Fonduri europeneŞtiri agricole

MESAJ PUBLIC pentru MINISTRUL AGRICULTURII: ”Lansați DE URGENȚĂ submăsura pentru ASIGURĂRILE AGRICOLE”

Foto: Facebook.com/ Ruben Benu Bobocea

După ce Agrointeligența-www.agrointel.ro a dezvăluit că în cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, lansarea submăsurii 17.1 din PNDR, adică a finanțării nerambursabile pentru polițele de asigurări a fost evitată, eurodeputatul român Daniel Buda îi cere public ministrului agriculturii, Petre Daea, să ”uzeze de urgență de toate instrumentele pe care le are la îndemână în vederea lansării acesteia„.

”În contextul unui an cu secetă, căderi de grindină și alte fenomene meteorologice nefavorabile agriculturii, asigurările pentru fermieri ajung să fie ”uitate” de către autorități. Conform publicației AgroInteligența, în cadrul reuniunii de ieri a Comitetului de Monitorizare pentru PNDR 2014-2020, subiectul asigurărilor agricole a fost evitat de membrii Comitetului, în ciuda faptului că a fost semnalat de către fermieri”, a arătat Daniel Buda pe pagina personală de Facebook după ce a citit informația pe Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Amânarea sprijinului poate genera prejudicii grave pentru fermierii români

Daniel Buda atrage atenția că amânarea sau renunțarea la acest sprijin poate genera prejudicii grave pentru fermierii afectați de grindină, secetă, pentru fermele zootehnice expuse anumitor boli. În absența acestui sprijin, agricultorii sunt supuși riscurilor unor calamități și boli pentru care nu pot fi despagubiți, dat fiind că pentru aceste stiuații, firmele de asigurări nu sunt dispuse să încheie polițe.

”Indolența autorităților îi împinge pe agricultori în prag de faliment. Soarta fermierilor și a agriculturii din România nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Asigurările agricole reprezintă plasa de siguranță pentru agricultorii expuși nenumăratelor riscuri, iar fără acest instrument de siguranță, munca fermierilor rămâne sisifică (zadarnică n.r). Pe această cale, îi solicit public Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să uzeze de urgență de toate instrumentele pe care le are la îndemână în vederea lansării submăsurii 17.1 din PNDR. Viitorul agriculturii nu poate fi lăsat la mila naturii!”, a mai arătat oficialul de la Bruxelles.

Potrivit unor noutăți de ultimă oră de la AFIR în calendarul estimativ al măsurilor de finanțare pentru anul 2018 nu se regășeste această submăsură atât de așteptată de fermieri. Iată care este calendarul transmis oficial de AFIR, astăzi – 27 iunie:


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!