Fonduri europeneŞtiri agricole

ULTIMA ȘANSĂ pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI! Când se pot depune proiectele la AFIR!

Cea mai cerută submăsură pentru proiecte europene rămâne fără finanțare! Submăsura 6.1 destinată proiectelor pentru instalarea tinerilor fermierilor a primit în Campania 2018 o sumă extrem de mică, comparativ cu anii trecuți. La solicitarea fermierilor care ne citesc, Agrointeligența-www.agrointel.ro a obținut informații ”la cald” direct de la directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

Conform calendarului estimativ al lansării sub-măsurilor pentru fondurile europene, transmis astăzi – 27 iunie de către AFIR, pentru instalarea tinerilor fermieri este alocată suma de 11 milioane de euro, inclusiv pentru zona ITI (investiții teritoriale integrate n.r). Explicația este simplă: în anii trecuți submăsura a fost puternic finanțată iar banii s-au epuizat. Acesta ar putea fi ultimul an în care fermierii mai pot cere această submăsură dacă nu se ia o altă decizie cum ar fi mutarea unor sume de la alte submăsuri care nu sunt atât de solicitate.

”Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt ultimii bani disponibili din întreaga măsură până în 2021. S-au consumat banii alocați acestei submăsuri”, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro, directorul general al AFIR Adrian Chesnoiu. Acesta ne-a precizat că sub-măsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată în luna iulie dar nu a putut înainta o dată clară pe care fermierii să o rețină pentru demararea depunerii proiectelor.

Reamintim că Submăsura 6.1 este destinată producătorilor agricoli cu vârsta de până la 41 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare care sunt eligibili pentru a accesa până la 50.000 de euro, sumă integral nerambursabilă. 

În anul 2017 suma alocată de AFIR pentru această sub-măsură a fost de 170 de milioane de euro.

Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” are ca scop:

 • instalarea pentru prima dată a tinerilor fermieri, ca şefi /manageri ai unei exploataţii agricole;
 • îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol, precum şi conformitatea cu cerinţele de protecţie a mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
 • submăsura va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenți, cu domiciliul stabil în România cu un minim de cunoștinte de bază, să se instaleze ca şefi /manageri ai exploatației;
 • creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi /manageri de exploataţie;
 • încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabili în mediul rural, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general.

Cine sunt tinerii care pot beneficia de fonduri nerambursabile

Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:

 • Tânărul fermier care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
 • Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Atenție! „Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii Cererii de Finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de:

 • 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO (S.O. – coef)
 • 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
 • 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
 • 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;

Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • Exploataţia are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
 • Exploataţia este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
 • Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;

Atenție! Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!