Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

AVANS MAI MARE DIN SUBVENȚIA APIA! Ce i-a cerut ministrul PETRE DAEA comisarului PHIL HOGAN!

Subvenții în avans acordate fermierilor români pentru a ”supraviețui” efectelor devastatoare ale secetei! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a participat astăzi, luni – 18 iunie, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Luxemburg.

Ministrul Daea a atras atenția comisarului pentru agricultură, Phil Hogan, că seceta creează probleme fermierilor români de aceea este nevoie de o ”revizuire” a avansului acordat pentru fermieri în toamna acestui an!

”Din nefericire seceta nu este un fenomen izolat iar acesta nu ține seama de granițe fiind resimțită și de fermierii români care se confruntă cu această situație, capriciile vremii creând probleme deosebite privind executarea lucrărilor și realizarea producțiilor. Și noi considerăm necesar a se căuta soluții pentru reducerea fenomenelor extreme de aceea investițiile în irigații și în cercetare reprezintă căi de urmat în viitorul Politicii Agricole Comune. Dar până atunci consider necesar a se avea în vedere o revizuire a avansului pentru toamna acestui an. Vom reveni concret domnul comisar prin corespondență oficială la solicitarea plăților în avans”, a declarat Daea.

Discuțiile din cadrul Consiliului s-au concentrat pe pachetul legislativ privind Politica Agricolă Comună după 2020 publicat de Comisia Europeană la 1 iunie 2018, modificarea anumitor regulamente din cadrul Politicii Comune de Pescuit și situația pieței agricole.

Reamintim că și în Campania 2017 România a cerut avans mai mare pentru fermierii noștri cerere argumentată tot de seceta din anul trecut. Astfel fermierii au primit 70 la sută pentru plățile directe și 85 la sută pentru cele compensatorii. Comisia Europeană decide anuale procentul permis pentru avans iar în Campania 2017 agricultorii trebuiau să primească doar 50 la sută din sumele cuvenite. Astfel, România a cerut CE să îi permită un procent mai mare acordat din avans pentru fermierii noștri și a obținut o derogare.

În plus, tot ca o premieră Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a acordat și crescătorilor de animale avans din subvențiile plătite pentru Campania 2017.

Avansul din subvențiile APIA pentru acest an este programat să intre la plată de la mijlocul lunii octombrie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Daia, lobbyistul sef al marilor fermieri din Romania. Cei mici, (culmea, tocmai votanții PSD), sunt lăsați de izbeliște de șefii din Minister. Noroc cu Comisarul European pe Agricultura, care vrea sa-i protejeze mai tare , ca daca și-ar lăsa viitorul in grija lui Daia, pot sa-si lichideze gospodariile de pe acum!! Si sa emigreze, sa nu mai irosească vremea cu politruci ipocriți, preocupați doar soarta milionarilor din Agricultura Româneasca.

Scrie un comentariu