• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Costel Stanciu, APC: Se iau porcii oamenilor din gospodării fără a-i cântări

  agrointeligenta.ro -

  Semnal de alarmă tras în mijlocul scandalului provocat de epidemia de Pestă Porcină Africană! Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului, Costel Stanciu, avertizează că dacă se va continua politica Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), de a omorî porcii fără analize și la grămadă, carnea de porc românesc va deveni trufanda.

  “Cei de la ANSVSA intră în curțiile oamenilor și iau porcii fără să-i cântărească. Nu se poate așa ceva. Nu se fac liste, oamenii nu știu nimic. Este inacceptabil. Țăranul se chinuie să crească un porc foarte mult, cheltuie bani. Nu poți intra în curte să îl iei și să pleci fără să îl cântărești ”, a explicat, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Costel Stanciu.

  Nu se știe numărul exact de animale ucise, iar țăranii nu sunt informați, a mai explicat președintele. Potrivit acestuia, ar fi în regulă să se facă analize și să li se dea posibilitatea țăranilor să își valorifice carnea de porc.

  „Directorii DSV fac abuzuri”

  Președintele Asociației a dezvăluit că mai mulți directori DSV din țară fac abuzuri- de când a început criza de pestă Porcină Africană, de aceea ar trebui demiși.

  “Nu comunică cu producătorii și iau decizii fără să aibă acte în spate, și au omorât porci la care nu s-a confirmat existența virusului de pestă porcină”, a mai explicat Costel Stanciu.

  În opinia acestuia, și președintele ANSVSA ar trebui să își dea demisia. Motivul: ar fi gestionat prost această criză, nu a comunicat eficent cu producătorii și cu cetățenii.

  Totodată, Costel Stanciu consideră că autoritățile sanitar veterinare nu au luat măsuri de siguranță în ceea ce privește gospodăriile și fermele neafectate.

  Se cere demisia lui Geronimo Răducu Bănescu de la șefia ANSVSA

  “Nu s-au creat culoare pentru hrană în zonele declarate focare, altfel că fermierii au rămas fără mâncare pentru animale. De la începutul crizei şi până în prezent, ANSVSA a comunicat cu opinia publică numai prin intermediul unor comunicate aride de presă. Toate aceste nereguli grave, mă îndreptăţesc, ca în numele consumatorilor afectaţi de această criză, să solicit demisia domnului Geronimo Răducu Brănescu, preşedinte ANSVSA. Totodată, APC a întreprins demersurile legale în vederea pichetării sediului Ministerului Agriculturii în data de 2 august 2018, în intervalul orar 11-13, respectiv pichetarea sediului ANSVSA, în aceeaşi zi, în intervalul orar 15.00-16.00″, a mai adăugat Costel Stanciu.

  Stanciu este de părere că ANSVSA cheltuie milioane de lei pe soluţii de dezinfecţie, care nu au niciun efect în privinţa stopării răspândirii virusului pestei porcine africane, fapt care reiese foarte clar din modul în care evoluează răspândirea acestui virus. “Aceşti bani ar trebui să ajungă la ţărani sub formă de despăgubiri acordate la valoarea de piaţă din momentul confiscării animalului şi plătite în cel mult 7 zile de la momentul la care s-a realizat confiscarea animalelor! În realitate, autorităţile doar promit despăgubiri ţăranilor, fără a menţiona cuantumul acestora şi perioada de timp în care vor fi acordate”, a mai adăugat Stanciu.


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Noi alerte de vreme severă. Ploi, vijelii și temperaturi până la 37 de grade în mai multe județe Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event