• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMELE DE ANGUS, VERIFICATE LA SÂNGE! ”Avem reguli noi: LA TREI ABATERI, CRESCĂTORUL ESTE SCOS DIN ASOCIAȚIE!”

    Ramona Dascălu -

    Subvenția de tip sprijin cuplat pentru vaca de carne este achitată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură numai pentru efectivele eligibile. Între condițiile de eligibilitate se numără și aceea ca animalele să facă parte din programul de ameliorare pentru rasa respectivă, să fie înscrise în Registrul Genealogic (RG) al rasei și să aibă efectuat Controlul Oficial al Performanțelor (COP). În cazul taurinelor din rasa Aberdeen Angus, controalele efectuate de către reprezentanții asociației ce deține RG se fac de două ori pe an și sunt foarte stricte, fermierii care au abateri de la regulile impuse riscând eliminarea și, implicit, pierderea subvenției cuplate de la APIA.

    În anul de cerere 2017, valoarea finală a sprijinului cuplat pentru taurine de carne și metișii acestora a fost de 446,5667 euro pe cap. La această sumă s-a adăugat și Ajutorul Național Tranzitoriu de la bugetul de stat de 86,3629 euro. De precizat că SCZ se achită numai pentru efective între 10 și 250 de capete.

    Directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus Romania, Ioan Gociman, a vorbit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro despre controalele aferente semestrului II din acest an, verificări care se desfășoară în această perioadă în fermele de vaci de carne Aberdeen Angus.

    Controlul Oficial al Performanțelor (COP) făcut de Asociația Aberdeen Angus din România a început pe data de 20 august pentru cel de-al doilea semestru din 2018. Potrivit lui Ioan Gociman, în această perioadă a controalelor, toți fermierii – membri au obligația de a respecta câteva reguli. Prima regulă și cea mai importantă este aceea de a respecta data de control, care i-a fost transmisă anterior fiecărui fermier în parte.

    Ioan Gociman a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro cum se desfășoară concret aceste controale în fermele de vaci de carne din rasa Aberdeen Angus.

    “Până în acest moment, lucrurile merg foarte bine. Noi suntem o echipă tânără și din acest an am început să efectuăm controalele pe 3 trasee: traseul roșu – zona de Transilvania, traseul galben – Moldova și Dobrogea și traseul albastru – Oltenia, Banat, Crișana. În departamentul de COP avem aproximativ 35.000 de capete, care însumează 90% din tot efectivul de taurine din rasa Aberdeen Angus din România. Acest departament de COP este împărțit în 2 semestre: în primul semestru se merge la cântărit până la finalul lunii iunie, după aceea, în iulie și august se face o pauză, iar spre finalul lui august începe al doilea semestru în care colegii pleacă pe teren. Ca și echipamente avem mașini de teren, cărora li se alătură o remorcă cu cântar și cu cușcă de contenție, echipamentul fiind în fiecare an omologat metrologic. Fiecare coleg are un grafic ce trebuie respectat cu strictețe. Noi suntem împotriva oricărei modificări, modificările se fac pe grafic doar în momentul în care apar probleme majore, de exemplu viituri. Acest grafic este transmis mai departe către minister, mai exact către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), către Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ), cât și către fermieri. Fermierilor li se transmite data controalelor pe e-mail la începutul anului și sunt sunați înainte cu o săptămână. Traseul trebuie organizat cât mai eficient pentru că la un număr de aproximativ 700 de ferme să mergi de două ori pe an nu este simplu. Controlul se va finaliza la începutul lunii decembrie. În tot acest timp, există o colaborare foarte strânsă între colegul de pe teren și cel de la birou, fiecare controlor de pe teren formând o echipă responsabilă cu o colegă de la birou. De asemenea, colegii de pe teren sunt responsabili pentru traseul, regiunea lui”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro directorul tehnic al Asociației Aberdeen Angus România.

    Reguli care trebuie respectate de fermieri pe perioada COP

    Începând cu acest an, Asociația Aberdeen Angus a implementat câteva noi reguli stricte. Fermierul care se va abate de cel mult trei ori de la aceste reguli va fi exclus din organizație și, implicit, va pierde și subvenția de tip sprijin cuplat pentru vaca de carne, întrucât animalele sale vor fi eliminate din programul de ameliorare.

    “Fiecare fermier se obligă să fie în fermă/acasă la acea dată, să aibă o dotare minimă, care să includă echipamentele necesare pentru prinderea și ghidarea animalelor astfel încât să se poată efectua cântăririle în fermă, să respecte programarea primită conform graficului COP. Fermierii trebuie să se asigure că au animalele pregătite pentru cântărire în ziua stabilită și că taurinele sunt aduse într-o zonă accesibilă remorcii cu cântar. În cazul în care nu sunt întrunite aceste condiții minime, fermierului nu i se va efectua serviciul de cântărire. Neefectuându-se cântărirea, animalele nu vor putea beneficia de Certificate de Origine și alte servicii efectuate de departamentul de Registru Genealogic. La fața locului se va întocmi un proces verbal de constatare privind nerespectarea obligaților minime de facilitare a procesului de cântărire a animalelor. La trei astfel de procese verbale, fermierii vor fi eliminați din Asociație. Ne dorim ca în cadrul asociației noastre să avem doar fermieri care vor să facă performanță, și care nu vin doar pentru subvenții sau pentru comercializarea animalelor. Vrem să avem alături fermieri care înțeleg și respectă aceste procese pentru că le realizăm doar pentru binele fermierilor români având ca scop performanță și progresul genetic al rasei Aberdeen Angus în România”, a declarat Ioan Gociman pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Controalele pe care le efectuează asociația Aberdeen Angus România în ferme sunt programate să se încheie la începutul lunii decembrie. În baza adeverinței eliberate fermierilor de către Asociație, crescătorii de vaci Angus sunt eligibili pentru a încasa Sprijinul Cuplat în Zootehnie pentru bovinele de carne.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!