Ştiri agricoleViaţa la ţară

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE ÎN CAZUL FERMIERULUI OBLIGAT SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!

Cultivatorul de goji din Satu Mare a avut parte de o surpriză de proporții după ce Agrointeligența-www.agrointel.ro a făcut un apel la autorități să intervină și să îi salveze plantația situația în comuna Ciuperceni.

Emeric Kolbaszer ne-a dezvăluit că de vineri, 25 mai, de când articolul a fost publicat pe site-ul www.agrointel.ro și s-a viralizat în mediul online a primit o serie de telefoane de la colegii din agricultură dar și de la autorități centrale și europene cum ar fi ministrul agriculturii, Petre Daea, eurodeputatul Daniel Buda dar și Ioana Bran, ministrul Tineretului si Sporturilor care este și deputat PSD de Satu Mare.

Citiți povestea cultivatorului aici: A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!

Am văzut și eu într-adevăr care este puterea presei și a mediatizării”, ne-a declarat Emeric Kolbaszer, cultivatorul de goji neapreciat de autoritățile locale, dar susținut enorm de opinia publică după ce povestea sa s-a viralizat pe internet prin intermediul articolului Agrointeligența.

Pe rând, mai-marii de la București au aflat de la Agrointeligența-www.agrointel.ro necazul fermierului iar nedrepatea pe care administrația locală vrea să i-o facă a ajuns chiar în atenția comisarului pentru agricultură Phil Hogan care a fost sesizat de eurodeputatul român Daniel Buda, cunoscut pentru implicare sa imediată în problemele fermierilor din țara noastră.

M-a sunat domnul europarlamentar Daniel Buda căruia îi mulțumesc cu această ocazie și mi-a spus să stau liniștit că legea este de partea mea. Dânsul a anunțat mai departe pe comisarul Phil Hogan și mi-a promis și că în două săptămâni vine în vizită aici la plantație. Am avut marea surpriză să fiu sunat de asemenea personal de Ioana Bran, ministrul Tineretului si Sporturilor care m-a întrebat dacă este adevărat ce a apărut pe Agrointeligența-www.agrointel.ro și i-am spus că din păcate da, este adevărat. Mi-a dat și dânsa asigurări că situația mea poate ajunge pe masa Guvernului că nu se poate să pierd o investiție pentru care am strâns bani cu greu o viață întreagă plus că mai am datorii la bancă încă o viață de acum încolo”, ne-a povestit cultivatorul.

Dar de departe cel mai recunoscător fermierul îi este ministrului agriculturii Petre Daea despre care spune că își pune speranța ”mai mult ca în Dumnezeu”.

Am fost contactat și de domnul ministru al agriculturii dar nu personal și l-a sunat pe consultantul meu de proiect. I-a transmis că se va implica personal și că începând de astăzi – marți 29 mai va începe cu autoritățile locale să vadă care este situația”, ne-a mai spus cultivatorul acum câteva zile.

Vă reamintim că Agrointeligența-www.agrointel.ro a adus în atenția opiniei publice situația unui cultivator de Goji din Satu-Mare care riscă să rămână fără investiția de 300.000 de euro după ce autoritățile locale au decis să îl evacueze de pe terenul pe care l-a arendat în mod legal.

NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la [email protected], fie telefonic, la numărul de telefon: 0744.311.359.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. D.-na Roxana Dobre , eu am avut sub ochi evolutia acestei plantatii , de aceea am o curiozitate si doua intrebari: 1.- baietii destepti , daca ar fi sa li se dea terenul din acest amplasament in starea din 2011 , ar mai fi interesati ?
  2.- sunt sute de hectare de pasune pina la Tur exploatate insuficient,si parcele mari de zeci de hectare, de ce nu vor 40 hectare baietii destepti pe alt amplasament ?
  Curiozitatea mea este : in adresa catre d.-l Kolbaszer exista varianta unui schimb de teren , sa zicem ca terenul d.-lui Kolbaszer este in Camarzana SM,sau in Hinova MH , primaria Agris accepta schimbul ? – eu cred ca garantat nu si de aici se vede ca este cusuta cu ata rosie .
  Alexandru H. are dreptate , ministrii Daea si Bran ar fi trebuit sa-l sune pe d.-l Kolbaszer sa-i spuna ca au rezolvat problema prin executiv, nu prin a face o imagine buna.

