SEMĂNATUL RAPIȚEI. Sfaturi privind obținerea unor randamente ridicate!
agrointeligenta.ro -Sfaturi privind obținerea unor randamente ridicate la cultura de rapiță. Ing. Mihaela Radu, Product Manager Rapool Ring România și Marketing Manager Saaten-Union România, vine cu o serie de recomandări pentru fermierii care cultivă rapiță, inclusiv informații despre pregătirea patului germinativ pentru înființarea culturii de rapiță, când se seamănă rapița, în ce perioadă, precum și la ce adâncime sau ce normă și densitate trebui să se respecte la semănat.
Înființarea unei culturi de rapiță a fost și este o mare provocare pentru fermierii din România. În situația în care cultura de rapiță are un start neadecvat din toamnă, deja potențialul mare de producție este compromis.
Sunt studii care au arătat că peste 75% din potențialul culturii de rapiță se stabilește din toamnă. Din cauza dimensiunii foarte mici a semințelor, rapița este foarte susceptibilă în primele faze de vegetație, când avem un pat germinativ slab pregătit, presiunea imprevizibilă a vremii și a dăunătorilor pot transforma această cultură într-una foarte riscantă și cu probleme.
Culturile de rapiță care au pornit bine în toamnă, au șanse mai mari de rezistență peste iarnă, deci au posibilitatea de a își atinge potențialul maxim de producție.
Potențialul de producție
Potențialul de producție al rapiție poate depăși 6 tone la hectar conform unor rezultate obținute cu hibrizii Rapool în fermele din România în campania de recoltat 2017 (Dalton, Shrek, Dariot).
În majoritatea cazurilor, compania Rapool a observat că fermele cu performanțe superioare înregistrează adesea producții de peste 4,5 tone la hectar în condițiile unui an normal, deși producția medie în România este de 2,8 tone la hectar. Munca fermierilor arată, de asemenea, că numărul de semințe /mp și greutatea semințelor este în strânsă corelație cu producția obținută. Pentru a maximiza numărul de plante pe hectar, rapița trebuie să fie îngrijită corespunzator, pentru a ajunge la nivelul optim (înălțime, ramificații per plantă etc) până la înflorire, astfel încât va produce numărul optim de silicve per plantă, respectiv peste 960 silicve per plantă.
Înființarea culturii de rapiță, împreună cu norma de semănat plus nutriția plantelor, sunt factorii cheie în realizarea acestui obiectiv. Pentru a avea o cultură profitabilă, fermierii trebuie să fie foarte atenți la condițiile solului, înainte de orice alt considerent agronomic, deoarece într-un sol bine structurat / bine lucrat, rapița are mai multe șanse de reușită.
Condițiile solului din fermă ar trebui să dicteze perioada de lucrare a acestuia, mai degrabă decât data calendaristică. De exemplu, în proiectul de competiție Rapool 2016/2017 din ferma JD Agro Cocora, fermierii participanți au decis împreună să semene în data de 20 august, în condițiile unui an normal. În condițiile unui an secetos cum a fost 2017, fermierii din cadrul proiectului de competiție de la Agromec Vișina au semănat rapița în data de 22 septembrie. În condiții normale, ar trebui să se respecte data de la 5 august până în data de 15 septembrie. În mod normal, fermierii din România seamănă în a doua decadă a lunii august și început de septembrie.
Pregătirea patului germinativ pentru cultura de rapiță
Ca în cazul majorității culturilor, scopul este de a obține un pat germinativ fin, bine pregătit. Ca regulă generală: cu cât sunt semințele mai mici, cu atât patul germinativ trebuie să fie mai fin și fără agregate. Contactul sol – semințe este foarte important pentru obținerea celor mai bune rezultate, deoarece umiditatea trebuie să treacă prin cele 3 straturi ( pericarp, endosperm și embrion) și să germineze. În condiții de secetă pedologică modul în care este pregătit patul germinativ influențează nivelul de răsărire. În situațiile în care structura solului este bună, răsărirea are loc fără probleme. Cu toate acestea, anumite tipuri de sol au nevoie de ajutor, deoarece solurile tasate / compactate , inhibă dezvoltarea semințelor de rapiță și limitează accesul la umiditate și nutrienți. O scarificare înainte ar fi ideală și ajută foarte mult și viitoarele culturi.
