Ştiri agricole

FENOMEN NOU LA APIA: ”Schimbarea din lege a redus NUMĂRUL CERERILOR din partea fermierilor”

Fenomen nou la APIA! Unul dintre marile județe agricole ale României raportează un număr mai mic de cereri pentru o subvenție ”de bază” în agricultură. La Iași, pentru primul trimestru al acestui an,  a scăzut semnificativ numărul solicitărilor pentru decontarea accizei la motorină.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași anunță că 131 de agricultori au depus cereri de plată a ajutorului pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei ianuarie – martie 2018 (trim. I al anului 2018). Ultima zi de depunere a cererilor a fost sfârșitul lunii aprilie.

Numărul cererilor este mai mic față de anul anterior, situația fiind pusă de reprezentanții APIA Iași pe seama schimbării legislației față de anul trecut. Pe trimestrul III al anului trecut, 361 de fermieri ieșeni au depus cereri pentru subvenția pentru motorină, în timp ce pe trimestrul IV au fost 522 de de cereri pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură.

Până anul acesta, fermierii trebuiau să depună în primul trimestru o cere prealabilă pentru această subvenție. De anul acesta a fost scoasă această prevedere, astfel că ei pot depune cerere și în celelalte trimestre fără a mai fi necesară cererea prealabilă. Ne așteaptăm ca numărul cererilor să fie mult mai mare trimestrul următor“, spun reprezentanții APIA Iași.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,7385 lei/litru.

Cererile de plată pentru rambursare au fost depuse pentru sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!