Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EURODEPUTATUL DANIEL BUDA, POZIȚIE FERMĂ: ”NU SUNT DE ACORD ca fermierii-pensionari SĂ FIE EXCLUȘI DE LA SUBVENȚIE”

Cumularea pensiei cu subvenția agricolă ar putea fi interzisă după 2020 astfel fermierii fiind nevoiți să aleagă una dintre drepturile financiare. Este o propunere care ia contur la Bruxelles dar nu toți europarlamentarii sunt de acord cu măsura ce se regăsește într-un document-raport din Parlamentul European.

Daniel Buda, eurodeputat român afirmă vehement că fermierilor trebuie să li se permită să beneficiază de ambele, fiind de părere că atât pensia cât și subvențiile obținute în cadrul unei exploatații agricole pot coexista. ”Pensie, fie ea și decentă, sau subvenții din agricultură?! O întrebare care s-ar putea să primească un răspuns din partea Comisiei Europene! Din partea mea, un mare “NU”!”, arată Buda pe pagina proprie de Facebook.

Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris despre această propunere AICI:

”SE COACE” LA BRUXELLES: Fermierii care IAU PENSIE DE STAT, EXCLUȘI DE LA SUBVENȚIILE APIA!

Acesta arată că personal a votat împotriva acestui amendament. ”Fără discuție, vorbim de fermierii activi care fac agricultură. Dincolo de aspectele posibile de neconstituționalitate, în România procesul de întinerire a agriculturii poate cunoaște pârghii de altă natură. În mod cert, agricultura viitorului nu poate fi sustenabilă şi performantă fără ca tinerii fermieri să aibă susţinere financiară şi acces la mecanime tehnologice de ultimă generație. Rămâne ca la momentul potrivit reprezentații României din Consiliul European să se opună acestei prevederi care de altfel ar fi și foarte greu de implementat în statele membre. În cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei membru sunt, a fost adoptat proiectul de raport privind “Punerea în aplicare a instrumentelor PAC pentru tinerii fermieri în UE după reforma din 2013”. La acest raport am adus o serie de amendamente care au fost adoptate. Un prim amendament subliniază faptul că tinerii fermieri au o mai mare deschidere către punerea în aplicare a progreselor tehnologice și a inovațiilor în sectorul agricol iar în acest sens este recomandat să se acorde în continuare sprijin „Schemei pentru tinerii fermieri” și să se crească peste 2% nivelul maxim al alocărilor din fonduri naționale pentru a se încuraja înnoirea generațiilor și eliminarea pragului de 25% din plata de bază. De asemenea, este necesară alocarea din cadrul sub-plafonului de peste 2% a unei sume forfetare consistente care să contribuie în mod real la atragerea și menținerea tinerilor în mediul rural”, a subliniat Buda.

Măsuri pentru tineri, discutate la Bruxelles

Daniel Buda a aminitit și de un alt amendament care se referă la sprijinul pentru tinerii fermieri, care ar trebui acordat de la momentul intrării acestora în sistem până la vârsta de 40 de ani. ”Am invitat cu această ocazie Comisia Europeană Comisia să propună măsuri de sprijin pentru investiții în agricultura inteligentă cu scopul de a facilita accesul tinerilor fermieri la progresele tehnologice. Un alt amendament salută faptul că reforma Politicii Agricole Comune (PAC) din 2014-2020 a introdus noi măsuri de sprijinire a tinerilor fermieri care doresc să înființeze exploatații agricole însă trebuie exprimată preocuparea cu privire la faptul că nivelul sarcinilor administrative constituie o piedică în calea celor care doresc să beneficieze de aceste măsuri. Gestionarea globală a plăților directe și măsurile programului de dezvoltare rurală este considerată foarte complexă și dificilă, în special pentru noii fermieri care nu cunosc sistemul de plăți, un process real de simplificare fiind mai mult decât necesar”, a punctat eurodeputatul.

Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris despre această propunere AICI: 

Vot la Bruxelles: STIMULENTE DE PENSIONARE pentru FERMIERII ÎN VÂRSTĂ, SUBVENȚII SUPLIMENTARE pentru CEI TINERI!

