• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicidarea porumbului în vegetație! Pachetul tehnologic de la Innvigo pentru o cultură fără buruieni

    Roxana Dobre -

    În condițiile acestui an capricios, fermierii din toate zonele țării au fost supuși unor provocări climatice care afectează indirect tehnologiile agricole și implicit producția. Pe fondul secetei accentuate caracterizată prin lipsa zăpezilor și a precipațiilor reduse în majoritatea zonelor agricole, pregătirea terenului a fost deficitară și ca urmare cultura de porumb a demarat cu întârzieri și neuniformități la răsărire. Cât și la dilema unor fermieri în alegerea modalității de combatere a buruienilor preemergent sau postemergent după răsărirea plantelor de porumb.

    Soluțiile de erbicidare pot fi aplicate atât în preemergență cât și în postemergență scopul acestei lucrări tehnologice este; combaterea buruienilor, respectiv reducerea concurenței dintre planta de cultură și speciile de buruieni mono și dicotiledonate anuale sau perene. Opiniile agronomilor sunt împărțite respectiv preemergența este o soluție unitară sau este o etapă în combaterea buruienilor fiind urmată de aplicare în postemergență a unor erbicide specifice buruienilor rămase în cultură. Această strategie este câștigătoare în lupta cu buruienile în anii normali, când nivelul precipitațiilor cât și a rezervei de apă din sol asigură formarea unei bariere peliculare în stratul superficial al solului pe o adâncime de 2-3 cm.

    Erbicidele cu acțiune peliculară aplicate preemergent nu au avut efectul scontat de control asupra majorității speciilor de buruieni

    Lipsa precipitațiilor din acest sezon a generat o serie de situații în câmpurile cultivate cu porumb. Astfel, erbicidele cu acțiune peliculară aplicate preemergent nu au avut efectul scontat de control asupra majorității speciilor de buruieni ceea ce a necesitat aplicarea ulterioară a strategiei de combatere în postemergență a buruienilor răsărite. Ploile căzute în ultima săptămână nu au determinat reactivarea substanțelor active din erbicidele aplicate preemergent sau postemergent timpuriu in anumite zone din tara in special acolo unde semanatul porumbului sa facut timpuriu si datorita lipsei de umidiatate si a temperaturilor scazute erbicidare preemergenta nu a dat rezultate.

    În aceste condiții este imperios necesară intervenția cu produse erbicide cu actiune selectiva adaptate spectrului de buruieni care afectează planta de cultură. Combaterea buruienilor răsărite trebuie realizată în primele faze de dezvoltare a buruienilor când pot fi controlate cu doze mai reduse de erbicide. Aplicare erbicidelor trebuie efectuată în fereastra BBCH 11- 18 , respectiv între 1 și 8 frunze adevărate ale porumbului când buruienile dicotiledonate au 2-4 frunze iar buruienile graminee ajung la momentul înfrățirii.

    Produsele din portofoliu companiei INNVIGO destinate erbicidarii postemergente a porumbului sunt:

    -Pentru combaterea buruienilor graminee

    Henik Extra 040 OD este un erbicid sub formă de suspensie uleioasă, de culoare gri, cu miros caracteristic, utilizat post-emergent prin tratamente foliare la cultura de porumb

    HENIK EXTRA 040 OD este o formulare inovatoare ”ready-mix” ce încorporează atât substanța activă – nicosulfuron 40 gr/l, cât și un adjuvant OD, ideal pentru combaterea completă a buruienilor monocotiledonate anuale și perene cât și a unor dicotiledonate anuale din cultura de porumb. Tratament cu HENIK EXTRA 040 OD asigură combaterea buruienilor până când porumbul are 7-8 frunze în doza de 1-1,5 l/ha. Produsul are un efect rapid de acțiune datorită formulării și nu necesită un alt adjuvant. Imediat după aplicare buruienile absorb substanța activă și sunt stopate din creștere, fenomenele regresive se manifestă prin înroșirea vârfurilor de creștere urmată de decolorare, îngălbeniri și uscarea buruienilor.

    În cazul buruienilor monocotiledonate talia acestora poate fi și de 10 -15 cm iar pentru dicotiledonate se recomandă aplicarea când acestea au 2- 4 frunze adevărate. În situațiile în care există semnalate rezistențe ale unor anumite specii de buruieni monocotiledonate se vor folosi doze ușor mărite în concordanță cu recomandarea specialiștilor: 1-1,5 l/ha.

    NIXON 50 SG se prezintă sub formă de granule solubile în apă, de culoare crem, din categoria sulfonilureicelor pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor graminee anuale și perene din cultura de porumb

    NIXON 50 SG este un erbicid cu o formulare modernă sub formă de granule dispersabile pe bază de nicosulfuron 500 gr/kg care se dizolvă rapid în soluția de stropit și aplică în cultura de porumb în intervalul BBCH 12-18. Dozele recomandate sunt de 60- 80 gr/ha în amestec cu adjuvant Asistent+ 0,1 l/ha și se poate aplica împreună cu produsul RINCON 50 SG pentru lărgirea spectului de buruieni dicotiledonate anuale și perene, precum și unele graminee anuale. Aceste 2 erbicide se pot amesteca și cu cu produse erbicide pe baza de dicamba, fluroxipir, florasulam, tifensulfuron în dozele omologate pentru combaterea buruienilor dicotiledonate perene (pălămidă, volbură, mur, zârnă, coada calului etc.) care afectează cultura de porumb și care nu sunt combătute de erbicidele aplicate preemergent.

    Rincon 25 SG este un erbicid selectiv, cu acţiune sistemică şi se utilizează pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate

    Erbicidul RINCON 250 SG (rimsulfuron 250 gr.kg) este un produs selectiv sub formă de granule dispersabile în apă care controlează un spectru mai larg de buruieni atât monocotiledonate (mohor, costrei, pir târâtor) din sămânță sau rizomi cât și buruieni dicotiledonate (traista ciobanului, rapița sălbatică, rocoina, mușetel, romanița, albăstrița, loboda, buchet, trei frați pătați, etc.) Această formulare modernă SG-granule solubile, a produsului este ușor de preparat asigurând o foarte bună solubilitate și absorbție fiind necruţătoare cu buruienile.

    Doza de aplicare este 60 gr/ha împreună cu adjuvant Asistent+ 0,05 l/ha în intervalul BBCH 11-17 între 1-7 frunze ale porumbului. Toate produsele erbicide se livrează cu adjuvantul inclus în ofertă.

    Pentru campania acestui sezon specialiștii INNVIGO vă recomandă pentru combaterea buruienilor graminee și dicotiledonate în postemergență pachetul de erbicide pentru 3 hectare.

    Notă: înaintea utilizării oricărui produs de protectia plantelor citiți cu atenție instrucțiunile de aplicare de pe etichetă!

    Echipa Innvigo Agro
    Roiban George
    Director Marketing și Dezvoltare


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui