Prognoze meteoŞtiri agricole

DEZASTRU: GRINDINĂ cât oul de găină! JUDEȚUL unde CULTURILE AU FOST DISTRUSE chiar înainte DE RECOLTARE!

Grindina de mărimea unui ou a făcut ravagii în mai multe localități. Fermierii sunt disperați din cauza culturilor agricole distruse chiar sub ochi lor, cu doar câteva zile înainte de a intra la recoltat. Solariile au fost distruse în timpul furtunii iar rapița este afectată în cea mai mare parte. Autoritățile adună acum plângerile oamenilor în speranța că vor obține despăgubiri de la Guvern.

Marcel Maxim unul dintre cei mai afectați agricultori din Satu Nou, județul Bihor,  povestește cum, în umă cu câteva zile, bucățile de gheață care au distrus culturile au ajuns la dimensiuni cum n-a mai văzut până acum. I-au distrus toate cele 10 solarii, i-au avariat mașinile din curte și i-au spart panourile solare.

Estimăm zeci de mii de euro, mașinile, solariile toate, foliile, numai foliile valorează 400 de milioane de lei vechi și sunt toate ciuruite. Culturile au pierdut, ce să zic – 20% din producție e pierdută“, spune agricultorul.

Un alt localnic a fost surprins de grindină chiar în sera de flori. S-a ales cu vânătâi, dar și cu pagube materiale. ”Am avut noroc că m-am adăpostit sub ceva scânduri. (…) A fost de la primărie ceva comisie și a estimat undeva la 4.000 de lei. Vom schimba folia, nu avem ce să facem. Asta înseamnă alți bani, dacă suntem pe certificat de producător, nu ne ajută statul, doar ne ia“.

Și culturile de rapiță din mai multe localități au fost distruse de grindină, cu doar câteva zile înainte de recoltare.

Din pãcate se pare că nici nu mai merită să intre combinele în lan, pierderea este totalã. După discuția avută cu ministrul Petre Daea vom centraliza situația la nivelul ministerului agriculturii, dupã care așteptăm să vedem dacă vor primi despăgubiri acești fermieri“, a afirmat Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Bihor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!