DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ LA GUVERN: MĂSURĂ EXCEPȚIONALĂ pentru A STOPA PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!
agrointeligenta.ro -Decizie de ultimă oră la Guvernul României – măsură excepțională pentru stoparea epidemiei de Pestă Porcină Africană (PPA). La nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor a fost elaborat un ordin de ministru pentru extragerea mistreților la nivel național, porcii sălbatici fiind principalul vestor de trasmitere al virusului PPA ce deja a fost confirmat în opt județe.
”Prin Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență din data de 01.08.2018 a fost aprobat Planul suplimentar de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane prin care au fost dispuse unele măsuri cu incidență în domeniul cinegetic, pentru aplicarea cărora Ministerul Apelor și Pădurilor trebuie să întreprindă anumite demersuri. Măsurile vizează necesitatea recoltării mistreților și a exemplarelor din speciile de prădători, atât din zonele afectate de pesta porcină africană, cât și din afara acestora, în anumite condiții și împrejurări. Redăm, în continuare, măsurile relevante pentru domeniul cinegetic dispuse prin planul sus-menționat”, se arată pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor.
Iată ordinul de ministrul propus spre publicare:
Art. 1. Cu data intrării în vigoare a prezentului ordin se aprobă cote de intervenție pentru specia mistreț pentru perioada de vânătoare 2018 –2019, prevăzute în anexa nr. 1, suplimentar cotelor de recoltă aprobate prin Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 540 / 15.05.2018 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada de vânătoare 15 mai 2018 – 14 mai 2019.
Art. 2. În situațiile în care în cursul perioadei de vânătoare gestionarii fondurilor cinegetice se schimbă, cotele de recoltă suplimentare nerealizate revin noilor gestionari de la momentul preluării dreptului de gestionare a faunei cinegetice.
Art. 3. Cotele suplimentare de intervenție pentru specia mistreț aprobate conform prevederilor art. 1 se realizează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane, prin metodele de vânătoare prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 353/2008 privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 4. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentului ordin pe tot cuprinsul țării se vânează integral speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare, în limita cotelor de recoltă aprobate prin Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 540/15.05.2018.
Art. 5. Prin excepție de la prevederile art. 3 și 4, în zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează integral mistreții și exemplarele din speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda ”la pândă” și ”la dibuit”, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului.
Art. 6. În zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova și Ungaria se va acționa pentru recoltarea mistreților și a prădătorilor de către vânători și personal de specialitate al gestionarului cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne, cu încadrarea în cotele de recoltă aprobate prin Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 540 / 15.05.2018 și a cotelor suplimentare aprobate prin prezentul ordin.
Art. 7. Realizarea cotele suplimentare de intervenție pentru mistreț în fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane cât și recoltarea integrală a mistreților din zona afectată se realizează de gestionarii fondurilor cinegetice cu vânători autorizați, personal silvic, personal de specialitate angajat și alte categorii de personal care au fost instruite de personal abilitat.
Art. 8. Anexa face parte integrantă din prezentul ordin. (click AICI pentru documentul guvernamental)
Art. 9. Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.