• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VOT ÎN SENAT: CULTURI AGRICOLE SCUTITE de la PLATA IMPOZITULUI!

  Roxana Dobre -

  Scutiri de impozite pentru o categorie importantă de fermieri. Agricultorii mici primesc o veste bună din partea senatorilor care au votat pe 5 iulie, cu 63 de voturi pro, 0 contra și 4 abțineri, în favoarea unui proiect de lege care prevede excluderea de la plata impozitului pe venit agricol a cultivatorilor de plante aromatice și medicinale care dețin suprafețe ce nu depășesc 2 hectare.

  Această categorie de fermieri era exclusă din tabelul publicat în Codul Fiscal unde sunt menționate toate culturile ce sunt scutite de plata normei pe venit agricol.

  ”Normele de venit impozabil pentru majoritatea culturilor au fost cuprinse în Codul Fiscal, articolul 105, aliniatul 2, mai puțin plantele medicinale și aromatice. Aceste plante neavând normă de venit stabilită prin lege cultivatorul trebuie să se încadreze în prevederile art.104 din Legea 227/2015, adică pentru 2 hectare de plante medicinale și aromatice produce confuzii în rândul cultivatorilor. Pentru a elimina această confuzie, propune introducerea în tabelul prevăzut la articolul 105, aliniatul 2 din Legea 227/2015 a sintagmei ”plante medicinale și aromatice”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege.

  Iată care sunt culturile prevăzute acum pentru scutirea impozitului pentru norma de venit, în limita unui anumit număr de hectare:

  Plantele medicinale și aromatice nu sunt trecute, la acest moment, în tabelul culturilor scutite de plata impozitului pentru norma de venit agricol

  Iată cum ar urma să fie completat art.105, aliniatul 2 din Legea nr.227/2015: 

  Guvernul a propus limitarea la doar un hectar pentru scutirea de impozite

  Într-un punct de vedere solicitat de Senat, Guvernul României a propus ca scutirea de impozit pentru plantele medicinale să fie plafonată la 1 hectar și nu 2 hectare așa cum propun inițiatorii proiectului de lege, inițiativă ce a fost aprobată. În schimb, propunerea senatoarei Ramona Dinu de a ridica plafonul la 3 hectare cultivate fără impozit a fost respinsă.

  De precizat că proiectul de lege a fost trimis spre aprobare la Camera Deputaților care este for decizional, unde se va decide și numărul final de hectare pentru care se va aplica scutirea, iar ca să intre în vigoare are nevoie de promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial. Concret cultivatorii ar urma să beneficieze de această facilitate din anul fiscal 2019.

  Și cultivatorii de lavandă ar urma să fie scutiți de plata impozitelor

  Și cultivatorii de lavandă ar urma să beneficieze de scutire de impozit pe venit, în cazul exploatațiilor mici Printr-o propunere de lege depusă în Parlamentul României, persoanele care cultivă levănțică pe suprafețe de până la 2 hectare vor putea beneficia de scutire de impozit pe venitul astfel obținut.

  Inițiativa legislativă semnată de 4 parlamentari ai puterii (PSD și ALDE) propune introducerea cultivării lavandei pe suprafețe de maximum 2 ha pe lista veniturilor neimpozabile, de la art. 105 al Codului fiscal, pe care se regăsesc în prezent cerealele, cartoful (până la 2 ha), tutunul, via (până la 1 ha) și altele.

  De asemenea, pentru suprafețe mai mari decât cele prevăzute pentru a fi scutite de impozit, pentru aceste categorii de culturi se plătește impozit pe norme de venit pentru activități agricole.

  Conform Codului Fiscal, normele de venit se stabilesc pe hectar și se propun de către entitățile mandatate de Ministerul Agriculturii, pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului. Normele de venit se aprobă și se publică de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.


  Te-ar mai putea interesa

  Sare la găini și pui – beneficii. Câtă sare e bine să dăm păsărilor 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună Ordin MADR: Subvenții APIA numai pentru fermierii cu certificat de formare profesională

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional