• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • BURSA ZILIERILOR 2018: Cu cât se plătește ziua la cules în câmp!

  Andreea Elefterie -

  Bursa zilierilor: cu cât de plătește ziua de cules în câmp! În plin sezon de recoltare, fermierii întâmpină greutăți în găsirea forței de muncă pentru cules. Este motivul principal pentru care zilierii sunt plătiți, în cele mai multe cazuri, cu suma maximălă introdusă din acest an prin modificările aduse Legii zilierilor.

  Pe câmpurile cu pepeni din județul Ialomița, culesul se face la foc continuu. Fermierii se grăbesc să strângă recolta care nu doar că se poate strica dacă stă prea mult în condițiile de caniculă, dar are șanse mai mari să aducă un preț mai bun cu cât este comercializată la începutul sezonului.

  Numărul celor dispuși să lucreze cu ziua scade tot mai mult. Pe lângă faptul că forța de muncă este tot mai redusă, pretențiile muncitorilor cresc pe zi ce trece. Astfel, fermierii se văd puși în situația să negocieze cu aceștia o plată cât mai convenabilă. La o scurtă analiză, putem observa că în urmă cu câțiva ani un zilier obținea, în medie, 50 lei/zi, iar anul acesta plata s-a dublat în unele cazuri, cea mai mică remunerație fiind de 80 lei/zi.

  În județul Ialomița, fermierul Vasile Rotaru din Gheorghe Doja, localitate recunoscută pentru culturile de pepeni, mărturisește că întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți cu forța de muncă și le plătește zilierilor între 80 și 100 lei pe ziua lucrată.

  Noi dăm zilierilor între 80-100 lei, cam pe acolo. Începem să avem din ce în ce mai multe probleme cu forța de muncă. Adică din ce în ce sunt mai puțini zilieri, mai greu de adus. Dar depinde de zone”, ne-a declarat Vasile Rotaru.

  Tot în județul Ialomița, în Slobozia Nouă, Cristian Dinu a pus anul acesta în jur de 30 hectare cu pepeni și în urma negocierilor cu zilierii, le plătește acestora 80 lei pentru o zi de lucru. În schimb, în perioada recoltatului, regulile se schimbă și plata se face pe camionul încărcat, întrucât muncitorii refuză să lucreze la zi. Astfel, 1.000-1.100 lei/camion este suma ce se împarte la cei 7-10 oameni care se ocupă de încărcarea pepenilor, plus alte costuri dacă este nevoie de o muncă suplimentară.

  E destul de greu, pentru că nu găsim forță de muncă. Eu personal am reușit să negociez cu ei undeva la 80 lei pe zi. Asta pentru că îi iau zilnic și am început încă din aprilie. La recoltat avem altă formă de plată. Plătim pe camion încărcat, că nu vor oamenii să vină să lucreze la zi. Lucrează de la 7 la 10 oameni. Plata este de 1.000 lei la camioanele cu prelată și 1.100 la camioanele deschise. Asta dacă încărcăm direct din câmp. Dacă necesită încă o muncă în plus, în sensul să încărcăm remorcile și să le ducem la camion, ne ia mai mult”, a explicat cultivatorul de pepeni pentru Agrointeligența ÎN DIRECT.

  Ce spune Legea Zilierilor despre plata oamenilor angajați cu ziua

  Anul acesta, în aprilie, legislația privind plata zilierilor a fost actualizată. Modificările la Legea Zilierilor au vizat inclusiv sumele maxime și minime ce se pot plăti pentru acest timp de muncă.

  Legea nouă prevede că suma remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar.

  Angajatorul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.

  Beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare

  Ultimele știri

  Floarea-soarelui din Siliștea Crucii, județul Dolj, se dezvoltă viguros cu îngrășămintele Fertilland de la Rodbun Semănătorile no-till de la KINZE – în fermele din România prin Dicor Land Paradisul Cireșelor și-a deschis porțile! Vizitatorii pot mânca fructe pe săturate și să își culeagă cireșe pentru acasă