• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APOCALIPSA pentru ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ. DIMITRIE MUSCĂ, FERMIER: ”Vorbim despre O MÂNĂ CRIMINALĂ. Devenim PIAȚĂ DE CONSUM, EUROPA ȘI-A ATINS ȚELUL!”

    Roxana Dobre -

    SUNTEM O ȚARĂ DE CRIMINALI, o spune și ne roagă să o scriem cu litere de-o șchioapă Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați fermieri din România. Pentru cine nu știe, agricultorul deține în județul Arad, la Curtici o afacere integrată printre care peste 35.000 de porci şi 2.200 de bovine. Disperarea fermierului vine după ce a văzut cum, sub ochii producătorilor români, o întreagă industrie, cea a cărnii de porc, este distrusă peste noapte, din cauza Pestei Porcine Africane (PPA), astfel încât zootehnia românească să dispară iar cetățenii țării să devină doar consumatori și o piață de desfacere pentru marile țări producătoare din Europa.

    Dimitrie Muscă este cunoscut pentru faptul că spune mereu, tranșant, lucrurilor pe nume

    ”Este o adevărată nebunie. SUNTEM O ȚARĂ DE CRIMINALI. Eu cer în mod expres ca fermier și cetățean al României ca Direcția Națională Anticorupție (DNA) să se autosesizeze ca de fiecare dată împotriva acelora care pot și nu fac nimic, împotriva acelora care știu că vectorul acestei boli este mistrețul și nu vor să îl împuște. Și asupra lor dar și a vânătorilor care fac presiune. Vreau să subliniez: TOȚI CEI CARE SUNT VINOVAȚI, SĂ FIE TRAȘI LA RĂSPUNDERE – MATERIAL ȘI PENAL, PENTRU CĂ SUNT SABOTORI AI ECONOMIEI ROMÂNEȘTI! Iată că au apărut noi focare, ceea ce înseamnă că, așa cumulat, trecem de 65.000 de capete ce trebuie sacrificate. Virusul a ajuns și în Ialomița, a ajuns și la Sălaj am văzut de dimineață. Deci țara este rezolvată, este terminată, iar noi românii care ne-am înțărcat copiii cu carne de porc ajungem să cumpărăm 100 la sută carne de porc!”, a declarat contrariat Dimitrie Muscă în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Fermierul din Arad este convins că autoritățile nu vor să intervină în rezolvarea acestei probleme a Pestei Porcine Africane (PPA) care deja bagă spaima în crescătorii mari de porci dar și în micii gospodari. Fermierii mici li mari se tem că dacă focarul se confirmă în județul lor, rămân fără animalele crescute cu trudă și sacrificiu.

    Nu se vrea să se intervină! Nu știu ce mână criminală există pentru că soluția este simplă: trebuie împușcați toți mistreții. Eu o spun de doi ani de zile, dar nu se vrea. Eu cred că cei responsabili trebuie să se trezească și să realizeze că vorbim despre distrugerea unei economii, a unui sector și până la urmă chiar a unei țări. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar afirm cu toată responsabilitatea că îi doare în cot pe cei de la Uniunea Europeană (UE) că noi nu o să mai avem carne de porc. Din contră, zic: <<Lăsați, că vă dăm noi!>> De ce să producem când putem consuma! Această schemă o leg și de faptul că atunci când am cerut 25 de euro ajutor pentru carcasa de porc, cei de la UE au refuzat”, a mai arătat Dimitrie Muscă.

    Fermierul Dimitrie Muscă a povestit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro un episod de-a dreptul halucinant petrecut între el și șeful veterinarilor din Arad, pe fondul Pestei Porcine Africane (PPA) boala care a omorât deja zeci de mii de porci domestici din exploatațiile comerciale și gospodărești.

    ”Vă povestesc un episod care pe mine m-a șocat. Îl sun pe directorul Direcției Sanitar-Veterinare din Arad, Viorel Agud, și îi spun: <Domnule Agud, la mine în spatele complexului de porci este o scroafă cu niște purcei mistreți> Îmi spune, haideți că vorbesc cu Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS). Mă sună peste câteva minute și îmi comunică senin că a vorbit cu AGVPS-ul care știa de existența scroafei și o să o împuște dar peste vreo 3 săptămâni după ce înțarcă purceii. Deci vă dați dumneavoastră seama cât de ”prompt” intervin autoritățile. Eu nu pot să spun că această scroafă este infestată sau nu dar uitați opinia unui om care este pus să gestioneze AGVPS-ul în Arad. În condițiile în care am văzut că în Timiș au început să împuște mistreți ca să protejeze fermele iar noi aici în județ suntem cei mai vulnerabili”. a povestit Dimitrie Muscă.

