• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII – ȘANTAJAȚI DE ABATOARE: ”S-au înțeles toți și NU PLĂTESC MAI MULT DE 5 LEI/KG pentru CARNEA DE PORC”

    agrointeligenta.ro -

    Pesta Porcină Africană schimbă peste noapte înțelegerile pe care fermierii le aveau cu abatoarele. În timp ce zeci de mii de suine sunt sacrificate, iar deja în două ferme comerciale – Carniprod și Pigcom, efectivele au fost eliminate, oferta mai mică de carnea românească are un efect neașteptat: abatoarele au decis să scadă prețul pe care îl oferă fermierilor români.

    Dacă teama era că vom avea un preț mai mare la carnea de porc din cauza ofertei mai mici și a cererii constante, fermierii s-au trezit în fața unei situații cel puțin ciudate: prețul oferit de abatoare a scăzut la un prag pe care nu l-au mai avut de ani buni.

    ”S-au înțeles toți și nu mai plătesc mai mult de 5 lei pe kilogramul de carne de porc crescut în România. cineva ar trebui să se sesizez și Consiliul Concurenței să verifice cum s-a ajuns ca la toate abatoarele să se schimbe prețurile peste noapte. Atenție, nu vorbim despre județele unde avem PPA, ci despre județele care nu au focare nici măcar în vecinătate”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro un fermier crescător de suine care a sunat la redacția noastră la numărul de telefon 0744.311.359 (număr cu tarif normal).

    Referitor la această situație, reporterii Agrointeligența au luat legătura cu Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, care a confirmat informația primită la redacție.

    ”România inregistrează  un preț sub 5 lei pe kilogram în zonele libere de PPA! Cine profităa? Zonele afectate ne trag pe toți în jos din cauza lipsei de strategie națională. Cei afectați suferă, dar suferă toată producția României. Preferam uciderea strategiei. Nu avem abatoare desemnate cu acele culoare sigure, nu avem decât ucidere și lipsa unei strategii de piață. Cine profită? Achizițiile de carne porc externe. Rugăm intervenție de urgență pentru declanșarea mecanismelor naționale de criză privind prețul la poarta fermei„, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro medicul veterinar Mary Pană, președintele ACEBOP.

    Prețul de 5 lei pe kilogramul de carne de porc în viu este unul care nu acoperă cheltuielile de producție din ferme. Acestea se ridică la circa 6 lei pe kilogram, prag sub care crescătorii vând în pierdere. Cum însă, prețurile ”s-au generalizat”, fermierii se văd fără alternativă…


    Te-ar mai putea interesa

    ”Nu avem unde să vindem cerealele”. Protest al fermierilor la granița cu Ucraina S-a aprobat! Fermierii care încasează în acest an despăgubiri de 3.000 euro/hectar! Programul Rabla Tractoare – deblocat cu fonduri europene! Anunțul făcut azi de ministrul Florin Barbu

    Ultimele știri

    Fermieri atacați cu rachete în câmp, în timp ce recoltau: 12 răniți și 30 de utilaje avariate Prețuri fluctuante la floarea-soarelui din cauza randamentului mai mic al culturii din Ucraina ProCredit Bank a lansat campania „Parteneri de Bancă – pentru că lucrurile bune se împart cu prietenii!”