• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJ FERM pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

    Roxana Dobre -

    Mesaj uriaș despre subvențiile fermierilor români! Banii destinați agricultorilor din țara noastră depind în acest moment de luarea unei poziții ferme menite să asigure o creștere consistentă a plăților agricole pe următorii ani.

    Ministrul agriculturii a transmis un mesaj clar oficialilor de la Bruxelles, privind subvențiile fermierilor români! Șeful de la agricultră s-a arătat îngrijorat de anunțul Comisiei Europene privind scăderea bugetului pentru agricultură cu minus 5 la sută și aproximativ minus 4 la sută pentru plățile directe.

    ”Bugetul lansat de Comisia Europeană cu ceva timp în urmă prezintă anumite îngrijorări pentru noi. În primul rând, noi am socotit, socotim și vom stărui ca bugetul pentru agricultură să nu scadă. În accepțiunea noastră și aceasta a fost poziția noastră de fiecare dată, nu este una contabilă. Este un concept subordonat existenței umane. El așa trebuie gândit, așa trebuie construit, așa trebuie implementat. Cu alte cuvinte, în perspectiva multor situații deosebite, schimbărilor climatice, a sporirii efectelor negative generate de boli și dăunători care mai de care mai periculoase și necunoscute până la această dată și vă dau două, pesta porcină americană, de care omenirea nu a aflat decât acum câțiva ani. Îi pun pe fermieri într-o situație de a cheltui, de a consuma bani pentru a suplini prin acțiuni specifice domeniului în vederea realizării unui act de combatere atât prin oprirea dăunătorilor și bolilor respectivi, cât și prin creșterea randamentului la suprafață. Într-un cuvânt, au cheltuieli mai mari și atunci PAC-ul sub nicio formă nu trebuie să scadă”, a arătat Daea într-o conferință de presă susținută la Ministerul Agriculturii.

    Acesta a mai punctat că în privința plafonării subvențiilor la pragul de 60.000 euro pe fermă mesajul transmis la Bruxelles a fost clar: România se opune acestui demers propus de Comisia Europeană. ”În discuţiile pe care le-am avut şi nu am avut puţine cu comisarul Hogan, poziţia mea în Consiliul de Miniştri a fost aceasta: nu. România nu acceptă plafonarea plăţilor şi cu asta am încheiat”, a precizat miercuri Petre Daea.

    Comisia Europeană a solicitat o plafonare a subvenţiilor pe exploataţie la pragul de 60.000 de euro, iar comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, şi-a exprimat deja sprijinul în favoarea unei astfel de măsuri. ”Propunem un plafon de plăți de la 60.000 euro pe agricultor. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite agricultorilor mai mici, care reprezintă bătăile inimii Europei rurale. Dezvoltarea rurală este, de asemenea, o parte foarte importantă a PAC. Reflectând că dezvoltarea rurală este un efort comun, cofinanțat de UE și guvernele naționale, propunerea noastră este de a realiza economii la nivelul UE, solicitând statelor membre să-și mărească contribuția. Acest demers va permite ca sprijinul public pentru dezvoltarea rurală să rămână în mare parte neschimbat”, a arătat Hogan.

    În România o astfel de măsură ar lovi în marile exploatații agricole peste 100 de hectare. Potrivit unor date prezentate la Ministerul Agriculturii, pentru Campania de cereri din 2018 12,988 de producători agricoli au depus formularul pentru subvenții pentru suprafețe ce depășesc 100 de hectare.

    Majoritari sunt micii fermieri care dețin între între 1 și 5 hectare și care au cerut subvenții în număr de 599,247 cereri pentru această suprafață.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini