• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oportunitate de investiții în Timiș: Fermă de 1.500 de hectare, la vânzare

    Roxana Dobre -

    CBRE România, liderul în furnizarea serviciilor în domeniul imobiliar comercial, a lansat o analiză privind potențialul de afaceri și investiții alternative și de dezvoltare a județului Timiș. Conform acesteia, județul Timiș se remarcă drept un centru vital al agriculturii românești, fiind primul ca suprafața agricolă, de 693.034 hectare, și al doilea în ceea ce privește suprafața terenurilor cultivate în regim ecologic.

    Conform sursei citate, județul din vestul României atrage un interes semnificativ și în creștere din partea investitorilor, reprezentând 5% din totalul tranzacțiilor cu terenuri agricole la nivel național în 2023.

    Citiți și: Studenții de la USV Iași – la semănat în Insula Mare a Brăilei cu utilaje de 25 de milioane euro

    Județul Timiș se remarcă drept un centru vital al agriculturii românești, fiind primul ca suprafața agricolă, de 693.034 hectare, conform CBRE România, liderul în furnizarea serviciilor în domeniul imobiliar comercial (foto: agrofakt.pl)

    ”Județul Timiș, cu un potențial agricol semnificativ din punct de vedere al condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităților de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacțiile cu terenuri agricole în județul Timiș au reprezentat 5% din totalul per țară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacții, marcând o creștere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, a declarat Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

    Fermă de 1.500 de hectare – la vânzare aproape de Timișoara

    Județul Timiș se evidențiază prin oportunități diverse de dezvoltare, aflându-se pe primul loc la nivel național în ceea ce privește suprafața arabilă, cu o cifră de 530.808 hectare. Această vastă suprafață arabilă constituie un pilon solid pentru creșterea și diversificarea activităților agricole în regiune.

    Printre oportunitățile de investiție din zona Timișului se remarcă un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanță de Recaș și la 35 km nord de Timișoara. Aflându-se la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granițele cu Ungaria și Serbia, terenul este amplasat strategic pentru a facilita accesul la piețele internaționale. Cu un sol de tip argilă aluvionară maro care se distinge prin fertilitatea excepțională și capacitatea de a susține o varietate de culturi agricole, acesta oferă condiții optime pentru creșterea plantelor. De asemenea, poziționarea proprietății în apropierea a două ferme deschide oportunități pentru colaborare și facilitează accesul la resurse și infrastructură agricolă de încredere.

    Spre deosebire de alte regiuni ale țării care se confruntă cu perioade secetoase, cu precipitații insuficiente pentru realizarea unor culturi profitabile, județul Timiș se bucură de precipitații bogate. În plus, sistemul de canale de desecare contribuie semnificativ la gestionarea eficientă a surplusului de apă, asigurând condiții optime pentru obținerea unui randament agricol ridicat.

    „Există aproximativ 9.000 de km de canale de desecare care deservesc aproape 380.000 de hectare, utilizate drept tampon pentru apa de irigații. În ciuda acestui fapt, există o cerere mare pentru resursa de apă necesară irigațiilor în sezoanele secetoase. În fiecare an, fermierii trebuie să se adapteze condițiilor climatice în continuă schimbare. Cu toate acestea, grindina rămâne un fenomen meteo extrem predominant în ultimii ani în zona Timișului, chiar și în ceea ce privește despăgubirile. Spre exemplu, în iulie 2023, ploile torențiale și grindina abundentă au cauzat pabuge estimate la 15 milioane de lei, afectând 25.000 de hectare de pământ cultivat cu rapiță, grâu și floarea-soarelui”, a spus Horia Lupu, Director General Agra Asigurări.

    Fermierii timişeni adoptă practicile agriculturii regenerative

    Fermierii din județul Timiș adoptă tot mai multe practici sustenabile de producție agricolă, renunțând la utilizarea îngrășămintelor chimice și pesticidelor sintetice. Această tranziție nu doar că promovează protejarea mediului înconjurător, ci și încurajează obținerea unor produse agricole mai sănătoase și mai naturale pentru consumatori.

