Se ieftineşte brânza în toată Europa: Gouda sub 3 euro, Emmental sub 4 euro
agrointeligenta.ro -Producţia internaţională de brânzeturi stagnează potrivit ultimului raport privind acest sector, pentru lunile iulie august, al IDELE (L’Institute de l’elevage).
În Europa producţia a stagnat la începutul campaniei 2012/13 pe fondul unor evoluţii contradictorii printre marii producători, scăderi în Germania (2%) şi Franţa (1%) şi creşteri în Olanda, Danemarca şi Polonia.
Preţul principalelor sortimente este în uşoară scădere. La piaţa de gros din Hanovra, spre exemplu, gouda şi edam au atins în iunie cotaţia de 2,78 de euro per kilogram, pierzând 10% în ultimele două luni şi 15% în ultimele şase luni iar la cea din Kempten, emmental a atins una de 3,85 de euro per kilogram, pierzând 6% faţă de primăvară.
Această scădere a preţurilor, constatată la nivel de ansamblu, a crescut competitivitatea brânzeturilor europene pe pieţele internaţionale, susţinând, în consecinţă exporturile.
Vânzările internaţionale de brânzeturi realizate de europeni au crescut cu 13% în aprilie.
Performaţa europenilor rămâne însă mult sub cea a competitorilor din America de Nord, Statele Unite, în principal, şi Australia-Oceania, în special, Noua Zeelandă.
Vânzările internaţionale de brânzeturi realizate de americani şi neo zeelandezi au crescut cu 20% respectiv 14% în primele patru luni ale lui 2012.
În Europa, stagnarea pieţei este exolicată şi de „osificarea” obiceiurilor de consum pe sortimente regionale şi specialităţi naţionale.