În final, putem afirma că este vorba despre asigurarea condițiilor optime pentru răsărire. Rapița trebuie semănat la o adâncime exactă, lucru nerealizabil într-un sol bolovănos sau tasat. De asemenea, resturile vegetale de la cultura premergătoare influențează puternic răsărirea, mai ales dacă acestea sunt distribuite neuniform.
Adâncimea de semănat la rapiță
Când vorbim despre adâncimea de semănat – sezonul și condițiile pedoclimatice au un rol foarte important. În majoritatea cazurilor, adâncimea de semănat trebuie să fie cuprinsă între 2-3 cm și nu mai adânc de 5 cm.
Tăvălugirea are de asemenea un rol foarte important, ajutând la menținerea umezelii, asigură un contact bun între semințe și sol, și ajută și la controlul limacsilor. De asemenea, asigură performanțe optime atunci când se aplică erbicide pe sol. În conditii uscate, imediat dupa recoltarea cerealelor recomandăm o arătura si un disc pentru a minimiza pierderea apei din sol. În cazul în care nu este posibilă arătura, se poate prelucra ușor terenul mai la suprafață, pentru încorporarea resturilor vegetale.
Data de semănat pentru rapiță
Rapița este semănată în principiu de la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie. Mai nou s-a ajuns cu semănătul până către sfârșitul lunii octombrie. În aceste condiții de secetă pedologică excesivă în care semănatul nu poate fi efectuat la data optimă, Rapool recomandă să se semene hibrizii care au o dezvoltare puternică în toamnă. De exemplu, cele mai bune rezultate din portofoliul Rapool s-au obținut cu hibridul DALTON, semănat în 12 octombrie – 3.800 kg/ha în tehnologie clasică de cultivare – zona Tulcea. Producții ridicate pot fi obținute cu semănatul la oricare dintre aceste date, dar o reducere semnificativă a producției este mai probabilă în cazul semănatului după mijlocul lunii septembrie.
Norma de semănat pentru rapiță și densitatea în cultură
Normele de semănat ar trebui orientate spre obținerea a aproximativ 40 – 45 pl/mp. Incertitudinile meteorologice și presiunea dăunătorilor au dus la norme de semănat destul de variate de la fermă la fermă. În multe ferme se seamănă 50 – 70 b/mp. Dacă răsărirea are loc în proporție de 70 – 80% avem o densitate optimă de 35 – 40 plante/mp. În aceste condiții, hibrizi precum Dalton, Dariot, Franklin, Phoenix CL, obțin producții de peste 4,5 to/ha.
Totuși, trebuie să ținem cont de niște aspecte importante / avantaje atunci când avem o densitate mai mică:
– Costul cu sămânța este ușor redus
– Cultura de rapiță are o capacitate fantastică să compenseze pierderile ( exemplu Dariot, Dalton, Shrek)
– În aceste condiții riscurile de cădere sunt foarte mult diminuate.
În caz contrar, o scădere semnificativă a normei de semănat poate duce la un număr mic de silicve / semințe per silicve, implicit o producție mai mică. În România s-au făcut numeroase teste și rezultatul a fost ca în situația în care avem o denistate de 35 – 40 pl/ha obținem cel mai mare randament.
Din acești hibrizi fac parte: Dariot, Dalton, Shrek și PHOENIX CL.
Pentru mai multe informații despre hibrizii de rapiță ai companiei – inclusiv prețurile acestora, vă recomandăm să luați legătura cu specialiștii Rapool la tel. 0726.721.777 sau 021.318.67.14 sau pe e-mail mihaela.radu@saaten-union.ro. Vizitați și site-ul www.rapool.ro!