De asemenea, s-a constatat faptul că accesul la terenuri reprezintă cel mai mare obstacol în calea noilor fermieri din Europa și este limitat din cauza ofertei reduse de terenuri de vânzare sau de închiriat din multe regiuni, precum și din cauza concurenței din partea altor fermieri (în special investitori străini), investitori și utilizatori rezidențiali, accesul la resurse financiare. Schema SAPS nu afectează negativ vânzarea și închirierea de terenuri, ci reprezintă chiar un stimulent pentru menținerea tinerilor în sector. Problema accesului la terenuri este agravată de actuala structură pentru plățile directe, care impune o utilizare activă minimă a terenurilor și alocarea subvențiilor în mare parte pe baza proprietății funciare iar actualii fermieri sunt motivați să își păstreze accesul la terenuri, pentru a avea în continuare acces la subvenții, în loc să asigure cea mai bună utilizare a terenurilor.

Băncile funciare ar putea deveni ”instrumentul” de împrumut pentru cumpărarea terenurilor

Un alt amendament de care a amintit Daniel Buda statuează faptul că statele membre ar putea dezvolta instrumente de tipul băncilor funciare (deja existente în unele state membre) pentru a facilita în continuare accesul la terenuri și privilegierea noilor fermieri din sectorul agricol iar aici Comisia trebuie să intervină şi să sprijine schimbul de bune practici privind accesul la terenuri în statele membre. ”În multe state membre, reînnoirea generațiilor și accesul tinerilor la terenuri agricole sunt împiedicate din cauza realizării cu întârziere a succesiunilor. Din păcate, actuala PAC nu prevede niciun fel de stimulente pentru ca fermierii mai în vârstă să predea exploatațiile lor generațiilor mai tinere. În acest sens este necesară revizuirea punerii în aplicare a măsurilor care ar motiva fermierii mai în vârstă să își predea exploatațiile lor agricole fermierilor mai tineri. Mai mult, o definiție corespunzătoare a fermierului activ va ajuta la reînnoirea generațiilor, va impulsiona schimbările structurale și va contribui la mobilitatea terenurilor”, a subliniat oficialul.

Acesta mai spune că a formulat un amendament care prevede crearea unui sistem de tip „Erasmus” în corelație cu formarea profesională pentru a îmbunătăți abilitățile și experiența tinerilor fermieri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. ceva nu e ok, acest buda ca si rebega si mai e unu, tot felu de prostii exprima, ba pt panica cu nu situ ce atentionare, ba spune ei ce trebuie facut desi nu au nici o gogoserie, spun tot felul de opini ca sa influenteze decizii, subventia nu e in venit, este in “ajutor” pt cheltuielile de exploatare a unei suprafete, intretinere animal, sau alte activitate, asa ca nu inteleg cum se cumuleaza pensia cu subventie ???

  2. Cumularea pensiei de stat cu orice fel de venit de la stat trebuie complet interzisa. Nu este posibil ca pensionar sub 50 de ani sa se reangajeze la stat sau sa fie fermier sa incaseze subventii trebuie lasat locul tinerilor.

  3. nu o sa fie bine ca o sa transfera la copii la nepoti si subventia nu fermieri o sa primeasca care lucreaza terenul cine nu este fermier cu rezultate clare nar trebui sa primeasca subventi doar arenda ce se cuvine asta ar trebue rezolvat odata noi muncim zi si noapte cine sta acasa primeste bani in cont si noj ramanem cu munca si agricultura ramane pe loc asta este cel mai grav

  4. Domnule BUDA inainte de toate este bine sa va uitati in curtea celor care v – au ales, fiind frati de cruce cu cei din Bucuresti. Este bine sa propuneti ca TOTI ,,fermierii pensionari” ce stau pe campurile parlamentului, salile fara sfarsit ale judecatoriilor, pe toate culoarele institutiilor militare SA FIE EXCLUSI de la pensiile suplimentare. Daca se trange cureaua in UE, avand stiinta de aceasta, strangeti si centurile la ultima gaurica a celor de mai sus amintiti. Stim ca aveti gura inchisa si nu puteti spune acolo ,,SUS” astfel ca cei multi vor cauta pensii suplimentare, haine, hrana, etc., pe alte meleaguri. Tot in calitate de Europarlamentar veniti cu un deviz referitor la cati parlamentari si consilieri sunt la ora actuala raportat, bineinteles, la populatia GERMANIEI si ROMANIEI. Poate gasiti aici o buna raportare de ce este respectat taranul german si de ce domniile lor propun asemena initiativa, benefica NUMAI PT. POPORUL GERMAN +++

Scrie un comentariu