Fonduri europeneŞtiri agricole

FONDURI AGRICULTURĂ: Submăsura AȘTEPTATĂ de fermieri, UITATĂ de autorități!

O submăsură mult așteptată de fermieri a trezit o mare nemulțumire la cea mai recentă reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020. După ce în ultimele luni li s-au transmis documentații și au primit promisiuni că anul acesta se da da drumul așa-numitei subMăsuri 17.1 din PNDR, cea pentru asigurările agricole, subiectul a ajuns să fie evitat de către autorități.

În contextul unui an cu băltiri, secetă și căderi de grindină, fermierii au primit promisiunea că vor avea sprijin prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR). Mai exact, că polițele de asigurări vor putea fi co-finanțate din fonduri europene. Submăsura 17.1 ar fi trebuit să se numească noua direcție de finanțare neramburasabilă pentru care formele asociative – atât cele din vegetal, cât și cele din zootehnie, au adunat documentații și au lucrat cu oficialii din AFIR și MADR pe marginea detaliilor de implementare.

La ședința de marți, 26 iunie, subiectul a fost ridicat de fermieri. Aceștia așteptau doar mici completări la procedurile pe care deja le primiseră pe mail, proceduri ce mai aveau nevoie doar de aprobare formală pentru deschiderea sesiunii de finanțare. Spre surprinderea producătorilor agricoli, chestiunea a fost amânată în primă fază după pauza de cafea, ca apoi, în a doua parte a ședinței, subiectul să fie ”uitat”.

Reprezentanții fermierii au rămas, astfel, nelămuriți. Ei nu știu ce soartă va avea noua submăsură ce li s-a promis și pentru care ”astrele păreau aliniate”.

Decizia de a renunța la acest sprijin, chiar și amânarea lui, îi expune pe agricultorii români riscurilor unor calamități și boli pentru care nu pot fi despăgubiți întrucât atât pentru secetă, cât și pentru o serie de boli la animale, firmele de asigurări nu sunt deschise să încheie polițe. Mai mult, nici fondul mutual pentru agricultură nu s-a mai realizat și sunt șanse minime pentru ca acesta să mai se înființeze odată ce fondurile alocate au fost deja direcționate pentru a acoperi plata sprijinului pentru bunăstarea animalelor.

Așadar, situația sprijinului pentru asigurile agricole – o mare dilemă a fermierilor care continuă să sufere pierderi însemnate din cauza băltirilor, a secetei, a grindinei și a bolilor!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!