• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • RETENGO®: Noul fungicid de la BASF care asigură producții la volum maxim

    agrointeligenta.ro -

    Orice fermier își dorește recolte de o calitate și cantitate cât mai mari. Pentru maximizarea acestora folosim practici agronomice optime, tehnologii noi și performante, dar și hibrizi de ultimă oră. Însă, odată cu stabilirea planului de producție și semănatul culturii, prioritară devine protejarea recoltei și a calității acesteia în sezonul de creștere.

    Protecția plantelor este o provocare continuă pentru fermieri, mai ales în perioade cu presiune ridicată de boli sau în condiții de creștere dificile. Factori de stres precum seceta, frigul sau grindina pot afecta serios potențialul de producție. De aceea, BASF a introdus pe piața din România un produs inovator, menit să rezolve aceste provocări.

    Noul fungicid Retengo® combate un spectru larg de boli, îmbunătățește eficiența creșterii plantelor de cultură și mărește toleranța la stres pentru culturile de cereale, floarea-soarelui și porumb. Lansat la începutul acestui an, în compania a peste 2200 de fermieri care au participat la simpozioanele de iarnă ale companiei, Retengo® este unul dintre cele mai inovatoare fungicide disponibile pe piața românească, fiind omologat pentru controlul bolilor și beneficiind de efecte fiziologice, grație tehnologiei AgCelence®. Pe lângă efectul de vitalizare AgCelence®, fungicidul Retengo® asigură o combatere a principalelor boli din culturile de porumb și floarea-soarelui.

    Pe parcursul testelor efectuate în numeroase țări, fitopatologii, agronomii și fermierii au raportat numeroase beneficii ale folosirii fungicidului Retengo®. Pe lângă protecția împotriva agenților patogeni, produsul îmbunătățește fotosinteza, stimulează utilizarea accelerată a îngrășămintelor, activează mecanismele proactive de apărare a plantei, reduce stresul cauzat de primele faze ale secetei și contribuie la o recuperare mai ușoară a plantelor de cultură în urma căderilor de grindină.

    Cum acționează fungicidul Retengo®

    Noul fungicid BASF conține 200 g/l de Piraclostrobin, o substanță activă ce aparține grupului de strobilurine. Aceasta blochează transportul de electroni din mitocondrii, inhibând astfel alimentarea cu energie a agentului patogen.

    Substanța activă piraclostrobin este cea mai eficientă strobilurină. Aceasta beneficiază de o lipofilie înaltă, o presiune scăzută a vaporilor și o solubilitate scăzută în apă. Aceasta din urmă asigură și o bună rezistență la spălare. Totodată, lipofilia ridicată a piraclostrobinului asigură un transport facil prin membrane. Prin urmare, substanța activă este preluată rapid de plantă, având o bună mobilitate translaminară. În același timp însă, piraclostrobinul se leagă și de stratul ceros al frunzei, formând depozite pe suprafața plantei. Astfel, se asigură o eficacitate și performanță de lungă durată, ceea ce poate aduce economii semnificative fermierilor.

    Ce boli combate Retengo®

    Un control eficient al bolilor este esențial pentru a obține producții maxime. Având în vedere că plantele de cultură pot fi afectate de numeroși agenți patogeni pe timpul perioadei de vegetației, recomandarea BASF este ca fungicidul Retengo® să fie aplicat preventiv, sau cel mult la apariția primelor simptome de boală.

    Aplicat la cultura de floarea-soarelui, fungicidul Retengo® combate cu succes boli precum alternarioza, putregaiul alb, pătarea brună și frângerea tulpinilor. Momentul de aplicare recomandat pentru tratamentul culturii de floarea-soarelui cu fungicid Retengo® este de la stadiul de 6-8 frunze până la momentul în care capitulul are un diametru de 2-3 cm (stadiile BBCH 16-51), în doza recomandată de 0.5-1 litru/hectar, în funcție de presiunea de infecție. Se pot face maxim 2 tratamente, cu un interval de pauză de 21 de zile.

    Pentru cultura de porumb, mai ales în cazurile în care se practică monocultura, se recomandă aplicarea preventivă a fungicidului Retengo®, având în vedere riscul sporit de apariție a bolilor. Produsul este eficient în acest caz împotriva helmintosporiozei (pătarea cenușie a frunzelor), ruginii porumbului, pătării în ochi a frunzelor de porumb sau a pătării cărbunoase. Produsul se aplică în maxim 1 tratament pe sezon, atunci când plantele de porumb au o înălțime între 80 – 100 cm, în doza recomandată de 0,7 – 1 litru/hectar, în funcție de presiunea de boli.

    Retengo® ajută la creșterea nivelului de producție datorită efectelor AgCelence®

    În urma testelor BASF, s-a stabilit că folosind fungicidul Retengo®, fermierii pot obține un spor semnificativ de producție, de la 9% la 15%, în funcție de doza folosită la hectar. Efectul de reducere a îmbătrânirii premature contribuie și la îmbunătățirea calității semințelor, la o umplere mai bună a boabelor și toleranță mai mare la factorii de stres.

    Îmbătrânirea plantelor apare datorită etilenei, un fito-hormon. Însă etilena induce atât maturarea fructelor, cât și degradarea clorofilei. În condiții normale, etilena este esențială creșterii plantelor, dar în condiții de secetă, îngheț, grindină sau atacuri ale dăunătorilor și agenților patogeni, etilena este produsă în exces, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură a plantelor de cultură.

    Alte beneficii ale produsului Retengo®

    Conform măsurătorilor efectuate în condiții controlate, de seră, plantele tratate cu Retengo® au produs semnificativ mai puțină etilenă, ceea ce a ajutat la prelungirea perioadei de vegetației, având drept efect direct sporuri de producție. Creșterea toleranței la stres a dus, în cazul testelor la porumb, la o creștere a producției cu 20% comparativ cu plantele netratate. Un efect similar a fost obținut și în cazul testelor efectuate la floarea-soarelui, rezultatele arătând creșteri semnificative de producție, o mai bună umplere a boabelor și o reducere a numărului de semințe șiștave în cazul lipsei de precipitații.

    Simultan cu sporul de producție, fungicidul Retengo® crește și calitatea recoltei. De exemplu, în cazul porumbului pentru siloz, factorii de stres pot duce la reducerea calității prin creșterea cantității de fibră. În schimb, după aplicarea produsului Retengo® în loturile de test, s-a măsurat un conținut mai mic de fibră, așadar o recoltă de calitate mai bună. Același efect a fost constatat și în urma studiilor efectuate la floarea-soarelui, după aplicarea produsului în stadiul de 8 frunze.

    Un alt factor important pentru cei ce doresc randamente maxime este productivitatea la recoltare. Aceasta poate fi afectată de căderea plantelor, în special în cazul culturii de floarea-soarelui, unde căderea este determinată de ruperea tulpinii. Fungicidul Retengo® contribuie și în această privință, asigurând tulpini mai sănătoase și mai puțin afectate de boli. Așadar, folosind produsul Retengo®, de la BASF, veți beneficia, pe lângă protecția împotriva bolilor, de efectele AgCelence®, care asigură:


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte