• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBUL DE TERENURI i-a blocat subvenția APIA: ”N-am avut probleme PÂNĂ ANUL ACESTA!”

    Andreea Elefterie -

    Schimburile de terenuri îl pun pe un fermier într-o situație nouă, una care îl lasă în afara subvențiilor agricole plătite prin APIA. Regulile schimbate în timpul jocului, funcționarii care aplică legea așa cum le convine și problema fărâmițării terenurilor agricole stau între suceveanul Daniel Luhan și dreptul său de fermier, dreptul de a încasa subvenție agricolă pe terenul pe care l-a semănat.

    În cursul zilei de astăzi, marți – 29 mai, suceveanul Daniel Luhan a luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro pentru a semnala o problemă gravă cu care se confruntă. La fel ca în anii precedenți, fermierul sucevean a încheiat și acum un contract de schimb de teren cu o firmă, contract în baza cruia până acum a obținut mereu adeverință pentru APIA. Spre surprinderea fermierului, de data aceasta s-a lovit de un refuz la APIA Suceava, unde funcționarii i-au cerut adeverință și de la primăria comunei Dornești, locul unde se află terenul lucrat de fermier – terenul deținut de firmă. Aici fermierul s-a lovit de un alt refuz al funcționarului primăriei, care i-a spus că nu îi eliberează adeverință întrucât proprietarul firmei cu care s-a făcut schimbul nu și-a achitat în întregime impozitul și, ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns, acesta nu este de găsit.

    Are contract de schimb pentru terenul lucrat

    Suprafața care face obiectul schimbului este de 15 hectare. ”Terenul respectiv a fost luat și în teledetecție, au găsit cultura, suprafața, tot. Anul acesta când m-am dus la Suceava la APIA, mi-au spus că trebuie să iau adeverință din comuna în care se află terenul. Da, dar am contract de schimb. Firma cu care am făcut schimb nu mi-a dat acte în spate – numai contractul, și terenul există. Am mers la firma respectivă și mi s-a spus că proprietarul este plecat în Suedia și nu se poate face nimic acum, ci când vine, că vine până pe 30. Acum nu mai mi se răspunde, nu știu dacă a venit sau nu persoana cu care făceam toate înscrisurile. Acum stau, pentru că APIA Suceava nu vrea să mă prindă cu adeverința de Mușenița cu contractul respectiv între două firme care au făcut schimb, primăria de la Dornești nu îmi dă adeverință că persoana respectivă nu a depus de unde are terenul sau nu a plătit impozit, iar eu am rămas suspendat”, încearcă fermierul să explice situația încâlcită a terenurile lucrate pe bază de schimb, o practică des întâlnită în satele și comunele României.

    Cea mai mare problemă a fermierului este că deși lucrează suprafața aferentă și are teren pe acte, a rămas în afara subvenției de la APIA. Asta pentru că pe terenul pe care îl deține, firma cu care are actele a depus cererea, în timp ce Daniel Luhan nu poate cere acum sprijinul pentru terenul pe care el l-a semănat.

    Deci pentru terenul meu s-a depus, iar pentru terenul lui nu îmi dă primăria Dornești adeverință cum mi-a cerut APIA Suceava și nu ia contractul cu care s-a lucrat 5 ani la rând, deci până acum mi l-au primit. Terenul e cultivat cu soia, deci a fost luat la teledetecție. Suceava îmi cere pur și simplu că dacă e pe raza comunei Dornești eu să le dau adeverință din respectiva comună. Am spus că eu am teren pe Mușenița, tot aceeași suprafață, pe altă comună. Mi-a dat firma contract de schimb care până anul trecut a fost acceptat, a venit teledetecția, deci a fost la control, a fost hașurat, mi-au găsit cultura, mi-au găsit terenul, dar nu am act de la persoanele care dețin terenul. Le deține firma respectivă. Așadar Dornești nu vrea să îmi dea adeverință pe suprafața respectivă, Mușenița mi-a dat pe terenul meu cu contractul de schimb în spate, iar APIA Suceava nu vrea să preia și eu rămân suspendat. La APIA mi-au spus: Mergi la Dornești și îmi aduci adeverință cu numărul ăsta de înregistrare până pe 30 mai”, a povestit fermierul sucevean.

    Funcționarul Primăriei vrea impozitul de la cel cu care s-a făcut schimbul

    Daniel Luhan are toate porțile închise în momentul acesta, deși atât el, cât și fermierul cu care a făcut schimb de teren au primit adeverință pe terenul din comuna Mușenița. Rămas fără soluții, fermierul se gândește acum la o suprapunere de terenuri, întrucât are adeverință pentru terenul respectiv, însă culturile sunt diferite pe cele două suprafețe, una fiind de soia, iar cealaltă de mazăre.

    Eu nu pot să aduc acte, pentru că persoana respectivă l-a luat în arendă de la proprietar și am făcut cu el schimb, nu am acte. El nu răspunde, primăria nu vrea, pentru că se pare că nu și-a plătit impozitul pe toată suprafața. Dar pe terenul lui a scos adeverință, a plătit impozitul, cu ăsta nu știu ce a făcut. Pe terenul de la Mușenița a primit adeverință. Mușenița ne-a dat amândurora. Până acum nu m-a încurcat nimeni, pentru că am avut contract de schimb. Anul acesta mi-au cerut să aduc adeverință de pe comuna Dornești. Dacă Dornești nu îmi dă adeverință pentru terenul pe care l-am avut la teledetecție, Suceava nu mă ia în calcul chiar dacă am adeverința de la Mușănița. Până acum mergeam doar cu adeverința de la Mușenița și cu contractul de schimb și am primit banii, au fost în control de la APIA. A fost alt funcționar care cerea o declarație pe proprie răspundere, lua contractul și adeverința și asta era tot. Acum este alt funcționar care mi-a impus regulile astea. Acum pot forța persoana respectivă și să ne suprapunem unde am teren, pentru că am adeverință, dar el are mazăre, iar eu soia. Nu știu ce e de făcut, dacă mă pot suprapune. Mai merg acum la primar, la APIA Rădăuți, nu știu ce e de făcut. Primăria mi-a eliberat mie pe terenul meu, dar cred că și lui”, ne-a povestit, vădit afectat de toată situația, fermierul Daniel Luhan.

    Având în vedere că tot absurdul situației cu carese confruntă agricultorul sucevean pornește de la haosul funciar din această țară, dar și de faptul că există funcționari din Primărie care ”fac legea„ cum le convine, facem apel către cei responsabili, inclusiv conducerea Primăriei localității Dornești și funcționarii suceveni ai APIA, de a găsi, în ultimul ceas, o soluție. Lansăm acest apel public pentru ca un fermier care muncește pământul să nu rămână fără dreptul său, fără subvenția agricolă care îi asigură supraviețuirea pe piața europeană și așa nedreaptă cu producătorii români!

    NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redactia@agrointel.ro, fie telefonic, la numărul: 0744.311.359.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina