• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de goji: Proiect de un milion de euro, blocat de autorități

    Oana Timar -

    Proiect de un milion de euro, șanse minime să mai poată fi realizat. În județul Satu Mare, la Ciuperceni, omul care a pus România pe harta cultivatorilor de cătină bio se zbate să realizeze o unitate de procesare pentru toți cei care au investit în această cultură. Emeric Kolbaszer se teme că va rata apropiata sesiune de depunere a proiectului la AFIR din cauză că, în continuare, autoritățile locale îi pun bețe în roate, sfidând chiar și recomandările venite de la București.

    Citiți și: SCRISOAREA UNUI FERMIER pentru MINISTRUL PETRE DAEA: ”DUPĂ 10 IUNIE, MOR PE BANII MEI!”

    După ce Agrointeligența a publicat scrisoarea deschisă a cultivatorului de goji, Emeric Kolbaszer spera că problemele sale se vor sfârși. Ministrul agriculturii Petre Daea îl sunase personal și l-a asigurat că prefectul din Satu Mare a fost informat cu privire la cazul din Ciuperceni și că se va găsi o soluție. La două luni distanță, însă, fermierul – care a pierdut deja subvenția pe acest an, riscă să piardă și șansa unei investiții de un milion de euro cu fonduri europene.

    ”Este în principal vorba despre un centru de procesare pentru toată producția națională de goji. Am discutat cu alți cultivatori și este ceea ce avem nevoie pentru a ne vinde marfa. La acest moment, la plantația mea din Ciuperceni s-a lucrat mult și pe partea de cercetare, am reușit să omologăm un soi românesc de goji, un soi recunoscut la nivel național și de autorități. Colectarea și procesarea sunt următorul paș și investiția ar reprezenta o sursă de venit atât pentru bugetul local, cât ar crea și numeroase locuri de muncă”, ne-a explicat Emeric Kolbaszer.

    Citiți și: A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!

    Fermierului nu i se eliberează însă o adeverință de la Primărie pentru suprafața înființată cu cătină cultivată în sistem ecologic. Practic, fără acest document, plantația sa nu există în mod oficial.

    ”Am descoperit recent că ce se spunea că terenul meu – că este trecut la pășune, nu este adevărat. În Registrul Agricol este trecut și acum teren arabil. Și acum așa figurează. Și totuși nu mi-au dat adeverința pentru APIA. Anul trecut mi-a semnat doamna primar numai acum, că este în proces cu Biserica – ceea ce eu nu am nicio treabă, nu mai vrea să semneze. (…) Dacă nu mă pot înregistra la APIA, nu mai pot depune proiect. Procesul dintre Primărie și Biserica Română Greco-Catolică abia a demarat, în primăvară. Eu pe 7 ani figurez la APIA cu plantația. Și toată lumea a fost aici, a văzut cultura, plantația – și domnul ministru, și televiziuni, mass-media. Adică plantația există”, este nemulțumirea cultivatorului de goji din Satu Mare.

    Având în vedere situația, fermierul consideră că eliberarea adeverinței de la Primărie este doar o chestiune de ”bunăvoință”. ”Eu până în 2041 am arendat. Nu făceam așa o investiție mare pe câțiva ani. Biserica nu poate să vândă, dar poate să facă schimb de teren. Am început să achiziționez în zonă, să comasez și să fac schimb. (…) De două ori am angajat avocat. Nu am bază juridică să atac Primăria care mă obstrucționează. Eu sunt numai chiriaș la Biserica Română Greco-Catolică, care a fost împroprietărită, dar nu s-a terminat înregistrarea. Cu ce e vinovată Biserica sau eu?”, este necazul lui Emeric Kolbaszer.

    Fermierul vrea să investească în colectarea și procesarea fructelor de goji

    La momentul discuției cu sătmăreanul, speranța sa se lega de Departamentul juridic de la nivelul Prefecturii. Fermierul spune că acolo se poate clarifica situația sa, numai că responsabilul, directorul serviciului a fost în concediu și, în absența lui, nu s-au putut face prea multe. ”Sper ca la întoarcerea din concediu să se gândească și la situația mea. La cum județul nostru, chiar România – că nu e vorba de mine, de Ciuperceni sau de Satu Mare, ratează șansa de a se impune pe piața europeană de goji. Eu pot să spun cu mâna pe inimă că am pus România pe harta culturilor de goji, am parteneriate și colaborări și în afară, iar accesarea fondurilor europene este următorul pas pentru cultura de goji din țara noastră”, ne-a declarat, cu ultima fărâmă de speranță, cel mai cunoscut, dar și cel mai nedreptățit cultivator de goji din România.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie