• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întrebarea de zece puncte: I-a spus vreodată ministrul Oros premierului Cîțu despre despăgubirile de secetă?

    Vlad Macovei -

    Declarația de ieri a premierului Florin Cîțu a lăsat pe toată lumea cu gura căscată. Reiau aici citatul ca să avem materialul didactic în față: „Lucrurile sunt simple din punctul meu de vedere. Anul trecut Guvernul României a alocat cea mai mare sumă pentru despăgubirile la secetă, 1,1 miliarde de lei. Acelea au fost cererile și le-am despăgubit. Dacă ne gândim în viitor că va fi secetă sau ceva, vom vedea atunci. Nici anul trecut nu au fost sumele alocate în buget la începutul anului și au fost stipulate la rectificarea bugetară. Deci nu văd sensul acestei discuții. Anul trecut au fost plătiți 1,1 miliarde de lei pentru despăgubiri pentru secetă”

    Observați că prim-ministrul vorbește exclusiv despre despăgubirile de secetă pentru culturile de toamnă aferente anului 2019 și nimic despre cele primăvară aferente anului 2020. Nici măcar pentru calamitățile de toamnă, suma nu este chiar corectă, nu s-au plătit 1,1 miliarde, atât ar fi trebuit să se achite fermierilor, ci un pic peste 0,92 de miliarde, un procent de 89% din total.

    Revenind la observația principală, de ce nu vorbește nimic premierul Florin Cîțu despre miliardul care ar fi trebuit acordat, conform asigurărilor ministrului Adrian Oros, în această primăvară. Deși o luare la mișto a ziaristului care a pus întrebarea, de către prim-ministru este posibilă, nu e foarte probabilă, mai ales în contextul tensionat al discuțiilor despre buget. Prin urmare, concluzia cea mai probabilă este că premierul trăiește cu impresia că suma 1,1 miliarde lei este tot ce trebuia să dea fermierilor pentru despăgubiri în 2020. Lipsește așadar miliardul pentru culturile de primăvară de anul de trecut, despre care prim-ministrul Cîțu pare să nu fi fost informat.

    Și atunci, vin cu întrebarea de zece puncte: Cum a informat și susținut ministrul Adrian Oros necesitatea plății miliardului de acum către fermieri în fața premierului dacă Florin Cîțu nu pare să își amintească nimic despre asta? Sau pe șleau: Oros a făcut vreun demers către premier, cu adevărat, pentru plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferentele anului 2020? Da sau nu, domnule Oros? Mă tem că nu veți oferi un răspuns fermierilor dar tăcerea dumneavoastră va fi, de fapt, unul foarte clar. Și ultima întrebare, de ce nu l-ați informat pe premier?

    PS: Acum fac legătura cu o discuție de acum o săptămână cu un înalt fruntaș liberal care îmi relata că l-a întrebat pe premier despre despăgubirile de secetă și Florin Cîțu i-a transmis că nu înțelege de ce fermierii vor plata în avans a despăgubirilor, că Guvernul a plătit pentru 2020. Pe moment, am abandonat nedumerirea, m-am gândit că poate a fost o eroare de interpretare/comunicare pe parcurs. De fapt, acum îmi dau seama că prim-ministrul era sincer: Nu știa nimic despre miliardul de acum, avea impresia că fermierii cer despăgubiri în avans pentru 2021. Și normal că omul nu era de acord. Nu fusese informat că banii sunt tot pentru despăgubirile din 2020, numai că pentru porumb, cele pentru grâu fiind deja acordate parțial. Incredibil, domnule ministru Oros!


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale