agrointel.ro
ForțaPAC
  • Știri
  • Video Forța PAC
  • Evenimente Forța PAC
  • Special: Forța PAC JUNIOR
  • Despre proiect
  • Propunere la AGRIFISH: Fond mutual public-privat cu finanțare dintr-un procent alocat plăților directe

    Agrointeligența Agrointeligența -

    Un fond mutual public-privat este discutat la acest moment ca o soluție pentru situațiile speciale în care fermierii au nevoie de beneficieze de un sprijin consistent și urgent. Ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, a subliniat luni, 21 septembrie la reuniunea Consiliului de miniștri AgriFish, care a avut loc la Bruxelles, că susține o politică agricolă comună cu un nivel mai mare de ambiții de mediu, însă fără a se denatura, fără a se îndepărta atenția din sustenabilitatea economică și socială, obiectivul fiind de a susține locurile de muncă, de a îmbunătăți condițiile de muncă în zonele rurale.  Mai mult, ministrul a anunțat că va propune Comisiei Europene un amendament care să permită statelor membre să aloce un procent mic din plățile directe pentru agricultori pentru a alimenta un fond de mutualizare public-privat, care să poată fi folosit pentru a interveni în caz de evenimente catastrofale!

    ”Prin condiționalitatea întărită, ecoschemele și intervențiile de agromediu, acestea reprezintă instrumente adecvate pentru atingerea obiectivelor noastre de mediu, dar vreau să mă asigur că acestea nu se vor traduce la nivel practic în complicații tehnice și administrative suplimentare, de aceea nu sunt încă foarte convinsă de utilitatea prevederii unui procent minim de resurse pentru ecoscheme prestabilite în regulament, ci mai degrabă cred că ar trebui să se asigure o flexibilitate și o subsidiaritate maxime pentru statele membre, atât în ceea ce privește resursele alocate acestor intervenții, cât și din punctul de vedere al angajamentelor cerute de agricultori. Sunt de acord cu o analiză atentă a nevoilor din teritorii și doar așa credem că se va putea stabili care este tipul de intervenție care ar trebui promovat și care sunt resursele care ar trebui alocate în acest scop. Aceasta trebuie să rămână comună, politica agricolă comună, însă există multă diversitate la nivelul statelor membre și pe diversitatea aceasta își bazează Uniunea Europeană bogăția sa. Un procent unic pentru toată lumea nu mi se pare că are prea mult sens”, a subliniat Teresa Bellanova.

    Fondurile necheltuite din eco-scheme, redirecționate

    Ministrul agriculturii din Italia a mai subliniat că salută propunerea președinției Comisiei Europene ca în primii ani să se prevadă posibilitatea de a se aloca fonduri necheltuite din eco-scheme către alte forme de plăți directe. ”Aș adăuga aici că în baza rezultatelor obținute în primii ani ai aplicării, s-ar putea prevedea o evaluare intermediară pentru a se vedea dacă este sau nu cazul să se mai adauge niște alocări financiare, alături de un mecanism de recuperare a eventualelor fonduri neutilizate”, a punctat Teresa Bellanova.

    Aceasta a mai subliniat că în ce privește gestionarea riscurilor, este fundamental să se întărească instrumentele aflate la dispoziția țărilor membre, în special ținând seama de daunele provocate de catastrofele naturale, cum ar fi urgențele fitosanitare, inundațiile sau seceta. ”Aici, caracterul voluntar ar putea să permită statelor membre să aloce un procent mic din plățile directe pentru agricultori, nu peste 2%, din nivelul maxim național, pentru a alimenta un fond de mutualizare public-privat, care să poată fi folosit pentru a interveni în caz de evenimente catastrofale. Și vom propune președinției un amendament în acest sens”, a mai spus ministrul.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Căutare în articole

    Te-ar mai putea interesa

    Fonduri europene mai mari pentru tinerii crescători de animale prin noua PAC Ioan Gociman, Asociația Aberdeen Angus România: În noua PAC ne dorim să fie susținută atât rasa curată, cât și metisul! Cristina Guseth, Freem House România: ”Sunt trei tipuri mari de fraude cu fonduri europene: conflictul de interese, falsul în declarații și segmentarea achizițiilor publice”

    Ultimele știri

    Forța PAC Junior. Ediția 13 Forța PAC Junior. Ediția 12 Ministrul Adrian Oros: România are 6,2 miliarde de euro alocate pentru perioada de tranziție la noua PAC

    Abonare gratuită la știri