• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PETRICĂ AZOIȚEI: fermier premiat pentru CALITATEA LAPTELUI, nu contenește SĂ INVESTEASCĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Petrică Azoiței, directorul general la Agroind Focșani SA Doaga, și-a propus un țel foarte ambițios, acela de a transforma o fermă modernă și performantă într-un S.F., dar n-a reușit. Acesta plănuise și chiar a făcut pași concreți pentru implementarea unui mix de sisteme de producere a energiei regenerabile, din trei surse: soare, vânt și gunoi de grajd. Din păcate, sorții i-au jucat feste.

  „Am avut un proiect de 3,1 milioane de euro pentru realizarea unei stații de biogaz. Parte din sumă urma s-o obțin dintr-un împrumut cu durata de 17 ani care mi-ar fi fost acordat de firma producătoare din Germania. Cu biogazul, care e cea mai mare plăcere s-o fac, nu am înțelegere la nivelul Guvernului. Am cerut susținere și de la Ministerul Agriculturii, iar ei au făcut o informare la Ministerul Energiei. Speram ca autoritățile să îmi poată oferi fonduri cu dobândă de 2%, returnabili în 10 ani, după model german. Și eu, la rându-mi, am făcut o adresă la Ministerul Energiei, dar nici un rezultat. Nu se vrea”, ne declara fermierul vrâncean la finele anului trecut.

  Punerea în stand-by a instalației de biogaz vine după alte două nereușite ale fermierului pe partea de energii regenerabile. În schimb, în 2017 Petrică Azoiței a finalizat de implementat și proiectul de 750.000 de euro cofinanțat de UE, ce prevedea achiziția de utilaje. În cadrul proiectului a dotat ferma cu o vidanjă, remorci, un tractor, o remorcă tehnologică.

  În prezent, fermierul Petrică Azoiței lucrează 1.000 de hectare, dintre care 50 de hectare sunt de pădure. Solul lucrat de fermierul Azoiței este nisipos. În 2017 a obținut ca producții medii de 3.700 kg/ha la soia, 4.800 kg/ha la grâu, 5.200 kg/ha la orz, 3.200 kg/ha la rapiță, 10.000 kg/ha la porumb. După rapiță a semănat pe 250 ha porumb de siloz ca a doua cultură, la care a obținut 30.000 kg/ha.

  Pe partea de zootehnie, Petrică Azoiței deține o fermă modernă construită printr-o proiect de 2 milioane de euro pe fonduri UE. Ferma e populată cu 1.000 de vaci de lapte rasa Holstein, din care 360 sunt mulgătoare. Deține, de asemenea, 150 de vaci de carne rasa Angus. Ferma este nouă, ridicată în 2011 pe tehnologie nemțească adusă de firma Hörmann, care a lucrat doar cu materiale din Germania. Sala de muls a fost adusă din Suedia și a costat 160.000 de euro. De asemenea, ferma sa este dotată cu un sistem special de separare a dejecțiilor solide de cele lichide, care sunt pompate într-o lagună specială unde sunt lăsate la macerat, după care sunt spray-ate pe câmp prin sistemul de irigații. Merită menționat că vacile omului de afaceri din Vrancea se odihnesc pe un pat de pufarin (un nisip foarte fin extras din lunca râului Siret) și că, printr-un sistem de boxe, ascultă muzică simfonică, pentru „relaxare”.

  Totodată, Petrică Azoiței e întâiul fermier din România care a încheiat contract de livrare cu Danone. Se întâmpla în 1999. Azoiței își amintește cum în acel an a câștigat un pariu simbolic, ce a constat două sticle de whisky, pus cu șeful echipei de proiect care construia fabrica Danone și căruia i-a spus că nu o să reușească să finalizeze unitatea în mai 1999. Abia în toamna anului 1999, fabrica a fost pregătită să preia laptele fermierului care a câștigat, astfel, și rămășagul. De-a lungul anilor, Danone l-a susținut pe fermierul cu care colaborează neîntrerupt, inclusiv cu trei împrumuturi care i-au permis acestuia să scape de datorii și să-și dezvolte business-ul agricol. Azoiței livrează către Danone 95% din producția totală de 12.000 de litri, primind de la Danone 9 diplome pentru „calitatea laptelui”.

  Acest articol  a fost publicat în cadrul proiectului AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI  Te-ar mai putea interesa

  În atenția cultivatorilor de porumb! Se înregistrează zbor masiv de Helicoverpa armigera Ajutorul de Covid bovine – aprobat de Guvern! Cuantumurile care se plătesc crescătorilor de vaci! Consilierul lui Cîțu cere demiterea lui Tanczos: ”Ministrul Mediului s-a transformat în ministrul vânătorilor!”

  Ultimele știri

  Tratamentele ideale pentru o livadă curată Lansare oficială Vibrance® Duo Tărâmul fermierilor de mâine. Un nou proiect media marca Syngenta. Mihai și Dan Rezeanu, protagoniștii primului episod