Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXPLOZIV! Cât ar putea ajunge SUBVENȚIA APIA PENTRU BOVINE ÎN 2018!

Crescătorii de animale primesc o lovitură privind subvențiile agricole pe care le încasează de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Primele estimări făcute de specialiștii din domeniu arată că producătorii zootehnici ar putea primi pentru Campania 2018 suma de 250 de euro pe cap de animal în cazul vacilor de lapte. Și la bovinele de carne, sumele pe cap de animal ar putea să scadă considerabil întrucât fermierii au fost atrași în ultimii ani de cuantumul mulțumitor pe care l-a încasat sectorul.

În plus, o nemulțumire a liderilor care cresc vaci de carne este că au fost acceptați și produșii metiși, deci nu rasă curată, pentru care crescătorii plătesc mai puțin dar încasează subvenție egală cu cei care dețin animale cu valoarea genetică prețioasă!

Ciprian Andrei Feraru este preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Botoşani, asociaţie în care sunt 440 de membri cu un efectiv total de 7.500 capete bovine din diferite rase. Acesta spune că este foarte greu să-i unească pe fermieri în asociaţie deşi sunt bani pe care aceştia îi pot primi. „Noi facem controlul oficial al producţiei de lapte la vaci, control de care este condiţionată subvenţia. Odată cu acest control, fermierii care sunt asociaţi şi efectuează acest control au posibilitatea să primească o formă de sprijin cuplat. Pentru 2015 s-a primit 900 euro pe cap de animal. Programul prevede 250 de euro pe cap de animal, dar pentru că nu s-au înscris suficient de mulţi în acest control s-a împărţit suma totală pe numărul de animale înscrise”, a declarat Feraru potrivit www.ziarulevenimentul.ro.

Acesta spune că dacă pentru 2015 s-a dat aproximativ 900 euro/animal, în 2016 – 700 euro/animal, iar în 2017 – circa 400 euro/bovină. Probabil în 2018 sau 2019 se va ajunge la 250 de euro per animal, aşa cum prevede programul deoarece în fiecare an tot mai mulţi fermieri se înscriu în asociaţie pentru a putea beneficia de aceşti bani.

Și Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), plătit din bugetul de stat, este ”programat” să scadă anual astfel încât să ajungă în anul 2020 la jumătate din cât a fost în anul 2014, adică se va plăti undeva la 250 de lei în 2020.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Cristian are dreptate cum fac cei de la asociatie controale stiu sa încaseze bani de la crescătorii care au animale de toate culorile nu au nici mulgatori nici cel ce face COP-ul nu ia probele corect se duce la crescător si ia laptele din butoane nici produși nu sînt de rasa pentru ca nu fac insamintari cumpara buletine de la operatori iar cind fata vacile se duc si cumpara produsi de la altii care fac insamintari daca nu este adevarat eu va dau probe mergem in teren eu am cursuri si atestate in domeniu si lucrez de24 de ani fac insamintari si daca nu am dreptete imi cer scuze In judetul botosani nici 15% nu îndeplinesc condițiile pentruCOP ar trebui autoritățile să sesizeze acest lucru .Astept comentarii pe acest subiect

  2. Unde ne sunt profesionistii?Ce face ANZ-ul?Alaturi de cele doua intrebari un mic comentariu.Cum admite-ti animale in regisrul genealogic(nu registu de rasa)fara a fi testate prin COP?Cine va plati banii aruncati de pomana pe animale fara a fi performante?Autoritati incompetente ,autosesizati-va, sunt bani foarte multi si pot fi directionati la cei care foc performanta.

Scrie un comentariu