• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plafonarea subvențiilor, adoptată cu excepții de Parlamentul European. Ce opțiuni are România!

    agrointeligenta.ro -

    Victorie a micilor fermieri și siguranță pentru fermierii mijlocii și mari! Plenul Parlamentului European a adoptat vineri, 23 octombrie, în cadrul votului final pentru noua Politică Agricolă Comună, propunerea Comisiei Europene pentru plafonarea plăților directe, adică a subvențiilor pe care le încasează o exploatație agricolă. Plafonarea obligatorie se aplică statelor care nu vor aloca, în noul exercițiu financiar, minim 12% din totalul sumelor către fermierii mici și mijlocii. Decizia îi obligă pe oficialii români să aloce resursele aferente, în cadrul Programului Național Strategic 2021-2027, pentru a evita plafonarea subvențiilor la maxim 100.000 de euro pe exploatație.

    ”Au fost dezbateri intense, mai ales că au existat numeroase amendamente cu privire la plafonare. Unul dintre acestea a beneficiat de o susținere puternică și a vizat plățile directe și din fondurile pentru investiții către persoane fizice. În reforma PAC, forma votată și adoptată aseară la nivelul Parlamentului European, plafonarea plăților pe fermă nu este obligatorie pentru statele membre care aleg să susțină fermele mici și mijlocii cu minim 12% din totalul sumelor alocate plăților directe”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

    Comunicatul remis ieri, vineri-23 octombrie, de Parlamentul European nu lasă loc de îndoială. Majoritatea europarlamentarilor din statele membre ale Uniunii Europene au votat PENTRU plafonarea obligatorie a subvențiilor agricole la maximum 100.000 de euro pe an. Cu o excepție pentru statele care decid să aloce mai mult de 12% din bugetul pentru subvenții pentru a ajuta fermele mici și mijlocii.

    ”Deputații europeni au votat pentru a reduce progresiv plățile anuale directe către fermieri peste 60.000 de euro și a le limita la 100.000 de euro. Cu toate acestea, fermierilor li s-ar putea permite să deducă 50% din salariile aferente agriculturii din suma totală înainte de reducere. Cel puțin 6% din plățile directe naționale ar trebui utilizate pentru a sprijini fermele mici și mijlocii, dar dacă se utilizează mai mult de 12%, plafonarea ar trebui să devină voluntară, spun deputații europeni.

    Statele UE ar putea folosi cel puțin 4% din bugetele de plăți directe pentru a sprijini tinerii fermieri. Un sprijin suplimentar ar putea fi acordat din finanțarea dezvoltării rurale, unde investițiile tinerilor fermieri ar putea fi prioritare, spun deputații europeni.

    Parlamentul subliniază că subvențiile UE ar trebui rezervate numai celor care se angajează în cel puțin un nivel minim de activitate agricolă. Cei care operează aeroporturi, servicii feroviare, hidraulice, servicii imobiliare, sporturi permanente și terenuri de agrement ar trebui să fie excluși automat”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

    Tot în secțiunea de comunicare, Parlamentul European explică modul în care se dorește făcută plafonarea: ”Parlamentul a aprobat propunerea Comisiei de a face statele membre să reducă plățile anuale directe către fermieri peste 60.000 EUR cu 25%, peste 75 000 EUR cu 50%, peste 90.000 de euro cu 75% și să le limiteze la 100.000 de euro. Cu toate acestea, capitalele naționale ar putea permite fermierilor să deducă 50% din salariile legate de agricultură, inclusiv impozite și contribuții sociale, din suma totală înainte de reducere. Suplimentele pentru sprijinirea veniturilor pentru tinerii fermieri și schemele ecologice ar putea fi, de asemenea, excluse din plafonare.

    Deputații doresc, de asemenea, ca statele membre să furnizeze informații, iar Comisia să țină evidența în timp real a tuturor subvențiilor PAC primite de fiecare persoană fizică, inclusiv dacă primesc prin intermediul unui intermediar legal. Odată ce un total agregat al subvențiilor primite de o persoană fizică ajunge la 500.000  de euro în plăți directe sau 1 milion de euro în investiții în dezvoltare rurală, finanțarea UE ar trebui oprită.

    În plus, cel puțin 6% din pachetul național de plăți directe ar trebui alocat pentru sprijinul redistributiv complementar al veniturilor pentru fermierii mici și mijlocii (maxim 65% supliment pentru hectar). Statele membre care utilizează mai mult de 12% din bugetul de plăți directe pentru această schemă de sprijin ar trebui să poată decide să nu aplice deloc mecanismul de plafonare, spun deputații europeni.”.

    Votul Parlamentului European, în acord cu cel din Consiliul AGRIFISH

    Decizia plafonării subvențiilor vine în acord cu cea din Consiliul AGRIFISH care reunește miniștri de agricultură din toate statele membre ale UE. În cadrul acestor discuții, tot săptămâna aceasta, potrivit ministrului Adrian Oros, s-a optat pentru o plafonare voluntară la 100.000 de euro a plăților directe pentru beneficiari.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale