• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DIMITRIE MUSCĂ: PESTA N-A APĂRUT de la SALAM, CI DE LA MISTREȚI! Suntem mințiți! VÂNĂTORII SUNT PROTEJAȚI!

  agrointeligenta.ro -

  Fermierii și o întreagă țară sunt ținta unor minciuni, spune fermierul Dimitrie Muscă. Agricultorul și crescătorul de porci din județul Arad demontează declarațiile președintelui ANSVSA Geronimo Brănescu după ce a acesta a firmat că Pesta Porcină Africană a ajuns în România prin cantități de salam și cârnați aduse din Ucraina. În realitate, spune fermierul Dimitrie Muscă, virusul PPA a intrat la noi adus de mistreți, dar sunt interese uriașe ca vânătorii să fie protejați, la fel și fondurile de vânătoare.

  Săptămâna trecută, fermierul Dimtrie Muscă atrăgea atenția că vânătorii și fondurile de vânătoare beneficiază de protecție în epidemia de PPA, deși mistreții sunt cei care duc boala de la un județ la altul. Agricultorul cerea autorităților să vâneze efectivele de porci sălbatici pentru a proteja întreaga populație de porci a României. ”Vânătorii, inclusiv președintele vânătorilor au început să contraatace. Șeful lor, domnul Șelaru (Neculai Șelaru, președinte Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România – n.r.) a spus că nu porcii mistreți sunt pericolul numărul 1, că virusul pestei porcine l-au adus ciorile și alte păsări. Întrebarea este de ce nu a apărut de la ciori până nu au venit mistreții în țară – și de o parte a țării, și de cealaltă? În primul rând, se minte. Minte ANSVSA când spune că în zona Satu Mare cele trei focare au fost intrate în țară prin alimente. Eu vă spun că nu este adevărat. Dacă intra virusul prin alimente se omora focarul, de dezinfecta și gata. Un alt focar a apărut mult mai trziu. Nu putea să apară de la acest lucru, că au dus carne și salam din Ucraina, că acolo sunt mai ieftine. Virusul este dus de către mistreți, a apărut sporadic, au apărut mai multe focare în Satu Mare iar ulterior s-au extins până în Bihor și sunt vreo 20 de focare. Dacă pesta nu era dusă de mistreți, cum au apărut 20, 20 și ceva de focare în zona Bihor și altele în Sălaj. Este clar, mistrețul care umblă”, a declarat fermierul Dimtrie Muscă pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

  Unii mistreți pot rezista bolii și transmite virusul mai departe

  Crescătorul de porci de la Curtici spune că vânarea mistreților este singura șansă pentru a stopa boala care deja s-a confirmat în opt județe. Un mare pericol îl reprezintă acei mistreți care iau pesta, dar îi rezistă și continuă să poarte virusul. ”Prin infectarea cu PPA a mistreților, din toate exemplarele care sunt, majoritatea mor. Dar există și animale care trec prin boală, fac forme de rezistență și vor fi numai purtători. Acești mistreți nu vor mai muri de PPA, dar vor purta virusul. Întrebând medicul veterinar ce procent de animale poate fi în această situație, eu am zis 5-8%, dar mi s-a spus că poate să se ajungă ca 20% din mistreți să treacă prin boală și să rămână purtători ai virusului. Dacă nu înțeleg că trebuie împușcați toți mistreții, ne vom confrunta în continuare, ne vom certa prin mass-media prin presă, dar nu avem niciun rezultat comun. Nu avem cum să avem rezultate bune așa. Mistrețul trebuie împușcat. Mistreții au venit și la Satu Mare, la 10-12 de kilometri de Ucraina, unde și-au lăsat oamenii afară porcii. Nu putea să fie virusul de la carnea din Ucraina și să apară atâtea focare”, a explicat Dimitrie Muscă.

  Fermierul este foc și pară pe președintelew ANSVSA, Geronimo Brănescu, cel care, prezent într-o emisiune televizată, a fost întrebat ce poate să facă un om dacă vede că îi mor porcii. ”Și el a răspuns: să nu îi lase să moară. Păi ce să facă omul? Ăsta e răspuns de președinte al ANSVSA? Solicit o acțiune din partea Guvernului României. Guvernul României îl susține pe acest Geronimo Brănescu, deși acesta a luat câte două persoane din fiecare județ și le-a dus și le-a băgat în focarul de la Tuclea, de la Carniprod. Au fost directorul și cu medicul veterinar ce răspunde de sănătatea animalelor din fiecare județ. I-a dus acolo, îmbrăcați în combinzoane, dar parcă intenționat și voit ca să se ducă pesta în toate colțurile țării. De la contaminare până ca virusul să răbufnească durează vreo 15 zile, deci e clar că asta se va întâmpla în viitor. Asta nu e sabotare a economiei? Cum să duci directori din toată țara să îi bagi în focar?”, a mai spus Dimitrie Muscă.

  Vânătorii fac presiuni să nu se vâneze mistreții

  La nivelul județului unde fermierul crește și porci, dar și vaci de lapte și cultivă teren agricol, oficial sunt circa 10.000 de capete de mistreți, în timp ce la nivel național, efectivele sunt de 130.000. ”Vânătorii fac presiune și nu vor să vâneze mistreții spunând că aceștia sunt ascunși în porumb și că nu pot să îi găsească. Ceea ce nu e adevărat, nici nu încearcă să îi vâneze. Directorul DSV de la Arad este și vânător și când am avut mistreți în spatele fermei, ne-a spus să așteptăm două-trei săptămâni să fie înțărcați mistreții și abia apoi vin să îi împuște. Vă dați seama ce simț de răsundere are acest om. Este posibil așa ceva? Eu sunt pornit împotriva lor”, este supărat fermierul arădean.

  Nici 30.000 de mistreți pe listă pentru vânat, aproape 80.000 de porci deja sacrificați

  Dimitrie Muscă arată că la acest moment, autoritățile nu mai știu cum să își mai paseze vina dintr-o parte în alta. Un exemplu este Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, care, contactat chiar de ministrul Apărării, Mihai Fifor, a negat că ar avea atrubuții în gestionarea efectivelor de mistreți odată ce s-a depistat PPA. ”Ioan Deneș a spus că dacă există caz de pestă, ei ca minister sunt scoși de auspicii și revine responsabilitatea de drept la ANSVSA. Acum când a fost să să rărească mistreții, el – Ioan Deneș a dat ordinul ca din 130.000 de mistreți să se scoată 27.910 mistreți pe total țară. Scoatem 27.000 de mistreți și noi am ucis 78.000 de porci până aseară. Vor mai fi încă 78.000. Săracii oameni…încă nici n-a izbucnit virusul. Dacă am împușca mistreții, am elimina celelalte cauze. Cum pot să spun că este de vină cioara – da, mută și coara virusul de la mistreții morți, dar acele cadavre sunt pe fondurile de vânătoare și trebuie să fie găsite și îngropate. Și atunci n-ar mai fi probleme. Dar ei sunt porniți împotriva celor din agricultură”, explică fermierul Dimtrie Muscă.

  Ori vânător, ori șef la DSV…

  Supărarea cea mare a fermierului este că în rândul celor care ar trebui să vegheze ca efectivele de mistreți să fie vânate se află tocmai cei care dețin mistreții pe fondurile de vânătoare. Legea permite acest lucru, iar, astfel, vânătorii, fondurile de vânătoare nu au de suferit. ”Legea Vânătorii este de vină, este făcută de niște parlamentari care sunt vânători. Au trecut-o foarte ușor prin parlament. Cum să ții tu animalele pe terenul altcuiva, să distrugă și apoi tot acel fermier să vină să dezinfecteze (referire la ordinul care obligă fermierii să neutralizeze culturile cu risc de contaminare – n.r.). Este o anomalie cum n-am mai auzit. Crede cineva că producătorii au timp de așa ceva, să meargă să dezinfecteze plantele, iar vânătorii stau să râdă de noi?”, este revoltat fermierul arădean.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină

  Ultimele știri

  Adrian Pintea, MADR: Subvenția care ajunge în conturi în maxim o săptămână! Lupu, Holstein RO: Ar trebui să se oprească modul în care sume importante ajung la ferme fără un minim de performanţă Valentin Jecu, cultivator de usturoi: Nu știu dacă vom recolta cele 3 tone la hectar pentru ajutorul de minimis