    Acesta spune că a luat legătura și cu prefecta Aradului care când i-a povestit episodul halucinant pe care l-a trăit a avut un răspuns scurt: ”sunt la volan, nu mai pot să vorbesc”. ”Prefecta ne-a convocat pe cei care dețin animale, complexe de porci, abatorizare sau magazine – eu am 37 de magazine în vestul țării. Ulterior i-am povestit ce am pățit cu DSV-ul și cu AGVPS-ul și îmi spune ”nu pot să vorbesc mai mult că sunt la volan”. Deci vă dați seama ce interes au autoritățile să rezolve situația. Nu au niciun interes, suntem o țară de criminali”, mai spune dezamăgit fermierul.

    ”Cine credeți că e TÂMPIT ȘI CRETIN să mai populeze complexele de porci care sunt rase de pe pâmânt?”

    Europa și-a atins țelul și vorbim despre o mână criminală care vrea să ne transforme într-o piață de desfacere iar zootehnia românească să devină istorie, este convins Dimitrie Muscă, care completează că odată ce crescătorii vor fi falimentați de stat nu vor mai avea forța și nici nervii necesari să o ia de la capăt.

    ”Cine credeți că e TÂMPIT ȘI CRETIN, cum cred autoritățile, să mai populeze complexele de porci care sunt rase de pe pâmânt. Cine are bani și nervi să mai facă așa ceva? Nu mai face nimeni: Europa și-a atins țelul pentru că există destulă carne de porc iar noi suntem o bună piață de desfacere pentru ei”.

    Fermierul de la Curtici spune că dacă cel mai mare coșmar se va adeveri și în exploatația sa ”abandonează totul și lasă autoritățile să se descurce” . ”În momentul în care apare pesta și la noi eu îi las și plec. Nu dau nicio mână de ajutor să se incinereze, să se omoare sau altceva. Pentru că spun de atâta amar de vreme că vorbim de o mână criminală a celor care nu vor să împuște mistreții. Eu am făcut o maternitate la societatea noastră din Olari care m-a costat peste 3 milioane de euro. Eu mai am bani să repopulez așa ceva? Am dat pe rasa pură mii și mii de euro pe o scroafă. Chiar dacă ne despăgubește totul va fi distrus. Nu este o problemă pentru Europa să ne dea bani pentru despăgubiri dacă nu vom mai avea industria cărnii de porc. Că restul zootehniei este rezolvată”, a mai arătat Dimitrie Muscă pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Rapiditatea cu care virusul de răspândește este înfiorătoare. Exporturile de cereale, inclusiv porumb, compromise?

    ”Schema” prin care virusul PPA se răspândește de la un județ la altul este de-a dreptul înfiorătoare: autoritățile dezinfectează mașinile care tranzitează țara dar lasă în pace mistreții care colindă în voie pădurile de la un capăt al țării la altul.

    Fermierul de la Curtici spune că din datele ANSVSA-ului în prezent avem 118.000 de porci mistreți față de 37.000 cât ar fi normal. ”Deci iată că am creat o rezervă de purtători de viruși cât e țara de mare din lung în lat și nu ne mai scapă nimeni pentru că se știe faptul că mistrețul umblă cu o repeziciune incredibilă și infestează tot. Dacă i-ar infesta pe cei răspunzători de crima care se produce în țară ar fi bine dar uitați că nu se întâmplă asta. Să lăsăm totul la mâna vânătorilor este inacceptabil. Pentru că acei oameni cresc practic porcii mistreți pe terenurile oamenilor pe care le distrug. O să ajungem să facem ca ciobanii, mergem peste ei în Parlament pentru că am ajuns la capătul puterilor”, a mai punctat Muscă.

    Crescătorul de animale ne-a mai povestit un episod care l-a marcat și care arată nepăsarea românilor. ”Vă mai spun un episod halucinant: la graniță ucrainienii au făcut măcel și au ucis mistreții. O pare normal că au trecut la noi, Și românii ce au făcut? S-au apucat să le facă poze în loc să cheme Armata, Poliția tot ce e nevoie ca să împuște mistreții din zonă. Deci i-am scăpat. Acum nu există decât o singură soluție: să împușcăm tot ce înseamnă mistreț”, a subliniat fermierul.

    Mistreții bolnavi pot compromite producție de porumb

    Mai mult, este bine știut că fermierii duc deja o luptă acerbă cu animalele sălbatice care le distrug anual culturile agricole. Până acum nimeni nu a luat măsuri în acest sens! Dimitrie Muscă explică faptul că virusul se răspândește cum vezi cu ochii: mistrețul intră în lanul de porumb, dă jos o plantă, mușcă din mai mulți știuleți pe care vine proprietarul peste o lună de zile și îl ia acasă unde duce odată cu recolta și infecția PPA. ”După aceea veterinarii vin cu o nonșalanță ieșită din comun și spun simplu: gata, radem și această fermă sau gospodărie individuală, distrugem tot! Omorâm porcii, dezinfectăm cu nu știu ce substanțe și se rezolvă, mergem mai departe sau așteptăm un viitor nou focar”, explică cunoscutul fermier care a reînviat la Curtici, Arad, cooperativa agricolă.

    Potrivit lui Dimitrie Muscă, chiar și exportul de cereale, inclusiv porumb ar putea fi compromis dacă porcii infestați cu virusul PPA au mâncat din culturile fermierilor. ”Vă dați seama că spunea ministrul Petre Daea că se poate ajunge până acolo unde dacă au mâncat mistreții din culturile de grâu acesta să fie infestat cu virusul PPA și să nu mai poată fi dat la export. Vă dați seama ce înseamnă că acum porumbul a trecut acum din faza de lapte și este momentul prielnic ca toți mistreții să coboare în lanuri…”, a avertizat fermierul de la Curtici.

    Problema mistreților ar trebui discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Armata să intervină pentru împușcarea porcilor

    Dimitrie Muscă mai este de părere că măsurile luate de Guvern privind acordarea unor compensații financiare celor care împușcă mistreții în zonele unde sunt confirmate focare de PPA sunt în zadar. Pericolul care paște o țară întreagă de la crescător mic la cel mare trebuie dezbătut la cel mai înalt nivel, în CSAT, fiind o chestiune de ține de securitatea națională.

    ”Trebuie rezolvat în CSAT. Trebuie intervenit cu armata. Vânătorii sunt oameni cu banii nu stau să împuște porcii pe 400 de lei cât oferă compensație statul.  Eu personal l-am sunat pe ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, care este membru în CSAT, pentru că este o problemă de interes național. Vă rog să mă credeți și să subliniați că într-un an nu mai avem porc românesc și nimeni nu vrea să se sesizeze. I-am spus și președintelui României, Klaus Iohannis, la Indagra în 2016 când a avut o întâlnire cu fermierii, că vin porcii mistreți din Ungaria și Ucraina și ne infectează. Răspunsul a fost: <Nu este treaba mea>. Este treaba lui pentru că, repet pentru a mia oară, este o problemă de interes național. Ăștia toți sunt sabotori: ministrul Fifor care este și senator de Arad nu mai răspunde acum la telefon pentru că nu sunt alegeri și interes nu mai există. Dar nu este nicio problemă că la următoarele alegeri nu o să mai câștige în Arad, îi garantez eu treaba aceasta”, a mai subliniat, contrariat, fermierul de la Curtici.

    Dimitrie Muscă este convins că autoritățile nu vor să intervină pentru stoparea răspândirii virusului PPA iar ”o mână criminală intenționează să distrugă zootehnie românească”: ”Cineva vrea să ne distrugă. Am văzut și în cazul crescătorului din Tulcea că a declarat presei locale că și-a luat măsuri de biosecuritate de la cer la pământ și totuși boala a apărut. De unde? Dumnezeu știe! Vorbim de o mână criminală care vrea distrugerea zootehniei. Că oricum vaci din 7 milioane mai avem 1 milion, din porci câți am avut 14 milioane mai avem 3-4 milioane. Ai noștri nu fac nimic! Spre exemplu Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc nu face nimic. Ar trebui să stea la minister, la CSAT, la Președinția țării iar el nu face nimic, îl doare în cot de tot ce înseamnă creșterea procului sau industria cărnii de porc din România. Nici nu cred că dânsul este român, celălalt e neamț (președintele Klaus Iohannis n.r) sunt sabotori pur și simplu. Noi stăm acum cu circa 36.000 de porci la o distanță de sub 100 de kilometri de Oradea unde au fost 18 focare. Criminali suntem, repet, se știe cauza și nu vrem să o eliminăm! Nu vrea nimeni să își asume”. 

    Dimitrie Muscă: ”Important în țara asta este să salvăm un mistreț sau un urs și nu un om”

    Necazul devine cu atât mai mare cu cât, mai spune fermierul de la Curtici, efectivele uriașe de animale sacrificate ajung să fie efectiv îngropate din lipsa incineratoarelor care să facă față calvarului care s-a abătut asupra crescătorilor de animale.

    ”Am spus de atâtea ori că ANSVSA trebuie trecut în subordinea Ministerului Agriculturii pentru că acolo mai sunt la conducere niste medici veterinari care știu despre ce este vorba. Am primit promisiuni noi, fermierii, în acest sens de la Liviu Dragnea, dar se pare că a uitat. Acum este în subordinea Guvernului. Ce să știe femeia aia de la Guvern (premierul Viorica Dăncilă – n.r) despre virus? Ei știu una și bună: omorâm totul! Vă dați seama că porcii aceștia morți trebuie îngropați pentru că nu avem incineratoare. Și așa îi îngropăm în pânza de apă freatică, cel puțin dacă la noi se întâmplă apa este la nici 2 metri ceea ce înseamnă că dă voie virusului să circule și omoară oameni pur și simplu. Dar important în țara asta e să salvăm un mistreț sau un urs și nu un om”, a mai spus fermierul.

    Vă reamintim că la acest moment, mai multe județe din țară se confruntă cu cazuri confirmate de pestă porcină africană. Cele mai grave situații sunt în județele Tulcea și Constanța. Conform declarațiilor recente ale ministrului agriculturii Petre Daea, boala suinelor nu are nici tratament, nici vaccin, așa că autoritățile estimează că la focarele existente acum, numărul de animale sacrificate va fi de 45.000 de capete.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!