Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ACUZAȚII INCENDIARE: Jumătate din banii pentru SUBVENȚIILE APIA au fost DETURNAȚI pentru alte activități!

Un deputat PNL face acuzații grave privind fondurile care trebuie să ajungă în agricultură! Adrian Oros, vicepreşedinte al partidului, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că România nu are încă o poziţie oficială faţă de ceea ce înseamnă viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC), deşi deja a fost prezentată la nivel european o primă formă a acestui document dar și că aproape 50% din banii care au venit prin plăţile directe nu s-au dus acolo unde era nevoie în agricultură, ci au fost deturnaţi spre alte activităţi.

Vicepreşedintele PNL a spus că liberalii ar opta pentru plafonarea subvenţiilor pentru marile exploataţii, iar banii să ajungă cu adevărat la micii fermieri. Mai mult, el acuză că aproape jumătate din banii pentru plățile directe au fost ”deturnați” spre alte activități.

„Din păcate, în România, am văzut-o şi cu alte ocazii, aproape 50% din banii care au venit prin plăţile directe nu s-au dus acolo unde era nevoie în agricultură, ci au fost deturnaţi spre alte activităţi. De aceea, de 11 ani de la intrarea în UE, de când se primesc subvenţii, şi acum avem o agricultură necompetitivă. (…) Ca medie, fermierul român nu este capitalizat, nu este competitiv atunci când vrea să îşi desfacă produsele, nu lucrează în asociaţii şi acest lucru este încurajat de către stat. Statul nu doreşte ca fermierii să se asocieze, ca actorii din agricultură să fie puternici, tocmai ca să existe aceste entităţi de stat. (…) Se doreşte în continuare ca în zona rurală şi în zona fermierilor să existe o anumită slăbiciune şi neorganizare, astfel încât statul să poată decide orice”, a susţinut deputatul Adrian Oros.

Acesta mai susține că încă Ministerul Agriculturii şi România nu au o poziţie oficială faţă de ceea ce înseamnă PAC-ul 2020 – 2027, adică cum vor fi cheltuite sumele pe care le vom primi de la Uniunea Europeană pentru Programul Naţional de Dezvoltare Agricolă.

”Vreau să vă spun că, din păcate, ministrul Daea, care de un an şi jumătate se ocupă metafizica oii şi încearcă să ne demonstreze în anul Centenar contribuţia esenţială a oii la geneza poporului român, nu prea ajunge pe la Bruxelles, nu prea are o părere despre acest PAC post 2020, în condiţiile în care ştim cu toţii, mai ales cei care activează în agricultură, că sumele vor fi mult mai reduse, din cauza că s-a întâmplat acest Brexit, că sunt şi alte priorităţi ale UE, legate de securitate, de migraţie, de apărare, iar banii pentru agricultură vor fi mult mai puţini. APIA se laudă în continuare că dă subvenţie la timp, de parcă nu asta ar fi fost fişa postului”, a afirmat deputatul liberal, potrivit agerpres.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Sunt firme care nici până la această dată 11,06,2018 nu au primit nici un leu subvenție din fondurile europene pentru anul 2017 ! S-a primit numai decizia de plată acum o lună, cu o întârziere nejustificată. Unde sunt acești bani? Este incredibil ce se întâmplă.
    Oare când acest guvern va returna banii deturnați din matca lor legală ?

  2. Serios ca se intampla asa ceva ? Eu credeam ca banii din subventii ajung in agricultura . A descoperit acest domn acum treaba asta. Subventiile sunt niste ajutoare sociale care distrug mediul rural . Vin niste baieti destepti de la oras si fac tot felul de inginerii financiare cu subventii si bani europeni binenteles cu ajutorul autoritatilor locale.Subvetiile trebuie inlocuite cu cupoane agricole sau tichete valorice.

    1. atata timp cat primarii au infiintat asaciatii ale crescatorilor de animale inpreuna cu oameni care nu prea au legatura cu animalele subventia se duce la primarii prin redevente ea nu se regaseste decat foarte putin in inbunatatirea calitati pasunilor in irigarea lor in suprainsamantare aceste asociatii fiind doar un paravan pentru ca sant nonprofit si nu controleaza nimen idaca s/au cheltuit banii cu folos pentru ca lumea este proasta la tara si accepta tot ce le spune un primar

Scrie un comentariu