Ştiri agricoleViaţa la ţară

E OFICIAL! TINERII se pot ÎMPRUMUTA FĂRĂ DOBÂNDĂ de la STAT!

Schemă de ajutor pentru tineri, inclusiv pentru cei care vor să devină fermieri. În Monitorul Oficial a fost publicat vineri – 22 iunie decizia adoptată de Guvern prin care sunt susținuți finaciar tinerii care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor. Aceștia nu trebuie să demonstreze că au venituri sau garanții materiale în schimbul banilor!

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea programului guvernamental „INVESTEȘTE ÎN TINE” a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică din momentul publicării. Programul are ca scop „facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii sub 26 de ani care nu au un loc de muncă sau care sunt în perioadă studiilor”, valoarea maximă a creditului fiind de 40.000 de lei.

Potrivit deciziei, garanţia statului va fi de 80% şi se va acorda „prin Fondul de Garantare” (cel mai probabil, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM -n.n.) şi „nu este nevoie ca tinerii să aibă venituri”.

Atenție! Suma creditată poate crește cu 20.000 de lei dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada creditului. Acelaşi proiect mai prevede că rata dobânzii va fi calculată după formula „ROBOR 3M plus 2%”, iar durata creditului ce va putea fi contractat de către tinerii de până la 26 de ani va fi de maximum zece ani, inclusiv perioada de grație de maximum cinci ani.

Caracteristicile creditului sunt:

  • garanţia statului în proporție de 80% prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptând dobânzile și comisioane, și contragarantat de Fondul Român de Contragarantare;
  • dobândă zero;
  • durata 10 ani, incluzând și perioada de grație care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani;
  • diferența de 20% poate fi garantată de beneficiar, iar dacă acesta nu este angajat, este necesar să existe un codebitor.

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu