JUDEȚUL CU PESTĂ UNDE PORCII OAMENILOR NU VOR FI OMORÂȚI: ”FACEM APEL SĂ SE RESPECTE ANUMITE REGULI!”
Ramona Dascălu -Primul județ care are Pestă Porcină Africană, dar unde autoritățile au anunțat că nu doresc să omoare porcii sănătoși ai oamenilor. Autoritățile din Buzău au decis să nu sacrifice încă porcii din imediata vecinătate a focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) unde rezultatele de laborator au confirmat ieri, duminică – 2 septembrie, existența virusului.
Corform buzoienii.ro, există însă și o condiție pentru ca porcii să nu fie sacrificați. Toți buzoienii trebuie să respecte un set de reguli, transmise de autorități:
- Nu permiteți altor persoane să pătrundă în gospodăria dvs! Ar putea fi purtătoare ale virusului!
- Nu lăsați porcii să pască pe islaz. Nu-i mutați din cotețe, nu-i transportați în alte gospodării sau localități.
- Nu vă sacrificați preventiv porcii. În cazul în care sunt purtători ai virusului, acesta se păstrează în carnea ținută la congelator, în sare sau untură
- În cazul în care totuși ați făcut-o nu dați carnea vecinilor / rudelor / cunoscuților
- Contactați imediat medicul veterinar atunci când suspectați o îmbolnăvire
- Încercați o decontaminare atunci când intrați dinspre stradă în curte și, mai ales, în coteț. Cumpărați VIROCID sau o pungă de 500 de grame de sodă caustică. Turnați-o într-o găleată, iar apoi umeziți paiele dintr-un sac. Curățați-vă picioarele pe aceste paie.
Pentru a nu panica populația, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) care vor acționa în zonele cu focar nu vor purta celebrele combinezoane albe.
Conform datelor DSV Buzău, în cătunul Corcoianu (Pănătău) sunt în jur de 70 de porci, iar la Lunca (Pătârlagele) 30 de porci.
Duminică, 2 septembrie, a fost confirmat virusul de PPA în două localități din județul Buzău: satul Lunca din comuna Pătârlagele și comuna Pănătău, județul devenind astfel cel de-al 11 -lea din România afectat de PPA.
Citiți și:
Ce se întâmplă dacă consumăm carne de la porc cu Pestă Porcină Africană?