Creșterea animalelorŞtiri agricole

MĂRTURIA UNUI FERMIER: ”ESTE UN MASACRU! SE TAIE TOT – PORCI, PURCEI, SCROAFE CU PURCEI ÎN BURTĂ”

Înainte ca autoritățile să vină să le ia porcii, gospodarii îi sacrifică sau îi dau la schimb

Mărturia unui fermier dintr-o localitate aflată la numai 25 de kilometri distanță față de un nou focar de Pestă Porcină Africană. După ce în ultima perioadă, crescătorii de suine au optat pentru schimburi, acum s-a demarat sacrificarea porcilor.

”Este prima oară în viață când fac Crăciunul cu patru luni mai devreme! În toiul verii! Și nu numai eu! Vineri au ajuns cei cu pesta la 25 de kilometri distanță de mine. E un masacru! E un masacru de nedescris! Se taie tot –  porci , purcei , scroafe cu purcei în burtă”, a scris fermierul Sorin Tiberiu Hațegan într-un comentariu postat pe Facebook.

Crescătorul de animale arată că în ultimele zile, cei care avea porci în ogradă încercau să schimbe suinele pe alte animale sau pe unele produse agricole. ”Acum câteva zile se mai faceau schimburi, se ajunsese să se dea scroafa fătată cu 5-6 purcei și pe doi miei. Acum….acum nu se mai găsește usturoi! Este un dezastru! O incompetență crasa! Cineva trebuie să plătească! Cineva este vinovat! Cineva a fost delăsător sau incapabil sau hoț și plătesc alții.  Vin unii, împușcă porcii oamenilor din bătătură și îi iau și pleacă”, a mai scris fermierul.

Vă reamintim că la nivel național, 10 județe se confruntă cu focare de Pestă Porcină Africană, iar numărul animalelor sacrificate a depășit 130.000 de capete. În ultima săptămână, virusul PPA a fost confirmat la două ferme mari din Brăila – una cu 35.000 de capete aparținând fermierului Gheorghe Caruz, și a doua din grupul Marea a lui Marin Moraru, cu 140.000 de porci.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. De ce fermele detinute de danezi, olandezi, americani, din SE Romaniei nu sunt afectate de PPA si isi desfasoara activitatea fara nici o problema (Premium porc, ferma daneza) iar porcii din fermele romanesti si cei din cotetele taranilor sunt omorati?
    Sa ma lamureasca cineva, daca se poate, ca eu unul nu inteleg.

Scrie un comentariu