APELUL UNUI FERMIER DISPERAT: ”PORCII MEI SUNT SĂNĂTOȘI. ROG ABATOARELE SĂ ÎI CUMPERE, altfel SE VOR MĂNÂNCA ÎNTRE EI”
agrointeligenta.ro -Apelul disperat al unuia dintre ultimii fermieri crescători de porci din județul Tulcea. Scandalul Pestei Porcine Africane (PPA) ia proporții nemaiîntâlnite în zootehnia românească. Nici măcar fermierii care au animale sănătoase, pe care le-au crescut natural, cu cereale, nu mai reușesc să livreze animalele către abatoare. Dumitru Bărbieru, administratorul fermiei D.A.B. Zootehnica, o exploatație cu o capacitate de 2.000 de capete de porci, are animalele blocate în fermă din cauza procedurilor. Crescătorul face un apel către autorități să rezolve situația sa birocratică, iar către abatoare, Dumitru Bărbieru transmite un mesaj de solidaritate cu fermele românești.
UPDATE: În atenția proprietarilor de abatoare care vor să preia animalele din ferma DAB Zootehnica, fermierul Dumitru Bărbieru poate fi contactat pe adresa de e-mail dab_zootehnica@yahoo.com
Porcii de la DAB Zootehnica au stat deja izolați timp de 30 de zile
În acest moment, la ferma tulceană DAB Zootehnica sunt 1.850 de capete de porci ce trebuiau deja livrate. Fermierul Dumitru Bărbieru este disperat: autoritățile sanitar-veterinare i-au interzis pentru încă 10 zile să își vândă animalele, deși acestea au depășit deja perioada de carantină de 30 de zile. ”Porcii sunt cu zeci de analize făcute. A trebuit să stau 30 de zile sub supraveghere și după 30 de zile trebuia să îmi dea liber să livrez. Când, săptămâna aceasta, mă pregăteam să livrez, făcusem actele, m-au sunat joi că nu mai pot, că să mai stau cu animalele încă 10 zile sub supraveghere”, ne-a spus fermierul amărât de situația care îi bagă societatea în faliment. Dumitru Bărbieru spune că a apelat deja la ministrul agriculturii Petre Daea care a intervenit, la fel și secretarul de stat Daniel Botănoiu, dar cum autoritățile sanitar-veterinare – DSV-urile și ANSVSA, nu sunt în subordinea MADR, nu s-a putut face nimic. Ba, mai mult, fermierul s-a trezit ”muștruluit” de cei de la DSV Tulcea că de ce face ”tărăboi”.
Suinele au depășit greutatea obișnuită pentru livrare
Porcii de la ferma DAB Zootehnica din Tulcea sunt din rasa Duroc, iar crescătorul, care a investit într-o fermă tip Muntenia, cu capacitate de 2.000 de capete, a ales să hrănească animalele ”ca la bunica acasă”, adică 97% din rația animalelor este reprezentată de cereale. Purcelușii îi cumpără la 25 de kilograme și în 90-100 de zile, îi aduce la greutatea de livrare de 105-110 kilograme. Porcii pe care îi are acum în fermă, însă, au depășit cu mult greutatea aceasta, ajungând la 130 de kilograme, în medie. ”Nu prea mai am ce să le dau de mâncare. Mai avem numai orz și asta le dăm momentan. Normal trebuia să le dăm orz, porumb, șrot de floarea-soarelui, șrot de soia. Problema este că au începout să se mănânce la cozi, a început să apară canibalismul”, ne-a spus fermierul.
Din patru fermede porci în Tulcea, niciuna nu mai poate vinde
De când a început scandalul cu Pesta Porcină Africană, din cele patru ferme de porci câte erau în Tulcea, două au fost decimate, iar ultimele două – între care și cea a lui Dumitru Bărbieru, sunt la un pas de faliment. Nimeni nu mai vrea să preia porcii crescuți în județ. ”Patru mari ferme au fost în Tulcea, acum două sunt decimate. Și noi suntem deja afectați enorm. După cum simt, nu o să avem unde să îi dăm, că sunt porci din județul Tulcea. Noi dădeam în județele Suceava, Botoșani, Ialomița, Călărași, Brașov. Acum nu mai vrea nimeni porci din Tulcea, deși sunt porci sănătoși, crescuți cu cereale și cu analizele care atestă că sunt animale sănătoase. Fac un apel către abatoare să îi cumpere, că este păcat de ei. Au ajuns să se mănânce între ei, noi ne chinuim să îi hrănim”, este apelul fermierului care spune și că prețul cărnii de porc preluate din fermă a scăzut la 5,5 lei pe kilogram de când cu epidemia de PPA, în timp ce pe vremea aceasta, dar anul trecut, se plătea 6,7 lei pe kilogram.
La DSV, fermierul este ținut la ușă…
O altă mare supărare a crescătorului este modul în care cei de la DSV relaționează cu crescătorii. ”Suntem patru ferme în județ. Eu cred că trebuia ca zilnic să fie câte un medic veterinar în fiecare, să ne spună ce să facem, cum să facem. Au fost zile în care eu i-am sunat pe cei de la DSV și ei n-au răspuns la telefon, pur și simplu îmi închid telefonul. Nu au răspuns la telefon. Am fost într-o zi la 7.15 la DSV Tulcea să vorbesc cu directorul. Ei au ajuns la serviciu la 8.15 și era și vicepreședintele ANSVSA, domul Nagy. Am intrat în birou să vorbesc cu dânșii și după 45 de secunde m-au dat afară că au ședință. Când am ieșit m-a certat și secretara că de ce am intrat neanunțat. Păi aceasta este relația de comunicare și colaboare pe care ei trebuie să o aibă cu fermierii, mai ales în astfel de situații de criză?”, spune revoltat Dumitru Bărbieru.
La momentul când scriem articolul, fermierul din Tulcea este deznădăjduit. Se gândește cu groază la ziua de mâine de la care nu știe ce să mai aștepte – că doar este duminică și cei de la DSV oricum nu lucrează. Așa că va mai trece încă o zi în care porcii din ferma sa stau blocați, înghesuiți, aproape flămânzi. Dumitru Bărbieru speră ca în astfel de momente grele, autoritățile să își aducă aminte că agricultura românească este cea care poate pune mâncarea sănătoasă pe masa fiecărui român. Iar porcii din Tulcea nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din Danemarca, din Germania sau din Polonia. Ba, din contră, sunt mai sănătoși, fără hormoni, cu analize perfecte care atestă că nu prezintă nici un risc. Sau poate prezintă, totuși, un risc: un risc ca zootehnia românească să nu fie îngropată, așa cum, se pare, își doresc unii…
NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redactia@agrointel.ro, fie telefonic, la numărul: 0744.311.359.