Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

VESTE URIAȘĂ: PETRE DAEA anunță SUME ÎN PLUS PENTRU SUBVENȚIILE APIA!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, are o veste uriașă pentru fermierii români. În cadrul conferinței Fermierii României: Prețul corect al recoltei din 2018, organizată de Grupul Agrointeligenţa-BT Video împreună cu Mediafax, șeful de la agricultură a venit cu cele mai proaspete noutăți privind subvențiile agricole dar și deciziile care au fost luate în ultimele zile la nivel european prinvind viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).

”Datorită insistenței noastre de a depune la timp cererea și să nu lăsăm un fermier în afara evidenței în așa fel încât să beneficieze de sumele din subvenții de la UE, am reușit anul trecut să creștem suprafața eligibilă, suprafața care e îndreptățită să primească subvenția cu 218.000 hectare, iar anul acesta prin stăruința formidabilă și pentru care iar vă mulțumesc, am reușit să creștem cu încă 250.000 hectare. Aceste 218 și cu 250 de mii, adunate la cele aproape 2 milioane de hectare care erau până aici au făcut situația ca România să se apropie de suprafața de referință pentru calculul subvenției și anume 9,7 milioane, ceea ce ne avantajează și ne aduce o sumă în plus pentru plățile directe. Evident că sunt în discuție și foarte multe elemente de modul în care se face implemntare, dar lucrurile acestea se procesează etapă cu etapă, discutăm, am făcut-o în cadrul Ministerului Agriculturii cu structurile reprezentative și cu alți fermieri și cu cei care au interesul și în același timp misiunea de a participa la o asemenea dezbatere pentru a construi o PAC convenabilă pentru țară”, a explicat ministrul.

Ministrul a militat în fața oficialilor europeni pentru un buget mai mare 

Petre Daea s-a întors în această dimineață de la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat în data de 18 iunie la Luxemburg, ocazie cu care a reiterat în fața mai marilor europeni că România nu este de acord cu un buget mai mic pentru agricultură și nici cu plafonarea plăților pentru fermieri. ”Pot spune că am plecat cu un mandat la Bruxelles și Luxemburg  și am plecat în primul rând cu un mandat al fermierilor, am plecat cu un mandat la Guvernului, cu un mandat al țării pe care l-am dus la consiliul de miniștri și apoi în toate întâlnirile pe care le-am avut cu Copa Cogeca, cu președintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, cu parlamentarii noștri, cu comisarii în discuțiile pe care le-am avut și în intervențiile pe care le-ați consemnat dumneavoastră, presa. Sunt câteva lucruri de spus. România are o poziție foarte clară. Nivelul de bugetare este insuficient, România nu este de acord cu plafonarea și România susține și militează pentru convergența externă”, a mai dezvăluit ministru.

Formula de calcul privind suprafața de referință a țării, corectate

Se știe deja că fermierii români încasează anual subvenții mult mai mici decât colegii lor europeni. Lucrurile ar putea fi ”reglate” în noul PAC iar țara noastră pregătește o corecție a formulei de calcul privind suprafața de referință. ”Noi trebuie să corectăm în formula de calcul suprafața de referință a țării și să vă spun aici despre ce e vorba, că e un domeniu mai puțin cunoscut. Așa era tratul de funcționare al UE. În momentul în care am devenit membri cu drepturi depline evident că participăm și la construire. Ce vă pot spune e că România este ferm constantă, documentată în interes legitim pentru țară, în interes legitim pentru fermieri. De fiecare dată când am fost la dezbateri, când am fost la întâlniri, am transmis opiniei publice prin mass-media întrraga mea luare de poziție în așa fel încât țara să stie ce se vorbește în UE, de către cine în așa fel încât să avem legătură transparentă cu țara, iar deciziile să se comporte cu țara printr-un interes comun și o acțiune a fiecăruia în așa fel încât să putem sa ne conectăm cu decizii clare la decizia finală. În acest am dorit am dorit să mă întâlnesc și cu președintele Comisiei pentru Agricultură și cu europarlamentarii, am avut acestă întâlnire de câteva ori, pentru a-i informa exact ce s-a discutat la Consiliul de miniștri, care e poziția noastră, cum o vedem noi, care sunt calculele care stau în spatele unei asemenea poziție în așa fel încât toată lumea să cumoască si toata lumea să acționeze pe același culoar de interes național”, a mai punctat Daea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Bla-bla-bla, doar vorbe goale. Praf in ochii prostimii , a votanților , tipic Daia si echipa de politruci din Minister, a guvernării care promite luna de pe cer, știind ca nu ti-o poate oferi !
    El o fi vrând, dar crează false speranțe, știind prea bine ca NU are cum sa obțină altceva decat S-a decis DEJA la Brux !! Adica, reducerea bugetului ptr agricultura. Mai cu seama cand faci parte dintr-un guvern cu asa imagine proasta in exterior!

Scrie un comentariu