Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Modificări la SUBVENȚIA APIA: Ce schimbări S-AU APROBAT pentru PLATA PE ÎNVERZIRE!

Schimbări în legislația națională pentru subvenții agricole – dar de data aceasta noutățile au fost cerute de către fermieri și nu impuse de la Bruxelles. Propunerile Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) pentru o serie de actualizări la plata pe înverzire au fost transmise Comisiei Europene și au fost aprobate de către responsabilii de acolo, urmând să intre în vigoare în Campania APIA de anul viitor.

Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezenta pe 1 iulie informația că APPR a înaintat Ministerului Agriculturii o serie de propuneri pentru actualizarea și completarea unor reguli la plata pe înverzire. Inițiativa fermierilor a fost bine primită de echipa ministrului Petre Daea care a elaborat documentația de la Bruxelles și a primit acceptul pentru a aduce modificări la plata pe înverzire, una dintre cele mai importante scheme de plată ce se achită în agricultura românească.

Dorim să mulțumim echipei de la Ministerul Agriculturii și domnului ministrul Petre Daea pentru buna colaborare și implicare. A fost un timp relativ scurt în care a fost nevoie să fie totul redactat conform legislației europene, astfel încât să ne încadrăm în termenul-limită de 1 august. Ne bucurăm că lucrurile au decurs firesc, că răspunsurile pe care le așteptam au venit de la Bruxelles în timp util pentru a ne ajuta să implementăm schimbările începând de anul viitor. Este o reușită a noastră, a fermierilor, dar și a Ministerului Agriculturii care ne ascultă și ne susține”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Alina Crețu, director executiv al APPR.

Cea mai importantă modificare este cea cu privire la perioada de însămânțare a covorului vegetal, pe care APPR a propus să fie actualizată la 1 iulie-1 octombrie, iar pentru înființarea covorului vegetal, agricultorii vor avea la dispoziție cinci noi amestecuri.

Iată lista de amestecuri noi:

Bob +ovaz  – Vicia faba  + Avena sativa

Secară + trifoi – Secale cereale + Trifolium spp.

Trifoi + Facelia – Trifolium + Phacelia tanacetifolia

Mazăre + Muștar – Pisum sativum + Sinapsis alba

Măzăriche + camelină- Vicia pannonica/Vicia villosa + Camelina sativa

Fermierii sperau să poată introduce ca suprafață eligibilă la plata pe înverzire și suprafețele cultivate cu plante melifere, însă propunerea nu a fost acceptată pentru că aceste terenuri se încadrează în definiția de pârloagă, iar România nu a optat ca acest timp de suprafață să fie considerată la schema ”verde”.

De precizat că modificările propuse de fermieri și acceptate de autorități vor putea intra în vigoare de anul viitor, adică din Campania APIA 2019.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu