Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ULTIMA ORĂ! LISTA CU FERMIERII pentru CONTROLUL APIA: 75.000 DE FERME – VERIFICATE PÂNĂ ÎN OCTOMBRIE!

Calendar plati APIA 2018
Activitățile APIA în octombrie

APIA poate începe controalele în teren pentru subvenții! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a comunicat în teritoriu eșantioanele de control pentru Campania 2018, campanie pentru care depunerea cererilor s-a încheiat la 16 mai.

În perioada următoare, funcționarii agenției de plăți din țară îi informează pe fermierii care au picat la control că se află în eșantionul pentru 2018, iar controalele efectiv vor începe în cel mai scurt timp.

Eșantionul de control pentru 2018 include 75.000 de fermieri ce vor fi controlați la nivel național, atât clasic cât și prin teledetecție, potrivit informațiilor primite de Agrointeligența – www.agrointel.ro de la specialiști din cadrul APIA. Dintre aceștia, 21.000 de exploatații agricole vor fi verificate clasic – în teren și restul prin teledetecție.

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat recent că minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.

Referitor la controlul pe teren începem eşantioanele de control, direcţia IT prin biroul de specialitate lucrează, “macină” la ele, fiecare judeţ va primi eşantionul de control la începutul lunii iulie, atât la vegetal cât şi la zootehnic. Fiecare coleg din cele 42 de centre judeţe îşi doreşte un eşantion cât de mic şi eu mi-aş dori să fie cât de mic, dar sunt anumite reguli foarte stricte în care CE spune că trebuie să ai minimum 5%, dar se ţine cont şi de ratele de eroare din anul anterior sau de calitatea muncii pe care ai făcut-o când ai făcut acele cereri”, a explicat Pintea pentru Agerpres.

La control pot pica atât fermierii mici și cei mari. Nu există grad de ”discriminare”

Eşantionul de control este extras de softul APIA, în calculator,primând analiza de risc şi criteriul aleatoriu de selecție. ”Ce înseamnă analiza de risc? Poate fi şi un fermier foarte mic, pentru că este la limita eligibilităţii şi prezintă un risc. Dacă are sub un hectar sau strict un hectar, categoric îl vede sistemul ca un risc. De asemenea, şi fermierul foarte mare prezintă un risc, pentru că are milioane de lei de luat de pe o suprafaţă foarte mare. Veşnic au fost discuţii că sunt fermieri care ies în fiecare an la control. Dar este posibil să iasă ani la rând în eşantionul de control”, a mai punctat directorul APIA.

Directorul general al Adrian Pintea a explicat care este ”logica” după care este extras eșantionul de control astfel încât mulți fermieri au ”ghinionul” să pice la control aproape anual. ”De exemplu, un fermier care a depus la APIA cerere pe 500 de hectare, iar anul următor are 502 hectare, pentru că a mai cumpărat sau a concesionat, automat sistemul îl vede ca fermier nou sau anul acesta având cu siguranţă 500 de hectare are foarte multe scheme. El într-un an a fost verificat pe trei scheme, în alt an pe alte trei. Deci, nu iese în fiecare an pe aceleaşi scheme. În plus, este o reglementare europeană care spune că toată lumea, nu există fermier care să nu intre în calupul acesta de verificare. Toată populaţia de fermieri este obligatoriu să intre în hora asta. Atât pe vegetal cât şi pe animal, toţi cei 867.000 de fermieri. Toată vara facem controlul, iar la 1 octombrie acesta trebuie să fie finalizat. Între 1 şi 15 octombrie se introduc rapoartele în sistem, astfel încât să se poată începe autorizarea la plata în avans, în data de 16 octombrie, iar din 1 decembrie plata finală”, a conchis șeful APIA.

Reamintim că în anul 2017, eșantionul de control a cuprins  un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:

– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 28.547 fermieri;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 75.599 fermieri.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. APIA-cea maicorupta institutie din Romania sub protectia parolei nu poti sa stii ce a declarat vecinul sau daca esti vecin cu cel din titlu de proprietate. Fermierii cu domiciliul la oras habar nu au unde le e terenul doar depun cererea unde elibera suprafata si se mai lauda domnul PINTEA cu control teledetectie. Fermierul cusubventii de zeci de mii de euro are si rezerva de a mitui un inspector APIA SI CHIAR NU CONTRLAT [unui nasu altul finul] o mina spala pe alta pentru un chef cuo oala de sarmale. Se acorda subventii din partea UE pentru minciuna romaneasca cu acordul ministrului agriculturii care e prost informat .

  2. IOAN- Toate datele despre vecinul fermier sint tinute secret sub protectia parolei si nu am nici o incredere in functionarii apia care protejeaza prietenii sa nu fie controlati – ce spune domnul Pintea este cea mai gogonata minciuna- fermierul care primeste mii de euro are si de unde sa mituiasca inspectorii apia si sa organizeze chefuri [UNUI FINUL ALTUL NASU] o mina spala pe alta pentru o farfurie de sarmale acordata ministrului.

  3. In Prahova au fost mereu controale si chiar sunt de acord cu ele. Cred ca ar trebui sa se acorde subventie la produsul obtinut de pe suprafetele agricole si de la animale.

  4. @Serban, poate la tine este una pe teren, alta in acte, in general pot aparea probleme doar de suprapuneri cu vecinii, care de exemplu la semanat porumb imi intoarce mie ca vecin niste grau pe o latura a parcelei sau viceversa, cu buna stiinta sau nu!. In rest ce probleme ar putea sa apara, nu merita riscul sa declari altceva!

  5. Sa se faca pe bune aceste controale sa se mearga pe teren la pas sa nu mai avem una pe acte una pe teren ca au fost destule fraude cu banii Apia. Acesti bani sa ajunga in agricultura .

Scrie un comentariu