Ştiri agricoleViaţa la ţară

CIOBANII, expuși unei BOLI GRAVE! Care este TOXINA OILOR ce se transmite la om!

Foto: Flickr.com/Paul White

O toxină periculoasă se transmite de la ovine la oamenii, mai exact la cei care se află în apropierea efectivelor de oi. Ciobanii sunt cei mai predispuși să dezvolte scleroză multiplă, arată o cercetare temeinică efectuată la Universitatea din Exeter – Regatul Unit al Marii Britanii.

”Personal, am rezerve serioase, dar cu știința nu te poți pune! O cercetare recentă realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Exeter a relevat faptul că expunerea la o toxină care este produsă în organismul oii poate duce la apariția sclerozei multiple. Toxina epsilon este produsă de o bacterie numită Clostridium Perfringens și poate fi găsită și în sol. În cadrul studiului, au fost analizate 250 de persoane, iar jumătatea dintre aceștia erau diagnosticați cu scleroză multiplă. Dintre cei care se confruntau cu această afecțiune, aproape jumătate prezentau anticorpi pentru toxina epsilon, ceea ce înseamnă că aceasta se aflase la un moment dat în organismul lor, având în vedere că sistemul imunitar a reacționat”, a anunțat pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Daniel Buda.

Cauzele care determină apariția sclerozei multiple încă nu au fost identificate, cu toate ca a fost demonstrată o predispoziție genetică, arată eurodeputatul. ”Astfel, rezultatele cercetării indică faptul că există o legătură între toxina epsilon și scleroza multiplă, ceea ce duce la concluzia că există o conexiune între expunerea la oi, în special în rândul crescătorilor de ovine și apariția acestei afecțiuni neurologice. Scleroza multiplă este o boală necruțătoare care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării și nervii optici. Drept urmare, este extrem de importantă demararea unor cercetări aprofundate în vederea identificării cu exactitate a cauzelor care conduc la apariția acestei afecțiuni și totodată a tratamentului aferent”, mai declară Daniel Buda.

”Voi solicita Comisiei Europene, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt instrumentele de care dispune în vederea demarării unor cercetări aprofundate cu privire la legătura între expunerea la toxina epsilon care se regăseste în organismul oilor și apariția sclerozei multiple. De asemenea, voi solicita Comisiei să îmi comunice care sunt măsurile pe care le va lua în vederea protejării crescătorilor de ovine, în cazul în care cercetările viitoare confirmă legătura. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, mai declară europarlamentarul Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Eu ma gandesc la alte variante dupa ce au fost epuizate doate scenariile cercetatorilor brexiteni. Pana una alta cercetarile din ,,exceter” pot fi date uitate daca toti cei care Cresc miorite fac un dus cu APIREVEN. Studiile arata ca STUPARII NU FAC SCLEROZA MULTIPLA. Romaul in caz ca se confirma ,,perfringensul” are la indemana aceasta conversie socioprofesionala- trece de la crescatorul de OVINE la crescatorul de ALBINE. In cazul ca sunt si parlamentari care nu cred asa ceva (scenariul II), propunem pensionare anticipata cu pensie speciala ( ca la romani ) seconvertesc pe parjoale de baby beef (animalute ce nu au luat contact cu pamantul. Mancati sanatos si uitati de bacterii- Maduvioare de batal cu ou, potroace din mate cu bors, berbec copt in jar (preparat ruderesc), ciorba de cap de oita acrita cu rosii uscate (a se consuma in perioada de toamna), mielusel la cuptor impanat cu usturoi, uns cu vin de Dragasani si inobilat cu pudra de busuioc, cimbru, salvie, menta. A nu se uita ca te poti drege cu o ciorba ,,cazaceasca” de oaie (carne cu seu, maruntaie, multe legume, verdeturi, ardei iuti acrita neaparat cu bors. Ca siguranta, sanatate curata. Un antidiareic universal luati pepsina bio de pe matelutele tineretului crescute cu laptic (miel sugar) si scapati de toate bacteriile pamantesti ,,excentricele povesti”.

  2. Domnule inginer Daniel Buda, puneţi mâna pe carte şi citiţi despre Clostridium perfringens şi o să vă lămuriţi. Dacă treceţi pe la Cluj, intraţi la Biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi cereţi oricare din cărţile de boli infecţioase ale animalelor. Dacă tot faceţi drumul până la Comisia Europeană, fiind şi inginer zootehnist, spuneţi-le câte ceva despre ovinele din Romania, poate stârniţi interesul cuiva.Spuneţi-le că oile de la noi sunt blânde, că produc lapte, lână (cu care nu mai avem ce face ), că le mâncăm sau le vindem progeniturile, că avem literatură folclorică şi cultă despre oi.

Scrie un comentariu