• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri, atenție la indicii de calitate ai semințelor la semănat

    agrointeligenta.ro -

    Alianța Industriei Semințelor din România readuce în atenția fermierilor calitatea semințelor. Principalul obiectiv al Alianței Industriei Semințelor din România (AISR) este acela de a face cunoscute fermierilor informațiile utile privind semințele de calitate, certificate, adaptabile la condițiile pedo-climatice ale țării.

    Calitatea semințelor este influenţată de o serie de factori pozitivi, care poartă denumirea de indici de calitate în contextul în care Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS-urile zonale) analizează permanent acești indici, dar și de unii factori negativi.

    Indicii de calitate se referă la: umiditate, miros, gust, capacitate de germinare, procentul de puritate al seminţelor. Fermierii nu trebuie să uite că, cu cât procentul de umiditate este mai ridicat, cu atât rezistenţa la păstrare va fi mai redusă, ceea ce are că efect alterarea seminţelor.

    Uneori și mirosul, un alt indice esenţial, poate atrage atenția asupra modficarilor ce au loc în semințele achiziționate, această schimbare a mirosului specific datorându-se corpurilor străine din masă de seminţe care intră în descompunere.

    Pierderea culorii specifice a seminţelor, dar și a gustului influenţat de vechimea seminţei şi de impurităţile care le însoţesc, sunt câțiva factori care trebuie să atragă atenția Fermierilor în momentul achiziționării.

    Masa de seminţe se împarte în două grupe care determină procentul de puritate al seminţelor și anume partea cea mai mare formată din “sămânţa culturii de bază “ și “corpurile străine” care însoţesc această sămânţă, a căror procent este de dorit să fie cât mai mic.

    Unul din cei mai importanți indici de calitate care caracterizează sămânța este “Capacitatea de germinare”, care redă potenţialul maxim de germinaţie a seminţelor dintr-un lot, indice ce poate fi folosit pentru compararea calităţii diferitelor loturi şi în estimarea valorii de însămânţare în câmp.

    În cadrul LCCSMS și ITCSMS-urile zonale se face “Analiză de viabilitate” care are drept scop stabilirea numărului de seminţe, exprimat în procente din sămânţa pură cu embrioni capabili să producă germeni normali în condiţii optime.

    Evaluarea viabilităţii se face de obicei când seminţele urmează să fie însămânţate la scurt timp după recoltare, când semințele au un repaus germinativ profund sau când se solicită o estimare rapidă a potenţialului germinativ.

    Analizele efactuate de organismele abilitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ajută fermierii în obținerea unor producții stabile, de calitate și durabile. Asigurarea şi menţinerea unor indici de calitate ridicaţi, fac posibilă folosirea unei seminţe de calitate superioară, ceea ce duce la obţinerea de producţii mari şi de calitate, deci impicit la un profit mai mare pentru fermieri.

    Nu trebuie să uităm că există și numeroși alți factorii care afectează germinarea semințelor.

    Germinarea semințelor se referă la procesul prin care germenii, sporii sau corpurile suplimentare, germinează, iar analizele se efectuată în mod regulat după o perioadă de dormanta.

    Prezența apei, sănătatea semințelor, timpul, temperatura și căldura, prezența oxigenului și expunerea la lumină joacă un rol important în procesul de germinare.

    Primul pas în dezvoltarea germinării semințelor este absorbția apei, prin urmare acestea se umflă și determină ruperea stratului de protecție, tegumentul, permițând, formarea rădăcinilor, odată cu absorbția apei, începand și respirăția.

    Dintre factorii care afectează procesul de germinare al semințelor menționăm: temperatura, umiditatea, solul, lumina, viabilitatea semințelor, perioada de dormanta, mărimea sau grosimea tegumentului semințelor, autenticitatea semințelor.

    Nu trebuie să uităm că temperatura extrem de scăzută nu este favorabilă germinării semințelor, acestea preferând temperaturile mai ridicate. Rată de germinare a semințelor este direct proporțională cu creșterea temperaturii.

    Apă este un alt factor esențial pentru declanșarea procesului de germinare a semințelor, căci semințele uscate nu germinează.

    Un rol important în timpul creșterii semințelor îl joacă solul, deoarece acestea necesită elemente minerale pentru o creștere ulterioară. Lumina nu este esențială în stadiile incipiente de germinare a semințelor, dar joacă un rol principal în etapele ulterioare ale ciclului de viață al plantelor.

    Actuală legislăție națională transpune legislația europeană (CE) și internațională (OECD) specifică privind calitatea semințelor și a materialului săditor. Limitele inferioare impuse de legislăția națională în ceea ce privește germinăția sunt aceleași că și în celelalte state membre.

    Prin urmare fermierii români au acces la sămânță din aceleași standarde de calitate și performanță valabile în întreaga Uniune Europeană, iar sămânța provenită din alte state membre îndeplinește condițiile de calitate impuse de legislație.

    Activitățiile de producere, prelucrare și comercializare a semințelor în România se desfășoară în conformitate și cu strictă respectare a legislației în vigoare, iar MADR și instituțiile sale autorizate s-au implicat mult în ultima perioadă în controlul calității semințelor, în urmărirea ambalării, depozitării și etichetării necorespunzatoare a semințelor, în comercializarea semințelor fără respectarea condiților de igienă sau în spații necontrolate din punct de vedere fitosanitar și a manipulării necorespunzătoare a semințelor.

    Dacă semințele nu sunt conforme, atunci producția este compromisă. Calitatea și particularitățile fiecărui soi trebuie cunoscută de fermieri înainte de insamantare, pentru că aceștia să poată aplică tehnologia la cerințele impuse de respectivul soi„, explică Antonia Ivașcu, directorul executiv al AISR.

    Performanță în agricultură se poate realiza doar atunci când se lucrează cu semințe de calitate și se investește constant pentru că viitoarele culturi să fie de o bună calitate. Trebuie avute aceste aspecte în vedere încă de la pregătirea terenului pentru că acesta să fie adaptat viitoarelor culturi.Dacă semințele nu sunt conforme, atunci producția este compromisă, cu atât mai mult cât această este influențată și de alți factori climatici perturbatori care nu pot fi controlați’”, afirmă reprezentantul AISR.

    Companiile membre AISR asigură fermierii că furnizează semințe la cele mai înalte standarde, supuse controalelor de LCCSMS și ITCSMS-urile zonale, în cele mai bune condiții, cu recomandări adaptate pentru utilizatori.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!