 2. Este nobil demersul initiat de dv..
  Dar, totusi nu puteti arunca vina exclusiv pe autoritățile locale.
  In articolul initial se preciza o problema privind legalitatea titlurilor de proprietate…..
  Sa fim seriosi, care Primar are curaj sa semneze un act stiind ca este o problema cu titlu de proprietate .
  Daca semnează acum, il laudati ca ce viziune are…. si peste 10 ani il arestează pentru abuz in serviciu sau coruptie ca a semnat acea nenorocita hartie…
  Deci, normalitatea aplicata la noi nu are legatura cu viziunea unei afaceri…
  De altfel sunt chiar curios sa vad care va fi rezolvarea propusă acestei situatii, deoarece este peste Primar solutia…… .
  Plus ca o rezolvare ad hoc nu va fi o solutie pe termen lung, ori din cat am inteles domnul in cauza vrea sa dezvolte un intreg lant de al afaceri, respectiv sa nu ramana doar la cultura.

  1. Noi vrem doar să se facă dreptate, Florin. Întrebarea principală este: cum anul trecut ACELAȘI primar a semnat adeverința? In acest caz nu mai vorbim de abuz în serviciu? Ce s-a schimbat de anl trecut si pana acum…e clar că s-au tras niste sfori de niste ”baieti destepti” care au nevoie de 40 ha de pasune. Repet, noi cerem doar să se lămurească lucrurile si să se verifice actele în detaliu de un specialist!

 3. Oare de ce trebuie sa sune toti sa se faca interesanti si sa arate ca ,,vor verifica,,. De ce nu au sunat sa spuna ,,am rezolvat,,.
  Asa am patit si eu m-a sunat Ministrul si inca vreo doi intr-o dimineata la ora 7(m-a si speriat ca suna la ora asta Ministrul Agriculturii) Eram foarte extaziat atunci (in urma unei sesizari catre Minister).
  Din pacate problema a ramas ,a trecut aproape un an.Au fost in control cei de la MADR si asta a fost tot. Nu raspuns ,nu rezolvare,nu interes.
  Mai pe la colturi asa mi s-a spus ca nu sunt singurul in situatia asta si ca in alte parti e si mai rau.
  Pentru cei curiosi sa afle despre ce este vorba ii rog sa ma caute ca au datele de contact .

  1. Observatie corecta, dar intrebarea este daca anul trecut exista litigiul in cauza, respectiv daca la data semnării adeverintei primarul avea cunostinta de situatia ‘posibil ilegala’ a plantatiei.
   Daca nu, atunci este clar..
   Daca da, atunci ai perfecta dreptate.
   Ce spun eu este ca nu stim cazul concret si nu trebuie aruncam vina doar pe unii.
   Este clar faptul ca fermierul este o victima colaterala, dar intreb si eu ca prostu in contractul de concesiune nu a pus conditii asupra asigurari, respectiv daca la intreruperea contractului de concesiune fara a exista vina fermierului, cel care pune la dispozitie terenul sa plateasca ?
   Daca inteleg eu bine, somatia de desfiintare nu poate fi emisa decat daca exista deja un titlu de proprietate pe teren in favoarea Primariei.
   Deci doua solutii, una schimb de teren cu Primaria dar atunci fermierul trebuie sa achizitioneze un alt teren pe care sa il dea la schimb, sau concesiune din partea Primariei, dar asta inseamna licitatie si atunci mai mult ca sigur se va intampla ceea ce insinuezi.
   Prima solutie a fost data de altfel de Primar, iar ce uita toti este ca cel care l-a băgat in….. trebuie sa-l si scoată, indiferent ce nume are, respectiv cine a pretins ca este proprietar pe teren, prevederile codului civil fiind pe deplin aplicabile. Deci iar ne intoarcem la ce scrie in cobtractul de concesiune…
   Tot respectul pentru ce a fost facut si sa speram pentru ce se va face, dar poate trebuie sa invatam sa si intelegem toate consecintele ce decurg dintr_un contract semnat cu valabilitate de 49 de ani.
   PS. Daca terenul se întorcea in proprietatea unei terte persoane si nu a Primăriei, ce făcea cerea Statului sa-l naționalizare in folosul sau ?

Scrie un comentariu