RECOMANDĂRIŞtiri agricole

FERMIERII CER SPRIJINUL MINISTRULUI: ”Nu putem munci pâmântul, STĂM SĂ NE PĂZIM CULTURILE!”

Pagubele făcute de mistreți sunt însemnate. Aceste animale sălbatice sunt considerate printre cele mai periculoase pentru suprafețele agricole și pășuni

Fermierii cer sprijinul ministrului agriculturii Petre Daea! O problemă care persistă de trei-patru ani continuă să îi afecteze direct pe producătorii agricoli din județul Mureș, din comuna Voivodeni.

Fermierul Balazs Balint a luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru a semnala situația cu care se confruntă fermierii mureșeni. Deși comuna Voivodeni nu se află la munte, ci în zonă de șes, cea mai mare problemă a agricultorilor o reprezintă animalele sălbatice – urși, dar mai ales mistreți.

”Am dat telefoane peste tot. Și la Direcția Agricolă și la cei de la Mediu. Nu se găsește nicio soluție. Primarul din localitate a chemat pentru discuții un reprezentant al fondului de vânătoare din zonă și ni s-a promis că se iau măsuri. Dar paznicul din pădure a tras câteva focuri ce n-au avut nici un efect pentru efectivele de 200-300 de mistreți care ne distrug sistematic culturile. Ni s-a comunicat că n-au voie să vâneze, dar noi știam că legea spune că se pot vâna mistreții masculi, numai pentru femele sunt restricții”, ne-a spus fermierul.

Agricultorul spune că an de an este obligat să semene din nou după ce mistreții fac prăpăd. ”Înainte era vorba de parcele mai mici – 5 sau 10 hectare erau afectate, dar acum le-a crescut numărul, distrug cu zecile de hectare. Merg pe rândurile de la porumb de parcă ar avea GPS. Noi în loc să facem agricultură am ajuns să stăm să ne păzim culturile agricole. Stăm toată noaptea și dacă plecăm la 6 dimineața acasă, la ora 6.30 intră mistreții și fac paguba”, a declarat Balazs Balint pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Numărul fermierilor terorizați de mistreți se ridică la 200 numai în comuna Voivodeni. Îngrijorarea agricultorilor este cu atât mai mare cu cât suprafețele afectate îi pot costa și subvenția de la APIA. Ei raportează distrugerile, dar nu mai au timpul necesar pentru a înlocui culturile, pentru a face rotația lor corespunzătoare.

Fermierii fac un apel la ministrul agriculturii și la parlamentarii din Comisiile pentru Agricultură pentru a se găsi o soluție legală clară care să vină în sprijinul comunităților în care culturile agricole sunt an de an distruse de mistreți.

NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redac[email protected], fie telefonic, la numărul: 0741.279.595.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Aceeasi treaba si in Ghelinta, jud. Covasna. Mistretii au distrus 3,30 ha cartofi (anul trecut era porumb in aceste parcele). Doua procese verbale, si au rezolvat treaba, iar noi ramanem cu paguba.

Scrie un comentariu