PREȚUL GRÂULUI a ajuns la 220 euro/tonă. Ce oferte ”la zi” primesc FERMIERII DIN ROMÂNIA!
Ramona Dascălu -Prețul grâului ”a bubuit” în ultimele două săptămâni. Creșterea vine pe fondul secetei de la nivel european, astfel că pe bursele europene, grâul a atins săptămâna trecută pragul de 220 de euro pe tonă, un record al ultimilor 4 ani.
Grâul MATIF (de pe Bursa de la Paris, Euronext) a crescut săptămâna trecută de miercuri pe joi cu 2,7% până la 212,75 euro/tonă. Majorarea s-a simțit și în prețul porumbului cu contract pentru august, care s-a comercizaliat cu până la 195 euro/tonă, ajungând la cel mai înalt prag al ultimilor cinci ani.
Pe piața americană, grâul CBoT (de la bursa de la Chicago) a crescut cu 0,4% până la 205,95 dolari pe tonă, în timp ce prețul porumbului pe aceeași bursă a crescut cu 0,5% până la 144,38 dolari pe tonă.
Piața globală a grâului este caracterizată printr-o piață extrem de dinamică, majorările în lanț fiind declanșate de un factor esențial – scăderea producției din cauza vremii uscate și calde din majoritatea regiunilor europene. O mare influență au avut-o și unele zvonuri despre guvernul ucrainean care ar uma să ia în considerare introducerea unor cote de export la grâu. Ca urmare a acestor informații, pe bursa din Chicago, în câteva minute, prețul grâului a crescut cu 5%, în timp ce la Bursa din Paris a ajuns la 219,5 euro / tonă.
Prețul mai bun la grâu se lasă așteptat în fermele românești
Vestea creșterii de preț îi ia prin surprindere pe fermierii români. Deși se așteptau la cotații mai mari pe finalul campaniei de recoltare, agricultorii de la noi recunosc că nivelul de 220 de euro pe tona de grâu este extraordinar. Chiar și în contextul unei producții mai mici în acest an, fermierii noștri speră ca majorarea de la bursele internaționale să se regăsească rapid și în ofertele traderilor din piața românească.
Fermierul Gheorghe Lămureanu a vândut cu o săptămână înainte de scumpire
În județul Constanța, în apropierea portului de unde pleacă la export grânele românești, fermierul Gheorghe Lămureanu spune că majorarea de preț vine prea târziu pentru recolta din acest an.
”Se simte o creștere a prețului la grâu, dar în aceast moment nu mai e util producătorului, e util celui care a cumpărat. Eu am vândut grâul la un preț de 165 de euro, și acum tona este la un preț de circa 180 de euro. Am fost nevoit să vând tot grâul pe care l-am recoltat pentru că în urmă cu o săptămână, acolo unde îl aveam în custodie nu-l puteam păstra. La o săptămână după ce am vândut eu au crescut și prețurile. Am pierdut 6-10 euro pe tonă, dar și dacă îl țineam improvizat în altă parte, și dacă plăteam prestări de servicii tot cam acolo ajungeam”, ne-a declarat inginerul Gheorghe Lămureanu, administratorul societății Agroterra SRL. Cea mai nouă oferă primită pentru grâu de fermierul constănțean este de 188 de euro pe tona de grâu panificabil și de 182 de euro pe tonă pentru grâul furajer.
”Producția de anul acesta a fost puțin mai slabă ca și cantitate ca și calitate. L-au afectat mult precipitațiile numeroase din luna iulie, și s-a și întârziat un pic recoltatul, și s-a spălat un pic și glutenul, a mai pierdut din proteină. Rapița, în schimb, s-a recoltat în condiții bune, dar noi, în Dobrogea, am avut condiții proaste la semănat și marea majoritate ori au renunțat să semene ori au întors-o după semănat”, ne-a mai spus fermierul din Constanța care ne-a precizat că prețul ”la zi” pentru rapiță a ajuns acum la 372 de euro pe tonă.
În Prahova, Adrian Mocanu așteaptă ca prețurile să mai urce
Adrian Mocanu, fermier în județul Prahova, a avut o producție mai mică de grâu în acest. ”Am făcut 5 tone la hectar față de 7 tone și jumătate anul trecut. Nu l-am vândut, încă mai aștept. Rapița am vândut-o cu 1,5 lei kilogramul. Floarea-soarelui o să fie la același preț ca și anul trecut, iar porumbul cred că o să fie un pic mai scump pentru că e cererea de furaj mai mare, în condițiile în care nu este grâu. La grâu, estimăm un preț de 200 de euro, aproximativ 90 de bani pe kilogram în primăvară”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Adrian Mocanu.
Fermierul ilfovean Ilie Dan a vândut pe contract la recoltare
În județul Ilfov, la ferma Agrodan Prod SRL, inginerul Ilie Dan a încetat să mai urmărească prețul pentru grâu. A vândut producția înainte de valul de majorări. ”Eu am avut un cotract încheiat la 645 de lei pe tonă pentru grâul de furaj și la 665 de lei pe tonă la grâul de panificație. Nu m-am interesat în continuare să văd cum e pentru că am rămas cu o suprafață mai mare de recoltat după ploile astea și dăm încă la contract”, ne-a explicat fermierul. Despre rapiță spune că a vândut-o ”direct din lan cu 1.550 de lei tona”: ”La porumb am încheiat niște contracte cu 590 de lei pe tonă, iar la floarea-soarelui cu 1.330 de lei pe tona de semințe”.
În vestul țării, Dan Herțeg și-a împărțit producția între contracte futures și stocare
În vestul țării, la Agro Raluca SRL, fermierul Dan Herțeg a terminat campania de recoltare, iar ce a avut de vândut a valorificat pe contracte futures, marea parte a producției de grâu rămânând stocată pentru vânzare anul viitor, în primăvară. ”În România, se simte prea puțin această creștere a prețului la grâu pe bursele internaționale. Eu, spre exemplu, am primt oferta la cel de panificație la 68-70 de bani”, ne-a spus Dan Herțeg care a vândut cu contracte futures o cantitate de 3.000 de tone de cereale, în timp ce 7.000 de tone de grâu le-a depozitat. ”Producția a fost mai slabă decât anul trecut”, este ușor dezamăgit Dan Herțeg. La rapiță, fermierul din vestul țării a primit un preț de 328 de euro pe tonă, echivalentul a 1.540 de lei.
60.000 de tone contractate pentru Egipt
Pe fondul valului de scumpiri, o parte din grâul românesc pleacă la export. Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a cumpărat joi o cantitate de 240.000 de tone de grâu din Rusia şi România, la o licitaţie organizată de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, transmite Reuters.
GASC a cumpărat 180.000 de tone de grâu din Rusia şi 60.000 de tone de grâu din România, continuând dominaţia grâului de la Marea Neagră, care a reprezentat şi la precedentele licitaţii cea mai mare parte din cantitatea achiziţionată de autorităţile de la Cairo.
Livrările vor fi efectuate în perioada 11 – 20 septembrie.
Preţul mediu plătit de GASC este de 253 de dolari pe tonă FOB (Free on Board – preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pentru ca marfa să fie încărcată la bord – n. r.), în creştere faţă de preţul mediu de 217 dolari pe tonă, plătit la precedenta licitaţie pentru 60.000 de tone de grâu din Rusia.
Recolta de grâu din 2018, mai mică decât cea de anul trecut
Potrivit firmei Strategie Grains, recolta de grâu de anul acesta din Uniunea Europeană, care luată împreună reprezintă cel mai mare producător mondial, va fi mai mică de 139 de milioane de tone, adică cea mai scăzută din ultimii şase ani, iar estimările încă ar putea fi revizuite în jos.