• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum s-a branduit ”prima plantație de goji din România”

  agrointeligenta.ro -

  Cristian Popa este autorul a mai multe bloguri dedicate cultivării, dar mai ales comercializării micilor fructe roșii.

  Foarte activ în mediul virtual, Cristian Popa a reușit să își creeze un adevărat brand cultivând, dar și promovându-și singur producția de pe ”prima plantație de goji din România”, așa cum își prezintă afacerea din apropeiere de Drăgășani, județul Vâlcea. Poze cu primele fructe, dar și imagini surprinse în livadă pe parcursul anului îi fac pe posibilii cumpărători să se convingă de autenticitate și de proveniența sigură a produsului. Pe blogurile sale, fermierul se arată chiar mândru de găsirea în recoltă a câtorva goji galbene, considerate o raritate.

  Picture 058

  ”Goji este un arbust peren care se cultivă relativ usor. Planta preferă zonele cu grad total de expunere solară și un grad moderat de umiditate a solului, rezistând și la secetă excesivă și soluri nisipoase. Productivitatea plantei este maximă în solurile bine drenate, dar cu umiditatea necesară. Creșterea plantei Goji nu presupune dificultăți, aceasta rezistând cu succes la temperaturi scăzute de -23’C (în primii doi ani) și până la -30 dupa aceea iar maximele suportate sunt până la +38 – 40 grade Celsius. Goji începe să înflorească cel mai devreme în mai și să rodească din iunie până în noiembrie, în functie de soi , având în același timp boboci, flori, fructe verzi și fructe coapte”, povestește pe blog Cristian Popa.

  Prețurile pe care firma lui Cristian Popa le practică sunt de 70 de lei pentur un kilogram de goji,  tariful incluzând TVA și transportul. Comenzile ce depășesc 4 kilograme sunt valorificate cu 65 de lei pe kilogram, se mai arată pe blog.

  Care sunt cheltuielile

  Investiția inițială a fost relativ mică pentru cei 600 de metri pătrați, a povestit fermierul pentru ziare.com. Astfel, costurile inițiale au reprezentat:
  – înființarea plantației (material săditor  și lucrări aferente solului pentru plantare);
  – sistemul de irigare necesar în perioada de secetă;
  – împrejmuirea cu gard necesară în anumite zone (pentru a feri plantația de anumiti dăunatori, cum ar fi iepurii);

  În total, aproximativ 1.000 de euro fără material saditor, produs personal pentru cei 600 metri pătrați, a dezvăluit Cristian Popa, care a adăugat la costuri și întreținerea terenului, stropitul contra dăunătorilor (0mizi), cheltuielile cu irigarea și recoltatul manual.

  Picture 055

  ”Tot la lucrări de întreținere poate intra și tăiatul de primavară și eventual vară, pentru rărirea coroanei și asigurarea aspectului și greutății dezvoltării necesare arbustului. Materialul săditor poate consta în seminte (fructele sunt obținute în 2-3 ani) sau în butași, fructificarea fiind posibilă în acest caz înca din primul an”, a mai povestit vâlceanul.

  Cristian Popa a produs inițial plante din semințe. „Ulterior am început să le produc din butași, acesta fiind un procedeu de înmulțire net superior, cu rată de fructificare de 100% din primul an. În plus, se păstrează trăsăturile plantei – mamă”, explică fermierul. Anul acesta, el speră să obțină 50-100 de frcute proaspete de la cei 100 de arbuști.

  „Câștigul estimat este în primul rând sănătatea, iar, dacă ne referim la bani, am fost sunat de la un laborator farmaceutic care dorea să achiziționeze fructe proaspete produse în România”, a precizat Cristian Popa.

  Având în vedere faptul că prețul minim al unui kilogram de fructe goji este 60 de lei (comenzi en gros), iar în viitorii doi ani este așteptată o producție de minimum 50 -100 kilograme, costurile inițiale înființării plantației vor fi acoperite, iar în anii trei și patru se poate vorbi și de profit din vânzarea fructelor goji, preconizează fermierul.Picture 046

  Sursa foto: cristianpopapopa.blogspot.com


  Te-ar mai putea interesa

  Succesul unei culturi de nișă: Goji Bio Brașov se extinde la Codlea. Plantația, completată de o fabrică de prelucrare Cum faci diferența dintre goji adevărat și cătina de gard cu fructe toxice! Cinci motive să NU investiți într-o plantație de Goji

  Ultimele știri

  Ștefan Pădure, APAR: Mărul polonez costă pe piața poloneză 5 lei, iar pe piața românească 3 lei Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar Combaterea șoarecilor de câmp – metode. Produse omologate