    „În județul Timiș se cultivă aproape 60.000 de hectare în sistem ecologic, clasându-se pe locul doi în topul județelor care practică acest tip de agricultură. Prin agricultura ecologică, ne referim la practicile care nu utilizează produse chimice și nici organisme modificate genetic, ci tehnologii de cultivare specifice, fiind singurul tip de agricultură reglementat prin cerinţele standard. Agricultorii apelează la aceasta ca urmare a cerințelor tot mai mari pentru produsele certificate ecologic. Mai mult decât atât, sprijinul oferit de Ministerul Agriculturii pentru cei care practică această agricultură este mai mare decât cel pentru agricultura tradițională”, a declarat Ion Toncea, Președintele Asociației pentru Agricultura Durabilă în România și Șeful Laboratorului de Agricultură Ecologică INCDA Fundulea.

    Odată cu practicarea agriculturii conservative, rezerva de carbon organic, activitatea biologică, biodiversitatea supraterană și subterană, cât și structura solului sunt îmbunătățite. Degradarea solului este redusă în mare măsură, determinând o productivitate crescută.

    „Pe termen lung, tot mai mulți fermieri vor trece la agricultura conservativă pentru că vor reduce cheltuielile în fermă, costurile cu utilajele sau personalul. Lucrările sunt reduse aproape la minim. În plus, putem să avem o cultură la care să folosim o cantitate de apă mai mică, deoarece în cazul acestor practici agricole, evaporarea este redusă de resturile vegetale ce formează stratul de suprafață. Solurile din Timiș sunt cunoscute pentru fertilitatea lor ridicată, iar agricultura conservativă se potrivește bine cu aceste soluri bogate în nutrienți, deoarece menține și îmbunătățește fertilitatea lor pe termen lung, fără a depinde excesiv de inputuri externe, cum ar fi fertilizanții chimici”, a adăugat Petre Dănilă, fermier din județul Timiş, care deține în prezent o suprafață de aproximativ 300 de hectare, cultivând porumb, grâu, orz, ovăz, și floarea-soarelui. 

    În pofida potențialului agricol al zonei, agricultorii se confruntă cu problema pieței de desfacere. În contextul internațional, exporturile determină o pierdere de capital din partea fermierilor români, precum și o scădere a prețurilor pentru materia primă, determinând incapacitatea fermierilor de a-și asigura cheltuielile, și dependența acestora față de instituțiile financiare. Un alt sector slab dezvoltat în zona Timișului îl reprezintă cel zootehnic. Există un potențial ridicat în ceea ce privește creșterea animalelor și a păsărilor, în special ovine, bovine și porci, ca urmare a producției de cereale și leguminoase.

    Cu toate acestea, nu numai agricultura atrage atenția investitorilor. Dezvoltările logistice din județul Timiș îl plasează pe primul loc regional ca hub industrial, după București. Această poziționare strategică, la granița de vest a țării și cu infrastructură dezvoltată, inclusiv autostrada A1 atrage investitori din domenii precum logistică, automotive și producție. Cu un stoc modern de peste 780.600 de metri pătrați de spații industriale și logistice și o rată de neocupare de doar 8.2% la sfârșitul anului 2023, județul Timiș este un magnet pentru marii jucători ai industriei.

    Prin colaborarea cu experții și specialiștii din industrie, CBRE îşi propune să obțină o înțelegere cuprinzătoare a dinamicii și provocărilor cu care se confruntă investitorii în această regiune de mare importanță agricolă și economică a României, iar analiza a relevat oportunitatea pe care o reprezintă investiţiile în terenurile agricole. Studiul detaliat poate fi consultat aici.

    CBRE Group – cea mai mare firmă de servicii și investiții imobiliare comerciale din lume

    CBRE Group este o companie listată în Fortune 500 și S&P 500 cu sediul în Dallas, este cea mai mare firmă de servicii și investiții imobiliare comerciale din lume (pe baza veniturilor din 2022). Compania are peste 115.000 de angajați care deservesc clienți din mai mult de 100 de țări. În România, CBRE deservește o gamă diversă de clienți cu o suită integrată de servicii, inclusiv facilități, tranzacții și management de proiect; gestionarea proprietății; gestionarea investițiilor; estimare și evaluare de proprietăți; leasing imobiliar; consultanță strategică; vânzări de proprietăți; servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată