• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul DAN FELEA a investit în procesarea semințelor: ULEIURILE SALE, premiate la Bruxelles!

    agrointeligenta.ro -

    Inginerul mecanic Teodor Dan Felea din județul Cluj a lucrat la o uzină chimică unde se produceau fungicide, după care, în 1999 și-a demarat propriul business. Firma sa a început acum aproape 19 ani cu comerțul de inputuri, a construit 10 silozuri ca să poată prelua cereale și, mai târziu, Dan Felea s-a apucat de agricultură. Astăzi, fermierul produce și o întreagă gamă de uleiuri presate la rece, uleiurile Elixir, pe care le vinde în marile rețele comerciale.

    Fermierul Dan Felea a ajuns la 2.000 de hectare

    În primul an, Dan Felea a început cu 200-300 hectare și, văzând că e o activitate „ok”, a continuat, în prezent având în administrare în jur de 2.000 hectare de teren distribuit în jurul orașului Turda, pe raza comunelor Săndulești, Deleni și Ploscoș. Majoritatea terenurilor sunt mediu productive și sunt amplasate în proporție de 70% pe dealuri.

    Producția obținută de Felea în 2017 a fost afectată de factorii climatici: „Am obținut 2.200 kilograme pe hectar la rapiță, pentru că toată rapița de toamnă am fost nevoiți s-o întoarcem în totalitate și am semănat rapiță de primăvară. Peste iarnă, în zona noastră au fost friguri puternice și a lipsit zăpada, plantele nefiind protejate. Nu am fost afectați doar noi, ci și alți colegi din zonă”.

    La păioase a obținut 5.700 kilograme pe hectar, în condițiile în care din cauza vremii ploioase din toamnă a semănat în condiții proaste, fiind chiar nevoit să întoarcă 80 hectare din cauza condițiilor meteo, înlocuindu-le cu grâu de primăvară. Producătorul admite că a avut parte de un sezon agricol atipic: „Așa ceva noi n-am mai pățit. E prima dată când întoarcem culturile în cei 7-8 ani de când activăm în agricultură”.

    La floarea-soarelui a obținut 2.800 kilograme pe hectar și la soia 1.750 kilograme pe hectar, în condițiile în care în luna august a fost un val de căldură întins pe câteva zile, în care temperaturile au tins spre 40°, generând pierderi tuturor fermierilor din zonă.

    Un alt an atipic a fost 2016, în care a avut exces de umiditate, care pentru fermier „dată fiind structura solului din zonă, e mai periculoasă decât seceta”.

    Societatea Dachim SRL are 56 de angajați, în cadrul ei activând și soția, și fiul antreprenorului. Capacitatea spațiilor de stocare ale producătorului este de 10.000 tone, împărțită în silozuri vertical și magazii noi.

    Tranzacții cu grâne, distribuție de inputuri

    Anual, Dan Felea tranzacționează 40.000 tone de grâne: „nu suntem specializați pe trading în adevăratul sens al cuvântului, ci doar facem serviciul ăsta, de preluare de la fermierii care ne datorează bani și de la alți fermieri din zonă, dar nu foarte activ”.

    Dachim SRL, firma lui Dan Felea, distribuie anual inputuri în valoare de aproximativ 8 milioane de euro pe raza Clujului și a județelor limitrofe și are câțiva clienți chiar și în sudul României.

    Făcând o retrospectivă, Dan Felea recunoaște că a făcut un pas riscant când și-a înființat ferma: „Eu nu sunt inginer agronom. Mulți spun: «dacă au făcut-o alții o pot face și eu». Nu e așa simplu. Agricultura-i o chestie grea. Trebuie profesioniști foarte buni, ceea ce noi, din fericire, avem. Și îți trebuie utilaje”.

    Utilajele sunt supradimensionate, deoarece dat fiind amplasamentul fermei pe coline, „e nevoie de exces de putere”. Totodată, utilajele au uzură mai mare, fiindcă „tot timpul sunt înclinate pe-o parte sau pe cealaltă”. În fermă deține tractoare de la 150 CP la 360 CP.

    Pentru omul de afaceri „agricultura e frumoasă în special pentru că stai în aer liber, ieși din birou. În câmp sunt și zile urâte, dar majoritatea sunt frumoase. În clipa în care pui un bob în ogor și urmărești cum se dezvoltă planta, practic trăiești alături de lanuri. Chiar dacă nu am timp să ies zilnic, cel puțin pe etape îmi vizitez ferma și culturile și îmi place să văd că le merge bine. Chiar și după un an ca ăsta, agricultura reușește încă să mă relaxeze. Încă mă simt tare bine pe câmp”.

    Uleiurile Elixir, afacere de viitor pentru Dan Felea

    Demn de menționat e că de doi ani Dan Felea realizează și o integrare a producției. Și ce putea face mai bine un „inginer mecanic” devenit agricultor, decât să „prelucreze mecanic” semințele de rapiță, floarea-soarelui și soia. Mai exact, produce ulei presat la rece, pe care-l ambalează sub brandul Elixir. Ultimul produs lansat este uleiul de dovleac presat la rece, pentru care achiziționează însă sămânța de la alți fermieri.

    Uleiurile Elixir sunt prezente în Cora, Carrefour, Auchan și DM. În 2017, producția estimată de ulei presat la rece e de 70.000 de sticle de diferite gramaje. Ultima sa investiție este „achiziția” unor oameni de marketing, despre care a descoperit că sunt indispensabili când e vorba de „comerțul către populație”: „Vrem să ne facem un brand, în care consumatorii să recunoască uleiuri făcute dintr-un capăt în celălalt de către noi. Practic, controlăm procesul de la nivel de sămânță, un pic înaintea fermierului, pentru că noi vânzând și inputurile, pornim din punctul zero”. Uleiurile presate la rece produse de Dan Felea au obținut și o serie de premii în cadrul competiției Superior Taste Awards de la Bruxelles.

    Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA