• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De 24 de ani, GHEORGHE NEDELCU face cercetare privată în agricultură!

    agrointeligenta.ro -

    Gheorghe Nedelcu (71 ani) este absolvent al Facultății de Comerț Exterior și din 1976 și până acum face comerț cu semințe. Este director general al companiei ITC (International Trading Company) SRL din Popeşti-Leordeni.

    Gheorghe Nedelcu e cel care a reușit performanța de a băga la pușcărie pe unul dintre președinții ADS, Daniel Drăgan, pe care l-a deferit justiției în 2008, în clipa în care încerca să retrocedeze fraudulos o suprafață de teren în valoare de 100 de milioane de euro, în favoarea unei grupări protejate politic la nivel înalt până azi.

    Gheorghe Nedelcu este și fermier (foto: bursa.ro)

    Producătorul cultivă doar 613,59 ha, are o livadă în curs de modernizare și spații de depozitare de 3.000 t și utilaje de 2 milioane de euro, însă adevărata valoare a afacerii sale e dată de faptul că este producător de sămânță și inovator în domeniul semincer. El a demarat un program privat de cercetare în 1994, cu o echipă de cercetători recrutată din cadrul Institutului Fundulea, cărora le-a oferit salarii mai mari decât la stat și le-a pus la dispoziţie baza materială și genetică de care aveau nevoie pentru a crea noi linii și soiuri. Genetica de start l-a costat 4.000 de dolari: „În 1994 am cumpărat 80 de linii de floarea-soarelui de la North Dakota University. Am plătit 2 dolari pe o sămânţă. Am luat câte 25 de seminţe din fiecare linie genetică”. Genetica americană a fost recombinată cu seminţe aduse din Asia şi din Rusia și a creat primul hibrid high-oleic din România, care permite ca uleiul din tigaie să fie refolosit de mai multe ori la prăjit, precum și un hibrid de floarea-soarelui iubitor de apă, care în condiții de irigare a dat producții de 5,4 t/ha. Punctul slab al celui de-al doilea hibrid e sensibilitatea la lupoaie. Echipa lui Gheorghe Nedelcu a creat și trei soiuri de rapiță, dintre care două au un procent de ulei de 47-48% și un conţinut foarte redus de substanţe nocive, precum glucozinolaţii și acidul erucic, ultimul găsindu-se doar în procent de 0,1%„.

    În 2017 a cultivat următoarele suprafețe dedicate exclusiv producției semincere: 38 ha cu rapiță, 62 ha cu grâu, 39 ha cu orzoaică de toamnă, 42,65 ha cu orzoiacă de primăvară, 68,8 ha cu soia, 37,35 ha cu muștar, 11,64 ha cu mazăre de toamnă, 9,74 ha cu ovăz și 1,56 ha cu floarea-soarelui. Producțiile la loturile semincere au fost în acest an de 1.409 kg/ha la rapiță, 5.830 kg/ha la grâu, 6.265 kg/ha la orzoaica de toamnă, 4.662 kg/ha la orzoaica de primăvară, 1.633 kg/ha la soia, 909 kg/ha la muștar, 3.796 kg/ha la mazăre de toamnă, 4.470 kg/ha la ovăz.

    Suprafața dedicată de Nedelcu cercetării este de circa 6 ha. Lucrează cu un staf format din 40 de angajați permanenți plus 16 zilieri. Dintre aceștia, sectorului cercetare îi sunt alocați 4 angajați permanenți și 5 zilieri.

    Nedelcu e recunoscut la nivel național ca singurul ameliorator din domeniul muștarului din țara noastră. A creat două soiuri, unul dintre ele fiind „antinematozi”. Sămânța de muștar pe care o produce e exportată în țări ca Germania, Austria, Belgia, Franța, Olanda, dar exportă și sămânță de rapiță furajeră și grâu. Ca și cotă de piață, diversele roade ale cercetării, ITC Seeds deține foarte aproape de 100% din piața semințelor de muștar, 1% din piața rapiței pentru ulei și 2% din rapița furajeră, care se exportă în totalitate.

    Fiindcă soiurile și hibrizii primesc și nume, precum copiii, prezentăm membrii familiei rezultate din „dragostea pentru agricultură” a lui Gheorghe Nedelcu: rapița pentru ulei Perla, rapița pentru furaj Diana, soia Vigo, muștarul antinematodic Alex, Cezarași Bel”, floarea-soarelui Betin” și Georgiana, grâul Iris 12 și ITC 30, ultimul fiind încă în testare la finele anului 2017.

    Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA