• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce interes are statul ca lucrările de cadastru să se realizeze cu viteza melcului

    agrointeligenta.ro -

    Statul român nu se grăbește să finalizeze lucrările care ar pune în pericol subvențiile fermierilor. Cu banii alocaţi, Agenţia Naţională de Cadastru se mişcă mult prea lent, atrag atenţia speciliştii, iar cadastrarea totală a României până în 2023 este un termen irealizabil în momentul de faţă. În aceste condiții plata subvențiilor după anul 2020 rămâne incertă pentru fermierii care nu au terenurile cadastrate!

    Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) îşi propune ca până în 2023 să cadastreze 2.360 de comune (UAT-uri). „Ca să se termine cele 2.360 de UAT ar trebui să se încheie lucrările pentru 234 de UAT-uri pe an. Până acum ritmul este atât de lent încât sunt doar 132 de UAT, nici astea toate terminate. În acest ritm lucrările se vor termina în 2043. Agenţia a angajat în ultimul timp 600 de persoane doar ca să verifice lucrările. În sistemul privat, în toată ţara lucrează 1.800 de specialişti. Ei au angajat o treime din cât avem noi doar ca să verifice”, spune Valeriu Monolache, preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.

    Deşi există o lege pentru toată lumea, în realitate firmele care activează în domeniu se lovesc de practici diferite, de la un judeţ la altul. „Din punctul nostru de vedere ar trebui schimbat cadrul legislativ, care este stufos, incoerent şi contradictoriui. Al doilea aspect ar fi lipsa unei conduceri unitare şi autoritare la nivel central, pentru că regulile de realizare a unei lucrări de cadastru sunt unice. În realitate, diferă de la judeţ la judeţ, de la inspector la inspector în cadrul aceluiaşi judeţ. În al treilea rând vorbim de partea de finanţare. Taxa de avizare percepută de ANCPI pentru o lucrare de cadastru sporadic este de 120 de lei. Deci Agenţia, doar ca să verifice dosarul, ia 120 de lei. Timpul ăsta de verificare nu poate depăşi o oră. Noi, pentru un hectar de lucrări, pentru cadastru sistematic, suntem plătiţi tot cu 120 de lei, cu tot cu TVA”, adaugă Manolache.

    Preţul ar trebui să se stabilească în funcţie de timpul de lucru necesar pentru realizarea lucrărilor, raportat la cifrele INS şi la salariul mediu la nivel naţional, mai spune acesta. În ţările dezvoltate pentru Germania sau Franţa subiectul cadastrării naţionale este închis de multă vreme.

    Statul are interesul în necadastrarea întregii ţări

    Autofinanţarea ANCPI-ului pleacă din lucrările sporadice şi din taxe. Când se termină de cadastrat un UAT, o comună, fiecare metru pătrat se duce în Cartea Funciară şi ei nu mai iau niciun ban.

    ”Acesta ar fi interesul nedeclarat al ANPCI. Cadastrul sporadic îl forţează pe cetăţean să meargă să ceară, să plătească, să vândă, să închiriere etc, şi atunci trebuie să îşi facă lucrarea. Dacă s-ar face cadastru sistematic, taxele sunt zero şi OCPI nu mai primeşte niciun ban. S-ar pune în discuţie, probabil, şi de ce sunt atât de mulţi angajaţi. Cadastrul nu dispare oricum, se vinde, se cumpără, se alipesc sau se despart parcele. Suma totală s-ar ridica la 300 de milioane de euro”, mai spune Valeriu Monolache.

    Reamintim că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a fost lansat în aprilie 2015 iar finanţarea acestuia este asigurată de ANPCI (900 de milioane euro) şi din fonduri europene nerambursabile (312 milioane euro), la care se adugă cofinanţarea UAT-urilor.

    Continuarea pe www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare