• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consultanța în domediul agricol: cât costă și cum funcționează

    agrointeligenta.ro -

    Consultanța agricolă privată este un domeniu încă nou în fermele românești. Experiența îndelungată pe care o au majoritatea fermierilor îi determină să nu apeleze la un specialist care să îi asiste în implementarea tehnologiilor agricole. Producătorii agricoli aflați la început de drum sunt, se pare, mai deschiși la a primi sfaturi plătite, altele decât cele ale reprezentanților firmelor de inputuri agricole.

    Consultanță în domeniul agricol: sfătuirea clienților de răsaduri

    Marian Baronescu, din comuna Perișor, județul Dolj, este printre puținii oameni din domeniu care înțelege importanța consultanței tehnice și a decis să facă o afacere din asta, având în vedere că majoritatea legumicultorilor nu au studii de specialitate. Totul a început cu producția de răsaduri pe care s-a axat inițial. Treptat, legumicultorii care i-au devenit clienți au început să îi ceară sfaturi, întrucât aveau nevoie și de indicații tehnologice pentru a reuși să își dezvolte afacerile. În plus, Marian Baronescu nu s-a oprit aici și a deschis și o fitofarmacie, asigurând astfel legumicultorilor din zonă un pachet complet pentru dezvoltarea culturilor.

    „Au venit oamenii la mine să cumpere răsad și au zis să îi învăț și ce să facă. Lucrând la ferme și am mers și în Italia și am văzut ce înseamnă, că fiecare firmă are consultantul ei tehnic. Practic, eu consultanța tehnică am făcut-o dintr-o cerere a celor care au venit în contact cu mine și au început să-și facă mici ferme sau să producă ei și am legat de fermă și consultanța. Nu poți să faci consultanță tehnică dacă nu ești de specialitate și trebuie să îți faci în codul CAEN consultanță tehnică, adică în cadrul societății. E totul corespunzător, cu factură, cu chitanță”, ne-a spus Marian Baronescu despre cum a început să activeze din poziția de consultant tehnic în agricultură.

    Consultanță tehnică în fermă: recomandări pentru hibrizii de legume

    Specialistul din Perișor a explicat că el se află alături de fermieri din momentul când decid să se apuce de treabă, oferindu-le sfaturi despre alegerea terenului sau poziționarea solarului, până în momentul în care ajung la recoltare.

    „Când omul vine la noi și zice că are o suprafață de teren și vrea să facă solar, mă implic de la alegerea terenului, de la poziționarea solarului, de la analiza la sol, cum e structura, pH-ul solului, cum e textura, cum e concentrația sărurilor din apă, la construcția sub forma solarului, la modul cum se pune folia pe solar, cum se stabilește distanța dintre rânduri, distanța între plante pe rând în funcție de specia cultivată și de aici pleacă totul, tehnologie, de la agrotehnică, rotația culturilor, asolament până la tratamentele fitosanitare și schema de hrană a plantei, adică tratamentele, fertilizările corespunzătoare. (…) Apoi le recomand hibrizi în funcție de ce vor să facă cu ei. Dacă vrea să se ducă pe piață în depozit, en gros, la supermarket, atunci îi trebuie un hibrid cu genă de rezistență, cu post maturare și așa mai departe. Dacă vrea să îl ducă la piață, atunci îi trebuie un hibrid cu pulpa mai moale, mai aromată, pentru că din piață omul îl ia să-l mănânce astăzi. Din hipermarket îl duce acum și îl mănâncă peste 10 zile. Cerințele sunt diverse, iar noi suntem lângă oameni de când s-au apucat de treabă până când se termină recoltatul. Inclusiv la răsaduri suntem producători autorizați, cu pașapoarte fitosanitare pe hibrizi”, a explicat specialistul.

    Consultanță agricolă cu acte, factură și toate actele în regulă

    Oferind consultanță tehnică de mai bine de două decenii în mod neoficial, pe prietenie, și având deja 10 ani de când a făcut o afacere din asta, Marian Baronescu lucrează îndeosebi cu legumicultori din zona Olteniei, făcând vizite în ferme pentru a stabili cu exactitate care sunt problemele și ce soluții există pentru acestea. Deși la început oferea consultanță în toată țara, acum a redus perimetrul în care merge în ferme, iar legumicultorii dornici să îi urmeze sfaturile îl pot contacta pe Facebook, unde îi pot trimite fotografii clare cu problema cu care se confruntă.

    Producții triplate cu ajutorul consultantului agricol

    Marian Baronescu, prin suportul oferit legumiculorilor, reușește să-i ajute pe aceștia să își tripleze producțiile, dar cel mai important este că pe lângă cantitatea simțitor mai mare, producțiile sunt și de o calitate mult mai bună.

    „Din 1997 de când fac, oficial, consultanță, li s-au triplat producțiile, dar nu numai producțiile. Nu vorbim numai de cantitate, ci și de calitate. Începând de la peste 50% până la 300%. la o fermă unde fermierul nu face ceva cum trebuie, un asolament sau un tratament, dacă a intrat o boală acolo, 70% din cultură e compromisă. Specialistul face diferența. Nu mai vorbim de alegerea hibrizilor, de modul cum irigi, cum fertilizezi, dar nu numai astea consează. Un specialist îți spune cum să faci structura unui solar și dacă nu faci cum trebuie și vine o zăpadă, s-a distrus solarul și ai dat câteva mii de euro pe el. Sau una e să pui o folie de calitate. Una e să o schimbi o dată la 1-2 ani și alta e la 5-6 ani. Adică plecăm de la modul cum le facem și ajungem la aplicarea de tehnologie modernă în fitoprotecție și sistem de irigare. Acolo sunt sensibilități. Cam asta este, fără știință de carte, ca în orice domeniu, nu se face nimic”, a punctat Marian Baronescu.

    Preț consultanță ferme noi: 100 de euro pe zi

    În ceea ce privește tariful încasat pentru consultanța tehnică oferită, clienții specialistului din Olt, fie că achiziționează răsaduri sau produse de la fitofarmacia acestuia, beneficiază de consultanță gratuită. În schimb, legumicultorii care doresc să apeleze doar la serviciile de consultanță trebuie să achite o sumă de bani pentru a acoperi deplasarea, timpul și analizele făcute în fermă.

    „Eu îi spun legumicultorului ce să facă, îi scriu omului ce trebuie să facă în fiecare săptămână și mă adaptez la exact ce are în cultură, totul este personalizat, diferă total de la om la om. Am fost plătit foarte bine când am făcut consultanță pe fonduri europene și norvegiene care au fost făcute de niște asociații non-profit pentru dezvoltarea zonelor defavorizate din România. Dar am spus așa: cei care lucrează cu noi, iau răsad de la noi și sunt clienții noștri la fitofarmacie, le fac consultanța tehnică gratis. Pentru un specialist și 100 de euro pe oră ar fi puțin dacă respectivul garantează calitate și cantitate, practic e o asigurare de producție. În schimb, pentru clienții noștri care iau răsaduri și clienții fitofarmaciei, consultanța se face gratis. Numai dacă vine cineva din altă parte, se ia 100 de euro, sumă încasată pe factură. Când îmi opresc o zi întreagă, mă duc cu mașina până la fermă, fac analize acolo, iau niște aparate după mine, consultanța e cam 100 euro pe ziua respectivă”, ne-a explicat Marian Baronescu despre costurile consultanței tehnice în agricultură.

    Pentru a lua legătura cu domnul Marian Baronescu, puteți suna la telefon: 0744.421.181


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial