450 DE EURO – SUBVENȚIE PE HECTAR LA APIA. Ce scheme CRESC VALOAREA SUMELOR pentru FERMIERI!
Roxana Dobre -Dacă în 2007 am început cu 50 de euro pe hectar acum un fermier poate ajunge la 450 de euro pe hectar cu toate schemele, dar la care se mai poate adăuga şi sprijinul cuplat, spune directorul general al APIA, Adrian Pintea, despre sumele primite de fermierii români în Campania 2017. La aceste cuantumuri se pot adăuga în funcție de nivelul de producție al fermelor respective și Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), subvenție ce crește semnificativ valoarea sumelor încasate de agricultorii români!
”De exemplu, dacă are sprijin cuplat la tomate poate să ia şi 7.000 de euro/ha. La animale sunt două categorii, ANT şi sprijinul cuplat care este din FEGA. ANT7 la bovine de lapte, care este din bugetul naţional, avem 22,18 euro pe tona de lapte, la ANT8 pe carne este 86,36 euro pe cap de animal, ANT9 pentru ovine şi caprine avem 5,24 euro pe cap, iar la acestea se poate adăuga sprijinul cuplat din sectorul zootehnic. Pentru vacile de lapte avem 401 euro pe cap, pentru bivoliţe de lapte – 173 euro pe cap, taurinele de carne 446 de euro pe cap, ovine plus caprine 25 de euro pe cap”, a arătat Adrian Pintea într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a subliniat că și în aceste condiții de plată, venitul fermierului român este în continuare semnificativ mai mic decât venitul mediu la nivelul UE, generat, printre altele, şi de nivelul mult mai redus al cuantumului plăţilor la hectar în raport cu cel de care beneficiază fermierii din alte State Membre.
”Aşadar, cel mai mult ne dorim ca Noua Politică Agricolă Comună să reducă decalajele înregistrate între nivelurile plăţilor directe ale statelor membre, prin continuarea procesului de convergenţă şi menţinerea organizării comune a pieţelor agricole şi sunt convins că Ministerul Agriculturii va avea o poziţie fermă în acest sens la nivelul forurilor europene. Categoric România nu va fi de acord cu plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari. Cele două teme mari cu care domnul ministru (Petre Daea, ministrul Agriculturii n.r.) are o activitate intensă în perioada următoare şi continuând pe perioada preşedinţiei din 1 ianaurie 2019, respectiv convergenta plăţilor şi un nu categoric plafonării. Sunt ca o temă de ţară aş putea spune”, a mai arătat Pintea.