• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EURALIS – DE VORBĂ CU FERMIERII. Recoltă de 6 TONE LA HECTAR LA SOIA așteptată în Urleasca, județul Brăila!

    Oana Timar -

    EURALIS Semences este lider European pe piața semințelor de soia nemodificată genetic din Europa. Creșterea bruscă a cererii de proteină vegetală în Europa creează un mare interes pentru cultura de soia nemodificată genetic.

    Fermierii care folosesc semințe certificate dețin o multitudine de avantaje datorită potențialului agronomic și randamentului ridicat. Printre avantajele culturii de soia sunt de amintit: cerințe mai moderate față de umiditate decât cultura porumbului; foarte bine integrată în rotația culturilor (rupe ciclul unor buruieni și optimizează gestionarea bolilor și a dăunătorilor la culturile de cereale); inocularea semințelor înainte de semănat reduce necesarul de îngrășăminte chimice pe bază de azot; cerințe relativ scăzute cu privire la tratamentele cu fungicide și insecticide; este o cultură cu o deosebită importanță tehnică și economică; utilizarea în nutriția animală și consum uman este în continuă dezvoltare.

    În luna august, echipa EURALIS a avut plăcerea să ajungă în ferma administrată de Petre Petre, din localitatea Urleasca, județul Brăila, fermă care deține 350 ha în proprietate și mai lucrează încă 350 de ha în arendă. Fermierul Petre, un iubitor al agriculturii, îi are alături și pe cei doi baieți ai dânsului, pe care i-a invățat să iubească agricultura la fel de mult ca și dânsul. Cele 700 de ha ale exploatației sunt cultivate cu porumb 260 ha, grâu 200 ha, soia 120 ha și rapiță de toamnă 60 ha. Se poate spune că brăileanul se află printre fermierii norocoși, deoarece terenurile din localitatea Urleasca sunt irigate, iar producțiile obținute de dânsul au fost conform asteptarilor. Recunoaște că investește în tehnologie pentru a obține producții de top.

    Dintre cele 120 ha de soia, 60 de ha sunt cultivate cu soiul ES ISIDOR de la Euralis, soi din grupa I, cu o productivitate foarte ridicată, toleranță crescută la boli și cădere, conținut foarte bun de proteină – 43%.

    Fermierul Petre Petre preferă soiuri semi tardive, a semănat soia la începutul luni mai, cu o densitate de 50 de boabe pe metrul pătrat. Pornirea în vegetație a fost una foarte bună, plantele s-au dezvoltat foarte bine. Ca și flux tehnologic, fermierul acordă importanță fiecarei verigi: de la pregatirea terenului, alegerea soiului, condițiile la semănat, combaterea buruienilor și a agenților patogeni, fertilizare și irigare, și deasemenea reducerea pierderilor la recoltat – ES ISIDOR prezintă avantajul de a avea o inserție ridicată a primelor păstai (14 cm).

    La momentul vizitei în fermă soiul ES ISIDOR se afla într-o starea foarte bună de vegetație, plantele erau foarte bine ramificate, cu nodozitati viabile pe rădăcină, tulpina robustă, cu o încărcătură mare de păstăi pe plantă, nici urmă de Sclerotinia. Fermierul se așteaptă să obțina o producție de 6.000 kg/ha și este sigur că nu se înșeală în această privință. Preconizează ca o să recolteze după mijlocul lunii septembrie.

    Din ferma de la Urleasca, echipa EURALIS a plecat cu satisfacția lucrului bine facut, înca un fermier mulțumit de perfomanța geneticii EURALIS, care investește în tehnologie și într-un flux tehnologic complet pentru a obține producții ridicate la recoltare, iar așa cum spune domnul Petre, ”pământul iți oferă, dar trebuie să ii oferi și tu!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Nicio schimbare majoră pe piața îngrășămintelor: nici la prețuri, nici la achiziții MADR a dat derogare pentru tratarea semințelor de porumb și floarea-soarelui cu neonicotinoide

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile