• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII – ȘANTAJAȚI DE ABATOARE: ”S-au înțeles toți și NU PLĂTESC MAI MULT DE 5 LEI/KG pentru CARNEA DE PORC”

    agrointeligenta.ro -

    Pesta Porcină Africană schimbă peste noapte înțelegerile pe care fermierii le aveau cu abatoarele. În timp ce zeci de mii de suine sunt sacrificate, iar deja în două ferme comerciale – Carniprod și Pigcom, efectivele au fost eliminate, oferta mai mică de carnea românească are un efect neașteptat: abatoarele au decis să scadă prețul pe care îl oferă fermierilor români.

    Dacă teama era că vom avea un preț mai mare la carnea de porc din cauza ofertei mai mici și a cererii constante, fermierii s-au trezit în fața unei situații cel puțin ciudate: prețul oferit de abatoare a scăzut la un prag pe care nu l-au mai avut de ani buni.

    ”S-au înțeles toți și nu mai plătesc mai mult de 5 lei pe kilogramul de carne de porc crescut în România. cineva ar trebui să se sesizez și Consiliul Concurenței să verifice cum s-a ajuns ca la toate abatoarele să se schimbe prețurile peste noapte. Atenție, nu vorbim despre județele unde avem PPA, ci despre județele care nu au focare nici măcar în vecinătate”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro un fermier crescător de suine care a sunat la redacția noastră la numărul de telefon 0744.311.359 (număr cu tarif normal).

    Referitor la această situație, reporterii Agrointeligența au luat legătura cu Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, care a confirmat informația primită la redacție.

    ”România inregistrează  un preț sub 5 lei pe kilogram în zonele libere de PPA! Cine profităa? Zonele afectate ne trag pe toți în jos din cauza lipsei de strategie națională. Cei afectați suferă, dar suferă toată producția României. Preferam uciderea strategiei. Nu avem abatoare desemnate cu acele culoare sigure, nu avem decât ucidere și lipsa unei strategii de piață. Cine profită? Achizițiile de carne porc externe. Rugăm intervenție de urgență pentru declanșarea mecanismelor naționale de criză privind prețul la poarta fermei„, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro medicul veterinar Mary Pană, președintele ACEBOP.

    Prețul de 5 lei pe kilogramul de carne de porc în viu este unul care nu acoperă cheltuielile de producție din ferme. Acestea se ridică la circa 6 lei pe kilogram, prag sub care crescătorii vând în pierdere. Cum însă, prețurile ”s-au generalizat”, fermierii se văd fără alternativă…


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă