• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SITUAȚIA PRIVIND PLATA LA ZI A SUBVENȚIILOR – CERUTĂ OFICIAL LA BRUXELLES!

    Roxana Dobre -

    Se impune plata de îndată a subvențiilor pentru anul anterior! Numeroși fermieri se plâng că nu au primit niciun leu din subvențiile aferente Campaniei 2017, lucru ce le îngreunează activitățile în exploatațiile agricole și zootehnice pe care le administrează. Agrointeligența-www.agrointel.ro este alături zilnic de fermierii care încearcă să găsească un răspuns privind situația plăților pentru subvenții sau motivul pentru care nu au primit încă banii. De cele mai multe ori apelul nostru își găsește rezolvarea atât la conducerea agenției de plăți dar este preluat și în cele mai înalte foruri decizionale de la Bruxelles!

    Un caz este cel al tânărului fermier Adrian Pușcaș, din județul Satu Mare care până la acest moment nu a primit nicio sumă din cadrul Campaniei APIA 2017 și nici nu știe ce sumă i se alocă din cauza unor probleme birocratice care trenează de luni de zile.

    În ciuda faptului că reprezentanții APIA de la nivel central l-au asigurat că va primi decizia de plată în cursul unei săptămâni, tânărul fermieri a rămas cu dosarul nesoluționat. Cei de la APIA au motivat întârzierile în baza problemelor cu sistemul electronic. Fermierul întâmpină dificultăți și cu obținerea unei adeverințe pentru a accesa un credit în baza subvenției, ceea ce face dificilă continuarea activității agricole.

    Puteți citi povestea  tânărului  Adrian Pușcaș aici: TÂNĂR FERMIER LĂSAT FĂRĂ SUBVENȚII: ”Să mi se spună CE MAI AM DE LUAT și să închei povestea mea în agricultură!”

    Eurodeputatul Daniel Buda este cunoscut pentru reacțiile prompte pe care le are la problemele fermierilor români

    Reacție rapidă de la Bruxelles. Daniel Buda, europarlamentar: ”Subvențiile sunt esențiale pentru fermieri!

    Problemele privind unele întârzieri ale plăților pentru Campania 2017 au intrat rapid în atenția eurdeputatului Daniel Buda, cunoscut pentru reacțiile rapide privind ”păsurile” fermierilor români. Acesta recunoaște că în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat cu fermierii din regiunea de Nord-Vest, aceștia i-au semnalat problemele pe care le întâmpină în relația cu APIA, în ceea ce privește întârzierile în plata subvențiilor aferente anului 2017.

    Un caz particular adus la cunoștință de publicația Agrointeligența este cel al tânărului fermier Adrian Pușcaș, din județul Satu Mare. Subvențiile acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură reprezintă o formă de sprijin esențială pentru fermierii care sunt din ce în ce mai vulnerabili în fața provocărilor din agricultură. Criza forței de muncă, accesul limitat la piețele de desfacere, prețurile derizorii la poarta fermierilor, fenomenele meteorologice nefavorabile afectează puternic activitatea agricultorilor, aceștia depinzând de subvențiile alocate de APIA”, subliniază eurodeputatul.

    Acesta atrage atenția că din păcate, cazul acestui tânăr fermier nu este unul izolat. ”Zeci de fermieri din regiunea Nord-Vest nu au beneficiat de subvențiile aferente anului trecut. Având în vedere dificultățile cu care se confruntă fermierii și nevoia urgentă de fonduri pentru a acoperi cheltuielile cu creșterea animalelor, se impune plata de îndată a subvențiilor pentru anul anterior”. mai spune oficialul european,

    În acest sens, Daniel Buda a adresat o scrisoare directorului general APIA, Adrian Pintea, în care a solicitat să îi comunice stadiul plății subvențiilor pentru anul trecut.

    Șeful APIA spune că plata a fost autorizată pentru 2017 în procent de 96,39%

    Șeful APIA spune că dosarele care nu au intrat la plată sunt și cele mai ”grele”

    Într-un interviu acordat Agerpres, directorul APIA afirmă că reglamentul Comisiei Europene spune că toate plăţile se fac până la data de 30 iunie, dar cu siguranţă nu sută la sută. ”Dar dacă tu stat membru până la data de 30 iunie ai un procent de 95% plată făcută, atunci poţi merge şi în continuare fără nicio penalizare. Se lucrează la foc continuu. Noi avem autorizat la plată un procent de 96,39% şi am depăşit 95% procentul plătit. Categoric şi în iulie mergem fără penalizare, dar să nu se gândească fermierul că el va fi penalizat. Nu. În momentul în care tu transmiţi o declaraţie de cheltuieli, să spunem de 100 de lei, CE îţi rambursează 95 de lei, dar dacă ai depăşit 95% plată făcută, CE îţi va rambursa tot 100 de lei”, a arătat Pintea.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a anunțat deja în premieră că se mai fac plăți aici: PLĂȚI SUBVENȚII: Ce bani AU INTRAT ÎN CONTURILE FERMIERILOR! SUMELE pe care APIA le mai poate ACHITA FĂRĂ PENALIZĂRI!

    Șeful APIA a mai spus că dosarele care nu au intrat la plată sunt și cele mai ”grele”. ”Noi, acum finalizăm campania 2017 pentru că întotdeauna cele mai grele dosare sunt ultimele. Fie au avut nereguli sau anumite erori pe care sistemul informatic nu le-a putut gestiona şi sunt date în centru suport pentru verificare şi pentru găsirea unor soluţii tehnice, iar omul nu are nicio vină, fie sunt anumite nereguli constatate de instituţii ale statului sau sentinţe judecătoreşti definitive care trebuie puse în aplicare”, a subliniat directorul agenției de plăți.

    Adrian Pintea a reamintit că în data de 21 iunie s-au dat drumul la adeverinţele pentru creditele-punte, chiar cu o lună mai devreme. ”Iar până în momentul de faţă s-au şi eliberat 34 de adeverinţe în baza acelor convenţii încheiate cu 16 bănci comerciale. Nu este adevărat că nu se dau adeverinţe, aşa cum a apărut în spaţiul public”, a conchis Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie