Ştiri agricole

STRIGĂTOR LA CER: ANIMALE CHINUITE pentru a se încasa SUBVENȚIILE DE LA APIA!

Situațiile în care subvenția plătită de APIA este un ”venit” în plus pentru așa-zișii fermieri devin din ce în ce mai frecvente. Dacă în cazul terenurilor nelucrate, abaterile pot fi mai ușor acceptate, în privința animalelor abuzurile devine strigătoare la cer. Așa arată situația unui crescător de animale din comuna dâmbovițeană Maluri care a șocat localnicii din zonă prin modul în care a ales să înțelegă termenul de ”bunăstare a animalelor”.

Localnicii din Malu susțin că săptămâna trecută, o vacă a zăcut prinsă în noroi două zile

Localnicii din judeţul Dâmboviţa nu au mai putut să suporte situația prin care trec bietele animale și au decis să ia legătura cu autoritățile. Oamenii sunt revoltați și spun că animalele sunt folosite doar pentru banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar crescătorul încasează bani frumoși de pe urma acestora fără să le îngrijească.

Vacile şi oile sunt mai tot timpul pe drum sau prin gospodăriile şi grădinile oamenilor şi se opresc oriunde găsesc ceva de mâncare. Sătenii îl acuză pe proprietar că le ţine nemâncate, pentru că nu are nutreţ pentru ele deși banii de la APIA ar acoperi o bună parte din costuri având în vedere că pe cap de animal pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) se încasează peste 500 de lei.

Un prim semnal de alarmă a fost tras de presa locală, televiziunea MDI:

Toată iarna animalele au mâncat ce au găsit prin grădini

Localnicii mai spun aproape cu lacrimi în ochi că animalele s-au adăpostit pe frigul năpraznis din iarna trecută  în casele părăsite, care stau să se prăbuşească. Crescătorul nu are nici adăpost pentru ele şi nici nutreţ, dar, în ciuda plângerilor făcute la autorităţile competente, nu a venit nimeni în control la Maluri.

Din păcate, fără condiţii de supravieţuire, acestea mor chiar şi prin gospodăriile vecinilor. Săptămâna trecută, un localnic a găsit un viţel mort, în garajul său, care este încă în construcţie. Tot săptămâna trecută, o vacă a zăcut prinsă în noroi două zile. La insistenţele localnicilor, animalul a fost scos, iar acum este ţinut într-o casă părăsită, evident, fără hrană.

Mai grav este că produsele provenite de la animalele bolnave şi neîngrijite ajung pe mesele altor oameni, pentru că individul vinde carne, lapte şi brânză pe unde apucă. Evident, acesta nu recunoaşte, aşa cum nu recunoaşte niciuna dintre acuzaţiile care i se aduc.

Potrivit presei locale, așa-zisul fermier are înregistrate la APIA 10 vaci şi 53 de oi. Localnicii spun însă că numărul bovinelor pe care le deține este mult mai mare. Doar ei au numărat 17 vaci care umblă pe străzi şi care, toată iarna, au mâncat doar crăci uscate prin grădini.

Localnicii supăraţi spun că au făcut plângeri şi la APIA şi la Direcția Sanitar-Veterinară și alteaptă ca autoritățile să ia măsuri în acest caz revoltător. Prima sancţiune este amenda, apoi urmează deschiderea dosarului penal, pentru chinuirea şi maltratarea animalelor, în cazul în care proprietarul animalelor nu asigură condiţiile de bunăstare a necuvântătoarelor.

La APIA, controalele la crescătorii de animale se fac pe eşantioane şi nu se ştie când îi va veni rândul şi lui Ilie Iordache de la Maluri. Cu această ocazie Agrointeligența-www.agrointel.ro face un apel la conducerea APIA Central să ia măsuri în acest caz unde evident nu se respectă nicio regulă impusă de regulamentele pentru obținerea subvențiilor.

Totodată, reamintim tuturor fermierilor că banii europeni nu sunt ajutoare sociale ci destinația lor este una clară și fără echivoc. Animalele nu se pot apăra în aceste cazuri de aceea este inacceptabil să fie folosite doar pentru a încasa bani nemeritați.

Sursa: www.mditv.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Sa inteleg ca acest caz a fost descoperit datorita sesizarilor facute de catre cetateni. Dar inspectorii Apia nu au fost in control ? Autoritatile locale nu stiau de existenta acestor animale? Se dovedeste inca o data ca multi bani din aceste subventii ajung in buzunarele profitorilor. O mai buna corelare intre autoritatile statului ar aduce satul romanesc pe drumul cel bun.

Scrie un comentariu